همین یک ماه پیش بود که انتشار خبر افتتاح دیسکوی به اصطلاح حلال در شهر جده در شبکههای اجتماعی عربستان جنجال بزرگی به پا کرد.
در پی این اقدام فعالان مدنی نارضایتی و خشم خود را از این میزان غرب زدگی مسئولان خود و وجود چنین مکانی در جوار مکه مکرمه اعلام کردند.
هنوز مدت زمان زیادی از این اتفاق نمیگذرد که مسئولان سعودی به بهانه برگزاری جشنوارهای در غرب عربستان، جده را به شهری آمریکایی تبدیل کردهاند که هم مجسمه آزادی در آن نصب شده و هم سلبریتیهای آمریکایی در آن برنامه دارند.
این اقدامات همگی در راســتای اجرای سند چشــمانداز توسعه اقتصادی ۲۰۳۰ سعودی که از سوی بن سلمان ارائه شده است، انجام می شود. این برنامه با هدف ادعایی کاهش وابستگی به نفت و تنوع بخشیدن به اقتصاد با انجام اصلاحاتی روتین راه نفوذ هرچه بیشتر فرهنگ غرب را در عربستان هموار می کند.
رشته اصلاحات ظاهری بن سلمان قرار نیست به توسعه سیاسی، مشارکت مردم در ساختار حکومتی و یا اصلاح نظام منجر شــود، بلکه تنها پوســته و ویترینی از فرهنگ غرب است تا به این طریق شــاهزاده جوان سعودی مدعی هدایت عربستان به سمت توسعه و پیشرفت شــود.
این اقدامات نمایشی، سرپوشی بر اقدامات استبدادی و سرکوب مخالفان حکومت آل سلمان در این کشور نیز هست. همچنین سبب میشود ترامپ به عنوان تنها حامی بن ســلمان با سوء استفاده از این تحولات تمام اقدامات ضد بشری بن سلمان از جمله جنایات او در جنگ یمن، قتل فجیع جمال خاشقچی منتقد دربار سعودی و زندانی و حذف مخالفان حکومت را توجیه کرده و با ادعای حمایت از ریاض این کشور را بیش از پیش بدوشد.
اما این اقدامات به دلیل انطباق نداشتن با ساختار اجتماعی، مطمئناً با بن بست مواجه خواهد شد؛ چراکه جامعه بشدت سنتی عربستان اصلاحاتی از این دست را برنمیتابد.
هم اکنون در داخل نظام سعودی چند دستگی بزرگی وجود دارد. از سوی دیگر وضعیت ترامپ به عنوان تنها پشتیبان خارجی پر و پا قرص بن سلمان برای رأی آوردن در انتخابات آتی در حالی از ابهام قرار دارد که این مسئله هم تداوم اصلاحات شاهزاده را نامشخص کرده است.
/انتهای پیام
نظر شما