حسن هانی زاده، تحلیلگر مسائل منطقه/
در حالی که اخبار منتشر شده از توافق آمریکا و ترکیه بر سر ایجاد منطقه امن در مناطق کردنشــین شمال سوریه حکایت دارد (اقدامی که میتوان آن را کودتای واشنگتن علیه همپیمانان کردش نامید)، همزمان برخی رسانهها اخباری از سفر ســه هیئت بلندپایه از «نیروهای دموکراتیک سوریه» به دمشق، مسکو و قاهره منتشر کردند، اقدامی که نشان دهنده تصمیم کردها برای نزدیکی دوباره به دولت دمشق در سایه پشت پای ایالات متحده به آنهاست.
کردهای سوری که بخش مهمی از ساختار اجتماعی این کشور را تشکیل میدهند، همزمان با آغاز بحران )ســال 2011 ) و ورود دهها گروهک تروریســت خارجی، در راستای حمایت از تمامیت ارضی سوریه سلاح به دست گرفته و بر حفظ نقاط مرزی متمرکز شدند.
در همین هنگام بود که دیدارهایی میان برخی از رهبران کرد با بشار اسد صورت گرفته و دولت دمشــق با نوعی از خودمختاری و خودگردانی مناطق کردنشین موافقت کرد؛ ولی به دلیل پراکندگی جغرافیایی کردها که از قامشــلی و حسکه تا خان شــیخون، حلب و ادلب امتداد داشت، عملی شدن این ایده ممکن نبوده و کردها بر کسب حقوق شهروندی و تأیید آن از سوی دمشق بسنده کردند.
این تحولات با نگرانی از سوی ترکیه رصد میشد؛ چراکه آنکارا نیروهای دموکراتیک سوریه را تروریستهای حامی پ.ک.ک (حزب کارگران کردستان ترکیه) دانسته و از قدرتیابی آنها نگران بود. این هراس آنکارا به ویژه پس از پیروزیهای نظامی کردها در مقابل داعش و دیگر گروههای تروریســتی بیشتر شد.
اگرچه در چند سال اخیر ترکیه به بهانه مقابله با تروریستها چندین عملیات محدود در شمال سوریه انجام داد، اما در این مدت همواره آمریکا مانع عملیات گسترده این کشور علیه همپیمان کرد خود بود. حال اما به نظر میرسد ایالات متحده با تغییر موضع و رویکرد، به کردها پشت کرده و آنها را تنها گذاشته است.
از سوی دیگر تسلط آمریکا بر شــرق فرات کردها را نگران کرده؛ چراکه واشنگتن ممکن است با سوء استفاده از شرایط ایجاد شده دوباره در راستای احیای گروههای تروریستی تلاش کرده و کردها را به دردسر بیندازد. در شرایطی که وضعیت در شمال سوریه هر روز پیچیدهتر شده و اختالف میان آنکارا و مسکو، تلاقی منافع بیشتر میان ترکیه و واشنگتن را به همراه داشته، کردهای سوری با درک این خطر به دنبال یارگیری جدید بوده و سعی میکنند با نزدیکی به دمشق حقوق خود را تضمین کنند.
نظر شما