به گزارش گروه سیاسی قدس آنلاین، حجت الاسلام حسن روحانی رئیس جمهور صبح امروز با حضور در وزارت امور خارجه ضمن دیدار با محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه، گفت: خوشحالم که امروز فرصت دیدار با وزیر و معاونین، مدیران و مقامات ارشد وزارت خارجه را داشتم.
وی ادامه داد: سیاست خارجی ویژگی خاصی دارد، یک روابط تنگاتنگی با ملت دارد. ملت مشخص شده در یکجا محدوده ای است که داخل را از خارج جدا می کند و در واقع مرزهای جغرافیایی و مرزهای سیاسی داخل و خارج خودی و بیگانه ملیت ما را و همبستگی ما را کاملتر میکند.
روحانی تاکید کرد: وقتی ما می گوییم این سیاست خارجی یعنی نحوه تعامل کل یک ملت یک کشور با دیگران؛ پس بنابراین سیاست خارجی نمی تواند سیاستی باشد که در یک جناح و حزب جمع باشد سیاست خارجی مربوط به کل ملت ایران است.
رئیس جمهور اظهار داشت: وزارت خارجه و شخص وزیر امور خارجه وقتی در سیاست بیرونی و خارجی ما حرف میزند و حضور پیدا میکند به عنوان نماینده کل ملت ایران است و نه نماینده یک گروه و جناح. به همین دلیل دیپلماسی و سیاست خارجی ما باید یک پارچه باشد.
وی اضافه کرد: آن ملتی توانمند و قدرتمند است و میتواند مسیر خود را طی کند که یک پارچه باشد تکه تکه شدن و جدا شدن بخشهای منابع قدرت یک ملت توان ملت را کاهش می دهد آن ملتی توانمند است و میتواند در برابر قدرتهای خارجی بایستد که همه ملت یکپارچه باشد.
رئیس جمهور تاکید کرد: ملت ما یک انقلاب بزرگ مردمی اسلامی و ملی را به ثمر رساندند، یکی از ویژگی های اصلی انقلاب ما، «استقلال» شعار مردم که به عنوان یک هویت مهم متجلی بود، در انقلاب وابستگی ما نسبت به قدرت های خارجی قطع شد.
وی تصریح کرد: در انقلاب مردم یکی از تحقیر های بزرگ که قرنها بر مردم تحمیل شده بود و آن تحقیر در قدرتهای بیگانه و تسلیم شدن و سر فرود آوردن بود را برداشت. ملت ما مستقل شد؛ وزیر خارجه ما وقتی در مجامع جهانی حرف میزند همه می دانند به عنوان نماینده ملت حرف زد نه به نمایندگی این قدرت آن قدرت و نمایندگی شرق و غرب.
روحانی اظهار داشت:وزیر خارجه ما وقتی حرف می زند به عنوان نماینده ملت ایران حرف می زند اما خیلی از کشورها هستند وقتی در سازمانهای بین المللی حرف می زنند به نمایندگی از یک قدرت بزرگ و یا یک ابرقدرت دارند حرف می زنند یا همان حرفهای آنها را به یک شکل دیگر تکرار می کند.
رئیس جمهور تاکید کرد: این یکی از افتخارات ملی ما است شاید این افتخار نصیب خیلی از کشورها نباشد، هستند کشورهایی که مستقل هستند و روی پای خود ایستادن این کشورها خیلی نیست و بسیاری از کشورها به نوعی وابستگی دارند آنچه در سیاست خارجی برای ما مهم است این است که وزارت خارجه به عنوان نیروهای تخصصی کارشناس در امر سیاست خارجی و روابط خارجی هستند. یعنی همه شما و سفرای ما و سایر مقامات وزارت خارجه به عنوان کارشناسان امین نظام در سیاست خارجه هستند.
