تحولات منطقه

آشنایی با معارف و سیره اهل‌بیت عصمت و طهارت وظیفه یکایک ارادتمندان، محبان و شیعیان ایشان است و فراهم آوردن منبع و بستر مناسب برای کسب این آشنایی، وظیفه اندیشمندان و علمای دینی.

از مهم‌ترین وظایف عالمان دینی پالایش فرهنگ شیعی از مطالب بی‌پایه است
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

معارف/احمدی/

آشنایی با معارف و سیره اهل‌بیت عصمت و طهارت وظیفه یکایک ارادتمندان، محبان و شیعیان ایشان است و فراهم آوردن منبع و بستر مناسب برای کسب این آشنایی، وظیفه اندیشمندان و علمای دینی. در این زمینه، هفته گذشته و همزمان با ایام سوگواری سیدالشهدا(ع) کتاب «حسین از زبان حسین» در تهران رونمایی شد. این کتاب که دربردارنده درس‌ها و عبرت‌های عاشوراست، توسط حجت‌الاسلام محمد محمدیان به رشته تحریر درآمده؛ وی پیش از این نیز کتاب «علی از زبان علی» را تألیف کرده بود. در ادامه گفت‌وگوی ما با این عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی را درباره کتاب «حسین از زبان حسین» می‌خوانید؛ با ما همراه باشید.

مستند بودن، وجه تمایز «حسین از زبان حسین»

حجت‌الاسلام محمدیان در ابتدا و با بیان اینکه کتاب «حسین از زبان حسین» یکی از هزاران اثری است که در مورد امام حسین(ع) نوشته شده، می‌گوید: کارهای فراوانی در مورد نهضت عاشورا و فرهنگ کربلا انجام گرفته که همه آن‌ها بسیار ارزشمند و قابل قدردانی هستند. نکته اصلی درباره این کتاب و وجه تمایز آن با دیگر آثار مشابه، مستند بودن مطالبی است که در مورد عاشورا و کربلا بیان می‌شود. در مورد معصومین(ع) وظیفه بیشتری درزمینه امانتداری داشته و موظفیم با حساسیت بیشتری کلمات معصوم را بیان کنیم؛ باید از هر گونه سخن اضافه و یا تفسیر نابجا پرهیز کنیم و مقید به اصولی باشیم که در طول تاریخ، علمای بزرگ اسلام رعایت کرده‌اند.

او اضافه می‌کند: علم رجال، علم حدیث، درایه و... برای این بود که کلام معصوم به درستی مطرح شود. در طول سالیان به دلایل مختلف مطالب غیرمستند و غیرقابل اتکایی وارد فرهنگ عاشورا شد. به همین دلیل از مهم‌ترین وظایف عالمان دینی پالایش درست این فرهنگ از مطالب ضعیف، سست و غیرقابل اتکاست. عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه بیان می‌کند: ضمن اینکه اگر بخواهیم مکتب، فرهنگ و نهضتی را به بهترین و صحیح‌ترین شکل معرفی کنیم، رهبر آن نهضت بهترین مفسر و مبین است؛ به‌خصوص اینکه آن رهبر شخص معصومی مانند اباعبدالله الحسین(ع) باشد. علاوه بر آن در این کتاب تلاش شده از منابع معتبر و مدارکی که اهل فن به آن استناد می‌کنند، استفاده شود و به دلیل مستند بودن کتاب از منابع ضعیف کار نشود.

برای آشنایی با فرهنگ عاشورا هیچ منبعی معتبرتر از سخنان رهبر آن نیست

او درباره کتاب «حسین از زبان حسین» می‌گوید: محور این کتاب سخنان اباعبدالله(ع) است، زیرا برای آشنایی با فرهنگ عاشورا هیچ منبعی معتبرتر از سخنان رهبر آن نهضت وجود ندارد. برای تهیه مطالب آن هر چه می‌توانستیم در منابع روایی و تاریخی از آن بزرگوار بدست بیاوریم، ملاک قرار داده شده و با سخنان آن حضرت، نهضت توضیح داده شده است؛ سخنانی که آن قدر شیوا، صریح، روشن و همه‌جانبه است که هیچ‌جا احساس نشد نیاز به توضیح و تفسیر بیشتری وجود دارد. در این کتاب دوران ولادت تا شهادت امام حسین(ع)، از زبان خود حضرت آورده شده؛ بخش آخر آن هم چون به حوادث پس از عاشورا و شهادت امام حسین(ع) پرداخته، از بیان خواهر ایشان حضرت زینب(س) استفاده شده است.

محمدیان بیان می‌کند: ادبیات و روایت این کتاب، اول شخص است. شیوه‌ای که سبکی جدید در ادبیات دینی است و تلاش می‌شود مطالب از زبان خود امام باشد، تا با این شیوه جوانان را به سمت کتاب سوق دهیم.

رئیس سابق نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها در مورد مطالب و روایاتی که بارها در مورد کربلا شنیده‌ایم، اما در کتاب نیامده، می‌گوید: روایات زیادی مرتبط با کربلا وجود دارد که در این کتاب نیست؛ چرا که سند معتبری برای آن پیدا نکردیم و برای وفای به عهد تنها روایاتی را نقل کردیم که معتبر و مستند باشند یا شاید ممکن است مطلبی معتبر و مستند باشد، اما چون سخن از امام حسین(ع) نبوده در این کتاب نیامده، زیرا محور این کتاب معرفی حسین از زبان حسین بود. او یادآور می‌شود: این کتاب بیش از 100 منبع دارد که همه از منابع اولیه تاریخ اسلام و از منابع اولیه روایی شیعه و سنت محسوب می‌شوند و تلاش کردیم در این زمینه منبع معتبری از قلم نیفتد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.