تحولات منطقه

روزنامه حریت گزارش داد که دولت روسیه تلاش می‌کند با کمک ایران باب مذاکره و گفت‌وگو بین آنکارا و دمشق را باز کند.

ایران و روسیه به دنبال مذاکره مستقیم میان آنکارا-دمشق
زمان مطالعه: ۲ دقیقه

قدس آنلاین؛ روزنامه «حریت» ترکیه در گزارشی نوشت: همزمان با سفر هیات عالیرتبه آمریکایی شامل «مایک پنس» معاون رئیس جمهور آمریکا و «مایک پامپئو» وزیر خارجه این کشور، یک هیات روسی نیز برای مذاکره با مقامات ترکیه درباره تحولات سوریه به آنکارا سفر کرده بود. 

این هیات روسی که ریاست آن بر عهده «الکساندر لاورنتیف» فرستاده ویژه «ولادیمیر پوتین» در امور سوریه بود بعد از دیدار با مقامات ترکیه به دمشق سفر کرد و با «بشار اسد» رئیس جمهور سوریه نیز درباره مذاکراتش در ترکیه دیدار و رایزنی کرد.

براساس بیانیه‌ای هیات روس بعد از دیدار با اسد منتشر کرد، محور مذاکرات ثبات دراز مدت و قابل اتکا در قلمروی سوریه در شرق فرات از طریق احیای حاکمیت دمشق بر کل قلمروی خود و مبتنی بر اصل یکپارچگی سرزمینی این کشور بود.

روزنامه حریت در ادامه افزود: پیش از این، فرستاده روس با نمایندکان YPG نیز دیدار و درباره تسهیل یک توافق بین حکومت اسد و شبه نظامیان کرد رایزنی کرده بود. 

این گزارش افزود: دیپلماسی روس در این زمینه سریعا موثر واقع شد و زمینه تفاهم مشترک بین دمشق و YPG برای پر کردن خلا ناشی از خروج نیروهای آمریکایی از مناطقی واقع در منبج و کوبانی و برخی مناطق دیگر را ایجاد کرد. 

از سوی دیگر، دیپلماتهای روس با «محمد جواد ظریف» وزیر خارجه ایران نیز مذاکراتی در همین زمینه برگزار کردند و تماس تلفنی «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه این کشور در روز ۱۷ اکتبر یکی از این همین تلاشها بود. 

این روزنامه چاپ ترکیه در ادامه اضافه کرد، بیان مشترک آنها نیاز به یک ثبات بادوام و تضمین شده در مناطق شرق فرات از طریق برگزاری مذاکرات بین دمشق و آنکارا و همچنین مذاکره بین مقامات دمشق و نیروهای کرد بود. طرفین تاکید کردند که هم روسیه و هم ایران آماده کمک برای سازماندهی چنین دیدارهایی هستند. 

حریت ادامه داد، نیت روسیه و ایران مشخصا فشار به ترکیه برای آغاز مذاکره و گفت‌گو با دولت سوریه است. هرچند که این فرمت از سال ۲۰۱۷ و در قالب مذاکرات آستانه نیز پیشنهاد شده بود. مبنای این گفت‌وگوها نیز «توافق آدنا» بین سوریه و ترکیه است که در سال ۱۹۹۸ امضا شده و در آن بر توقف هرگونه حمایت از PKK به عنوان اصلی برای هرگونه مذاکرات بالقوه بین دمشق و آنکارا تاکید شده است. 

روزنامه حریت در گزارش خود آورده است، دولت ترکیه تایید کرده است که مذاکرات غیررسمی بین مقامات اطلاعاتی و امنیتی  رخ می‌دهد اما زمانیکه که شرایط روی زمین انجام چنین مذاکراتی را ضروری کند. با این حال هنوز یک سیگنال قوی و مشخص که نشان دهد آنکارا آماده انجام مذاکرات و ارتباط رسمی با دولت دمشق است دیده نشده است. 

حریت در پایان نوشت: با این حال انتظار می‌رود که دولت روسیه ایده مذاکره رسمی بین ترکیه و سوریه را در دیدار آتی پوتین با «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه که قرار است روز ۲۲ اکتبر(سه شنبه آتی) در سوچی انجام شود را مجددا مطرح کند.

ارتش ترکیه با همراهی گروهک «ارتش آزاد» عملیات نظامی خود موسوم به «چشمه صلح» را در ۱۷ مهر ماه گذشته برای تسلط بر مناطق تحت نفوذ شبه‌نظامیان کُرد سوریه آغاز کرده‌اند.

این عملیات پس از ان آغاز شد که آمریکا موافقت کرد نظامیان خود را از مناطق تحت عملیات ارتش ترکیه خارج کند. 

با این حال توافق میان ارتش سوریه و شبه نظامیان کرد برای حضور نیروهای سوریه در مناطق تحت کنترل آنها، عملیات ارتش ترکیه را با پیچیدگیهایی مواجه کرده است.

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.