وی گفت: کارشناس امین آنجایی که باید مشورت دهد آنچه می فهمد و تشخیص دهند و کسی تقاضای مشاوره کند هرچه خود را با صراحت میزند حتی اگر آن حرف که به رئیسجمهور گفته شود خوشایند رئیسجمهور نباشد اما دخالتی ندارد اگر بنابر خوشایند این و آن باشد از امانت خارج میشود.
رئیس جمهور خاطرنشان کرد: وزارت خارجه دو جا امانتدار هستند. سفیر، وزیر و معاون وزیر باید در جمع نظر کارشناسیاش را بدهد؛ مخصوصا ظریف که یک نخبه و مجتهد سیاسی است. برخیها در سیاست درس خوانده و تجربه هم دارند ولی به مقام اجتهاد نرسیدند، ولی وزیر امروز خارجه ما یک مجتهد سیاسی است.حالا یک عده درس سیاست خواندهاند و تجربه هم دارند اما به مقام اجتهاد نرسیدند.
وی ادامه داد: اینجا وقتی صحبت امانت میکنیم و آنجایی که بحث کارشناسی کنیم باید با امانت صحبت کنیم آنجا امین مردم هستیم و از طرف مردم داریم حرف میزنیم در هر جمعی هم که هستیم فرقی نمیکند.
روحانی با تاکید بر اینکه در تمام کشورهای دنیا تصمیمات مهم روابط خارجی و مخصوصاً سیاست خارجی را نظام تصمیم میگیرد، گفت: تصمیم گیری یک سازگاری دارد وقتی به آن تصمیم نظام رسید باید رسول امین باشیم و با امانت به دنیا و طرف خارجی منتقل کنید.
وی بیان داشت: ممکن است شورای عالی امنیت ملی که من هم حضور دارم و نماینده مردم ایران هستم وقتی بحث و تصمیمگیری میکنیم اگر اعضای رای دادن ولو من مخالف بودم من به عنوان مصوبه شورای عالی امنیت ملی آن را امضا می کنم؛ کسی نمی تواند بگوید دوگانه عمل میکنی و تو در فلان سخنرانی چیز دیگری گفتهای.
رئیس جمهور خاطر نشان کرد: بعضی، مسائل را درست لمس نمیکنند که من به عنوان رئیس جمهور نظرم را برای مردم بیان می کنم. اگر یک لایحهای به مجلس دادم و مجلس آن را تغییر داد و قانونی شد که با لایحه من متفاوت است من قانون را امضا و ابلاغ می کنم این دوگانگی نیست. همه ما باید نظر خودمان را بگوییم و با صراحت و قدرت و بدون کم و کاست بیان کنیم. اگر یک تصمیم گیری در نظام میشود طبق قانون اساسی اجرا و عمل میکنیم.
رئیس جمهورگفت: من شهادت می دهم وزیر خارجه ما در همه جلسات در هر سطحی که برگزار شده است، نظراتش را به صراحت بیان کرده است؛ این امتیاز بزرگی است. ممکن است بعضی افراد لمس نکنند این امتیاز چقدر بزرگ است و چه شهامتی نیاز دارد.
وی اضافه کرد: وزیر رو به روی رئیس جمهور است و نظرش را به صراحت بیان می کند حتی اگر می داند رئیس جمهور با نظرش مخالف است. اما وزیر امورحارجه ما چون خود را مشاور عالی نظام در امر سیاست خارجی می داند، نظرات کارشناسی اش را با صراحت بیان می کند.
روحانی خاطر نشان کرد: اگر در نظام تصمیمی اتخاذ می شود، بعد از تصویب مجری هستیم و اینجا همه ما باید امانت دار باشیم و من شهادت می دهم در این مرحله هم وزیر ما رسول امین بوده. یعنی وقتی نظر جمعی را شنید ممکن است گاها نظرش متفاوت بوده اما نظر جمع را اجرا کرده چون تصمیم نظام بوده است.
