تحولات لبنان و فلسطین

ملکه همچنین الزامی به رعایت مقررات راهنمایی و رانندگی ندارد و می‌تواند خودرو شخصی‌اش را با هر سرعتی که دلش بخواهد براند و ملزم نیست خودروش را شماره‌گذاری کند. استفاده از خدمات پستی نیز برای او رایگان است.

از اختیارات عجیب و غریب ملکه تا عدم جدایی دین از سیاست

به گزارش قدس آنلاین به نقل از جام نیوز، از ملکه همیشه با عنوان مقام تشریفاتی یاد می‌کنند حال آنکه قانونا او قدرتمندترین فرد در کشور است.

گرچه حضور ملکه در مناسبت‌های سیاسی محدود به تشریفاتی همچون تأیید انتخاب نخست وزیر در مجلس یا سخنرانی سالیانه برای نمایندگان و امضای مصوبات مجلس است، جایگاه قانونی او فراتر از این تشریفات است. قانون به او قدرت بلامنازعی داده که اگر به کارش نمی برد، به سبب محدودیت اختیاراتش نیست بلکه در راستای سنتی است که فرمانروایان پیش از او بنایش را نهادند.

ملکه انگلستان قانونا فرمانده کل نیروهای مسلح است، می تواند اعلام جنگ کند، به جنگ پایان دهد و پیمان صلح ببندد. ملکه می تواند نخست وزیر را برکنار کند و ریاست دولت را به فرد دیگری واگذارد. می تواند مجلس را به حال تعلیق دربیاورد یا اصلا منحل کند.

این اختیارات ملکه منحصر به انگلستان نیست. او همین اختیارات را در ۱۵ کشور دیگر نیز داراست؛ کشورهایی که زمانی مستعمره بریتانیا بوده‌اند. مهمترین این کشورها کانادا، استرالیا و نیوزلند هستند.

جالب اینجاست که انگلستان قانون اساسی مدون ندارد، یعنی هیچگاه برای این کشور قانون اساسی نوشته نشده و ساختار سیاسی کشور بر پایه قوانینی است که مجلسین عوام و اعیان تصویب کرده‌ و ملکه آنها را تایید می‌کند. مصوبات مجلس با امضای ملکه لازم الاجرا می‌شوند.

بر اساس همین قوانین، امکان به چالش کشیدن اختیارات ملکه از جمله در انتصاب نخست‌وزیر و تعلیق پارلمان وجود ندارد.

ملکه در انگلستان از چنان قدرتی برخوردار است که حیطه قدرت او در برخی موارد گرچه عجیب است اما قابل اجراست؛ مثلا سوار شدن به کالسکه، حقی است که فرمانروا به شهروندان داده و می‌تواند هر وقت بخواهد این حق را از شهروندان پس بگیرد و از آن پس کسی جز او حق کالسکه سوار شدن نخواهد داشت و فقط می‌تواند بر اسب سوار شود.

ملکه همچنین الزامی به رعایت مقررات راهنمایی و رانندگی ندارد و می‌تواند خودرو شخصی‌اش را با هر سرعتی که دلش بخواهد براند و ملزم نیست خودروش را شماره‌گذاری کند. استفاده از خدمات پستی نیز برای او رایگان است.

از آنجا که گذرنامه انگلیسی به نام ملکه این کشور صادر می‌شود، خود او نیازی به این گذرنامه ندارد. ملکه الیزابت تنها انسان در دنیاست که برایش گذرنامه‌ای صادر نمی‌شود و این امر شامل بقیه اعضای خانواده سلطنتی نمی‌شود.

در صفحه اول گذرنامه‌های انگلیسی نوشته شده است: «وزیر امور خارجه به نام بریتانیا و به نام ملکه این کشور از همه افراد ذی‌ربط می‌خواهد که برای دارنده این گذرنامه عبور آزاد و بدون مانع را ممکن کرده و دارنده گذرنامه را به شکل کامل یاری کرده و برایش حمایت لازم را فراهم آورند.»

ملکه انگلستان، جایگاه مذهبی نیز دارد. او پیشوای کلیسای انگلستان است، سراسقف و اسقف‌های این کلیسا را عزل و نصب می‌کند و حق هر دخل و تصرفی در کلیساها را دارد. در نتیجه نمی‌تواند به دین مسیح و مذهب انگلیکن ابراز بی باوری کند.

به نوشته بی بی سی، همین مقام روحانی ملکه باعث می شود دست کم از لحاظ نظری، ساختار سیاسی انگلستان را نتوان سکولار به شمار آورد. بویژه آنکه گذشته از جایگاه ملکه در ساختار سیاسی، 26 اسقف کلیسای انگلستان هم در مجلس اعیان عضویت دارند که نهاد قانونگذاری است. این دو عامل سبب می‌شود از لحاظ نظری، نهاد دینی را در انگلستان نتوان جدا از نظام سیاسی به شمار آورد و این کشور را سکولار قلمداد کرد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.