نصرالله تاجیک تحلیلگر مسائل بین الملل/
جنگ تحمیلی چهار ساله ائتلاف متجاوز سعودی علیه مردم بیگناه یمن اگرچه هیچ دستاوردی جز ویرانی و گسترش بیاعتمادی برای منطقه به همراه نداشت، اما آنچه دراین نبرد ضد انسانی بر همگان آشکار شد، چهره بزک کرده کشورهای غربی و رویکرد دوگانه آنها در مسئله حقوق بشر است.
دموکراسیهای غربی که ادعای حقوق بشــری آنها گوش فلک را کر کرده است، در چهار سال گذشته با قــرار گرفتن در کنار متجاوزان و دمیدن بر آتش اختلاف، بازار بزرگی برای لابی قدرتمند تســلیحات کشورشان دســت و پا کرده اند.
در راستای همین رویکرد دوگانه است که رسانههای آلمانی روز گذشته اعلام کردند دولت این کشور برخی محدودیتهای صادرات تسلیحات به عربستان و امارات را لغو کرده است.
آلمان سال گذشته، پس از قتل فجیع جمال خاشقچی، روزنامهنگار منتقد سعودی در کنسولگری عربستان در اســتانبول به طور موقت صادرات سلاح به عربستان را متوقف کرده بود.
شرایطی که تحت تأثیر سیاستهای تفرقهآمیز و نفرت پراکنی دونالد ترامپ ایجاد شده، خاورمیانه را وارد بلبشوی سیاسی کرده و بهترین شرایط را برای برهکشون صنایع تسلیحاتی غرب ایجاد کرده است.
پس از دو جنگ جهانی تئوریسینهای اروپایی که کشورهای آنها در این دو نبرد در خط مقدم بوده و بیشترین خسارت را دید، برای جلوگیری از جنگهای مشــابه در آینده به این نتیجه رسیدند که بهترین رویکرد در محیط بینالمللی چندجانبهگرایی و حل مشــکلات از طریق گفتوگو است.
اما رویکرد رئیس جمهور افراطگرای آمریکا در مطرح کردن شعار ناسیونالیستی «اول آمریکا» و سپس خروج یکجانبه او از توافقنامههای بینالمللی بیش از پیش بر بیاعتمادی حاکم بر فضای جهانی افزوده است.
سیاســت خارجی خاورمیانهای ترامپ نیز که بر مبنای فشــار هرچه بیشتر بر ایران پایهگذاری شده اســت نیز هیچ هدف و دستاوردی جز رونق کارخانههای تسلیحاتی غرب نداشته و در این میان آنچه برای این مدعیان حقوق بشری هیچ اهمیتی ندارد، کشتار بیگناهان است.
برایشان مهم نیست این تسلیحات دفاعی باشــد یا سلاحهای غیرمتعارف که موجب مرگ بسیاری از کودکان و انسانهای بیگناه در جنگ یمن میشــود، بلکه آنچه برای غرب اهمیت دارد، کسب سود بیشتر و خالی کردن خزانه کشورهای منطقه است.
نظر شما