وی خاطرنشان کرد: این مسئله برای دولتی که از آغاز تبلغاتش با مردم سیاست خارجی را به رای مردم گذاشته مسئله مهمی است. در دولت های قبلی هم سیاستهای خارجی قاعدتا در چارچوب منافع ملی اتخاذ میشده که من به آن ها کاری ندارم اما در دولت ما هم اول و هم دوم نظرم را در سیاست خارجی به رای مردم گذاشته ام.
روحانی ادامه داد: من به عنوان رئیس جمهوری هم در دور اول و هم دور دوم؛ نظرم را در سیاست خارجی به رای مردم گذاشتم و یکی از شعارهای اصلی در انتخابات تعامل سازنده با جهان بود. شاید یکی از دلایلی کسانی که به من رای دادند همین اصل تعامل سازنده با دنیا باشد.
رئیس جمهورگفت: تعامل سازنده با جهان کار دشواری است؛ تقابل با جهان آسان ترین کار است، فحاشی و سخنرانی علیه دنیا هنر نیست و تقابل با دنیا هنرمندی نمی خواهد. ممکن است در برهه ای کشوری در برابر جمع یا کشور دیگری مسیر تقابل را انتخاب کند اما اساس در روابط و سیاست خارجی تعامل سازنده است. مقام معظم رهبری در دور دوم دولت هم تعبیر تعامل گسترده با جهان فرمودند و بنابراین این سیاست نظام و خواست مردم است.
روحانی خاطرنشان کرد: همه ما کارگزار نظام هستیم اما به یک معنا هم کاره ای نیستیم و همه باید مطیع نظر اکثریت قاطع مردم باشیم. مبنای نظام ما بر این است که تمام مقامات با رای مردم مشروعیت پیدا می کنند. هر کس در هر مقامی مستقیم یا غیرمستقیم با رای مردم به آن مقام رسیده است و جمهوریت نظام جمهوری اسلامی به معنای واقعی و نه شعاری، جمهوری است.
وی افزود: مردم با رای خود اعضای شوراها، نمایندگان مجلس، خبرگان و رئیس جمهوری را انتخاب می کنند. اصل ۶ قانون اساسی صراحتا اعلام می کند که اداره امور مردم و کشور با رای مردم و از طریق انتخابات مختلف انجام می گیرد.
رئیس جمهوری تاکید کرد: اینکه آمریکا فکر می کند با تحریم و فشار میتواند نظام را تغییر دهد و مردم را از جمهوری اسلامی رویگردان کند تا عشق به ایران را کنار بگذارند؛ تا زمانی که اصل ۶ قانون اساسی پابرجاست این امر امکان پذیر نیست.
روحانی ادامه داد: تضمین جمهوری اسلامی ایران برای قرن ها در تاریخ آینده، با اجرای درست اصل ۶ قانون اساسی است و اگر از اصل ۶ فاصله گرفتیم باید دیر یا زود خداحافظی کنیم. اصل ۵۹ قانون اساسی به عنوان بند کمکی اصل ۶ است و این اصول جمهوری اسلامی ایران را برای همیشه تضمین می کند، یعنی با اجرای اصل ۵۹ و ۶ و تعهد به این اصول و البته همه اصول قانون اساسی اگر همه جهان کنار هم باشند نمی توانند نظام جمهوری اسلامی را تغییر دهند. اساس جمهوری اسلامی ایران نظر مردم است، نمی توانیم مخالف خواست مردم ساز جداگانه ای بزنیم.
رئیس دولت تدبیر و امید با اشاره به مصوبه هیات دولت در تبدیل ریال به تومان گفت: استدلال من درباره مصوبه اخیر دولت و تبدیل پول ملی از ریال به تومان این بود که ما باید با زبان مردم حرف بزنیم. امروز در گفت و گوی مردم ریال جایگاهی ندارد و بیشتر در بانک ها و مکاتبات رسمی ریال نوشته می شود.
رئیس جمهور با اشاره به اینکه تفاوت میان ریال و تومان برای مردم دشواری به وجود آورده است، گفت: کمتر کشوری را سراغ دارم که پول ملی با آنچه گفته میشود و آنچه نوشته می شود تفاوت داشته باشد. ما باید تابع مردم باشیم.
رئیس جمهوری گفت: اگر در بانک بگویید ۱۰هزار تومان می خواهیم، در سند بانکی می نویسند ۱۰۰هزار ریال؛ در مکاتبات رسمی و در بانک به یک گونه حرف می زنیم اما مردم به گونه ای دیگر حرف می زنند که این موضوع برای مردم دشواری ایجاد کرده است. ما باید تابع مردم باشیم، کمتر کشوری را سراغ داریم که زبان مردم در پول ملی با آنچه که مینویسند تا این اندازه تفاوت داشته باشد.
وی تاکید کرد: سالیان درازی است که واحد پول رسمی «ریال» شده است، سالهاست این اتفاق افتاده است اما کسی گوش نمیکند وهیچ کس از واحد ریال استفاده نمیکند از طرفی وقتی برای مردم میخواهیم توضیح بدهیم و میگوییم ۱۰هزار میلیارد ریال پس از آن توضیح می دهیم ۱۰۰۰ میلیارد تومان تا هم خودمان بفهمیم هم مردم منظور ما را بهتر دریافت کنند.
رئیس جمهوری اظهار داشت: در حکومت حاکمان باید نمایندگان مردم باشند؛ چیزی بالاتر از این نیست. در نظام جمهوری اسلامی ایران مقامی بالاتر از نمایندگی مردم وجود ندارد هر چه هست نمایندگی مردم است؛ نمایندگی مردم افتخار دارد و حرف و خواست مردم اساس است.
وی بیان کرد: ملت ایران در سیاست خارجی ما یک خصیصه بزرگ است در سیاست خارجی باید همه تلاش کنیم در کنار مردم باشیم، نه چیزی را به مردم تحمیل کنیم. اگر قرار بود چیزی به مردم تحمیل شود که در قبل (رژیم طاغوت) نیز به آنها تحمیل میشد، البته در آن زمان خارجیها و سفیر آمریکا تحمیل میکرد، اکنون من نوعی میخواهم تحمیل کنم؛ تحمیل، تحمیل است.
روحانی بیان کرد: نظر مردم برای ما مهم است و این تعامل سازنده یا به تعبیر مقام مقام معظم رهبری با تعامل گسترده به رای مردم گذاشته شده است که در دور اول با آن رای دادند و در دور دوم رای بیشتری به آن داده اند. رای و انتخاب مردم نشان می دهد که مسیری که انتخاب کردیم مسیر درست یا نادرست بود؛ اگر با مردم باشیم اگر سخن ما با اکثریت قاطع مردم یکی باشد که البته مردم ما راه خود را با آرمانهای انقلاب و دین فاصله ندارد مردم ما مسلمان هستند و به دین خود علاقه دارند.
روحانی ضمن تاکید بر اینکه هیچ عشقی در ذهن مردم بالاتر از عشق به اسلام و ایران نیست تاکید کرد: این دو عشق است که زندگی ما را می سازد و مسیر حرکت ما را روشن می کند این دو با هم مغایرتی ندارد اسلام با خواست اکثریت یک جامعه بزرگ و فرهنگ دوست مانند ایران عزیز است، از طرفی عقل هم با شرع فاصله ندارد، اگر چیزی را شرع بگوید، دقت که بکنیم عقل نیز همان را تایید میکند، بین منطق و ارمان فاصله ای وجود ندارد. میان منطق و آرمان فاصله نیست. اینها یکی هستند و اگر میان آنها فاصله گرفت، نشان میدهد ما یک جایی خطا میکنیم.
رئیس دولت تدبیر و امید با تاکید بر اینکه ما از اول بر تعامل سازنده اصرار ورزیده و امروز هم بر تعامل سازنده اصرار میکنیم، اظهار داشت: در آغاز کار من احساس کردم وزیر و وزارت امور خارجه بهتر از نهاد دیگر میتواند، مذاکرات را انجام دهد. در همان روزهای دولت یازدهم از مقام معظم رهبری تقاضا کردم و گفتم میخواهم پرونده هستهای را از شورای عالی امنیت ملی گرفته و به وزارت امور خارجه دهم و آنجا این موضوع را رسیدگی کند. خیلی هم در این رابطه بحث نکردیم و ایشان قبول کردند.
روحانیبیان داشت: من زمانی که در شورای عالی امنیت ملی بودم، این رسالت و وظیفه را از وزارت امور خارجه گرفته بودند و به شورای عالی امنیت ملی دادند که به پیشنهاد وزیر امور خارجه وقت بود که در جلسه سران، این مسئله را پشنهاد داده بود. سر و پایه اولیه قبولی ما در برجام این مسئله بود، وگرنه نمیتوانستیم در کمتر از ۱۰۰ روز به توافق ژنو برسیم.
وی در مورد تماس تلفنی بین خود و رئیس جمهور سابق آمریکا، اظهار داشت: اگر در نیویورک وزیر امور خارجه ما با وزیر امور خارجه آمریکا دیدار نکرده بود و من به تلفن اوباما جواب نمیدادم، این کار با سختی و کندی انجام میشد. اینکه در کمتر از ۱۰۰ روز با شش قدرت بزرگ به توافق موقت ژنو برسیم در برخی از مواقع دشوار بود. ساعت ۵ صبح برای پذیرش نهایی این توافق صحبت میکردیم که گرفته شد و عمل شد، آسان نبود. این یک توافق بزرگ بود.
وی با بیان اینکه قبل از آن (توافق ژنو) هشت سال مذاکره شده بود و در هشت سال پیشرفتی حاصل نشد، خاطرنشان کرد: فرض کنید ناگهان در ۱۰۰ روز پیشرفت عظیمی انجام شد. تحمل این مسئله از سوی برخیها سخت بود. همه ما در یک نوع رقابت و حسادتی قرار داریم. وقتی یک دولت و افرادی ادعا کنند مسئلهای قابل حل نیست و میز مذاکرهای که هشت سال وجود داشت، فایده ندارد. من نمیگویم تقصیر این طرف بود یا آن طرف. طبیعی است که از این مسئله حرف و حدیث درمیآید.
رئیس قوه مجریه با تاکید بر اینکه مثلث شوم شامل تندروهای آمریکا، رژیم صهیونیستی و ارتجاع منطقهای است، گفت: هر قدمی ما پیش بگذاریم و موفق شویم از همه طرف وارد عمل میشوند.
روحانی اضافه کرد: وقتی توافق هسته ای (برجام) انجام شد برای اینکه به اجرا نرسد خیلی کارها در دنیا شد، خدا نخواست آنها موفق شوند، اراده خدا این بود که برای دنیا روشن شود که ملت بزرگ ایران دارای قدرت سیاسی و دیپلماسی است و دارای منطق است و میایستد و موفق میشود.
رئیس قوه مجریه تاکید کرد: توافقی امضا کردیم که دوست و دشمن نتوانست بگوید این توافق به ضرر ایران است. آنهایی که با ما مخالف بودند میگفتند خیلی به نفع ایران است آنهایی که با ما موافق بودند میگفتند توافقات خوبی است. یک نفر نگفت این توافق بد است آنها که دشمن ما بودند از اول می گفتند که این توافق برای ما بد است و از آن به نفع ایران است، ترامپ هم همین را گفت یک شعری گفت که یک مصرعش درست بود که« ایرانیها در هیچ مذاکره شکست نخوردند».
وی اضافه کرد: در داخل و خارج کسی باور نمی کرد ۶ قطعنامه فصل هفتمی، با قطعنامه خود شورای امنیت ملغی شود، اگر بقیه هم از برجام خارج شوند، افتخارات تاریخی آن برای ملت ایران خواهد ماند. اگر به تلفن اوباما جواب نمی دادم شاید برجام با این سرعت شکل نمیگرفت.
منبع: فارس
انتهای پیام/
نظر شما