تحولات منطقه

 مجمع مجالس آسیایی که در سال ۲۰۰۶ از سوی مجلس شورای اسلامی ایران پایه گذاری شد، می‌تواند فرصت خوبی برای رایزنی‌های کشورمان در راستای برقراری روابط اقتصادی با کشورهایی آسیایی، دور زدن تحریم‌ها و کم اثر کردن تلاش‌ غربی‌ها برای انزوای ایران باشد.

آسیا در مدار همگرایی
زمان مطالعه: ۵ دقیقه

قدس آنلاین:  رئیس مجلس شورای اسلامی در رأس هیات پارلمانی برای شرکت در دوازدهمین مجمع عمومی مجالس آسیایی(APA ) عازم ترکیه شد.
علی لاریجانی پیش از عزیمت به کشور ترکیه در جمع خبرنگاران گفت: مجمع مجالس آسیایی در سال های اخیر، تلاش های خوبی برای ایجاد فرصت های تجاری، علمی و همچنین رایزنی در حوزه مسائل امنیتی و امنیت پایدار فراهم کرده است و در این اجلاس نیز  همین تفکر دنبال خواهد شد؛  چرا که رویکرد قرن معاصر ، توجه به تاثیرگذاری کشورهای آسیایی است.

دوازدهمین مجمع عمومی مجالس آسیایی امروز به میزبانی مصطفی شنتوپ، رئیس مجلس ملت کبیر ترکیه و با حضور روسا و هئیت‌های پارلمانی و اعضای ناظر از ۴۲ کشور، از جمله ایران در آنتالیا آغاز به کار کرده است.

خنثی‌سازی تلاش‌ها برای انزوای ایران

 وجود اشتراکات فرهنگی و ظرفیت فراوان موجود در کشورهای آسیایی از جمله انرژی و منابع طبیعی، از جمله مواردی است که می تواند دولت های منطقه را برای ایجاد اتحادیه و مجامع درون قاره ای برای بهره گیری از چنین ظرفیت ها و توسعه اقتصادی و سیاسی ترغیب کند.

 مجمع مجالس آسیایی که در سال ۲۰۰۶ از سوی مجلس شورای اسلامی ایران پایه گذاری شد، می تواند فرصت خوبی برای رایزنی های کشورمان در راستای برقراری روابط اقتصادی با همسایگان و سایر کشورهایی آسیایی، دور زدن تحریم ها و کم کردن اثر تلاش های غربی ها برای انزوای ایران باشد.

با توجه به اینکه مجمع مجالس آسیایی دارای ۴۲ پارلمان عضو دائم و ۱۶ پارلمان عضو ناظر همچون ژاپن و استرالیا است، بنابراین این اجلاس با گردهمایی بالای کشورها می تواند در تحولات کنونی آسیا و منطقه بستر مناسبی برای تبادل نظر و ارائه ساز وکارهایی در راستای حل مسائل عراق، سوریه، پاکستان، فلسطین، تحریم های ایران و... باشد. چنانکه به نظر می رسد مقامات پارلمانی جمهوری اسلامی ایران در این دور از مجمع اجلاس آسیایی نیز در راستای دیپلماسی فعال و ایفای نقش اثرگذار در تحولات منطقه ای گام بردارد.

مجمع مجالس آسیایی؛ مرکز ثقل همگرایی در آسیا

علاوه بر جنبه های سیاسی و دیپلماتیک مجمع مجالس آسیایی، قاره آسیا به عنوان پر جمعیت ترین قاره جهان و نیز حضور کشورهایی همچون ژاپن، چین و کره جنوبی می تواند قطب مهم اقتصادی در برابر اتحادیه های اقتصادی و سیاسی جهان همچون اتحادیه اروپا و  مجمع پارلمانی شورای اروپا باشد ودر واقع به نوعی مرکز ثقل همگرایی در آسیا قرار گیرد.

چنانچه عبدل قیوم رییس هیات پاکستانی چندی پیش در حاشیه نشست کمیته سیاسی مجمع مجالس آسیایی درباره لزوم تاسیس چنین اجلاسی گفت: اگر همه کشورهای آسیا باهم متحد شوند و به هم کمک کنند، می‌توانند راه حل سیاسی برای حل مناقشات منطقه پیدا کنند. ما نمی‌خواهیم قدرت های بزرگ به کشورهای منطقه زور بگویند و دست به ارعاب بزنند.

بهره‌گیری از ظرفیت مجمع اجلاس آسیایی برای عبور از تحریم‌ها

کارشناس مسائل سیاسی بر این باور است که مجمع مجالس آسیایی از اعتبار خوبی در بین کشورها برخوردار است به همین دلیل می تواند در تأمین سیاست های مدنظر کشورها موثر باشد و به همگرایی کشورهای آسیایی کمک کند و قاره آسیا نیز در میان سایر قاره ها به عنوان پیش برنده تحولات در مسائل اقتصادی، سیاسی و حتی امنیتی جهان اثرگذار باشد.

صباح زنگنه در گفت و گو با «قدس آنلاین» افزود: با توجه به توسعه ای که کشورهای آسیایی پیدا کردند و جمعیت عظیمی که دارند طبعاً سهم بیشتری در معادلات ژئوپلیتیک جهان ایفا می کنند. کشورهای مانند چین، اندونزی، هند، پاکستان، بنگلادش، مالزی به لحاظ جمعیت، بعد اقتصادی و فناوری های جدید کشورهای مهمی ههستند، بنابراین شرکت در مجمع مجالس آسیایی می تواند از یکسو نشانگر اهتمام و اهمیت دادن ایران به همگرایی و همکاری در آسیا باشد و از طرف دیگر این اجلاس فرصت مناسبی برای تحکیم روابط جمهوری اسلامی ایران با ترکیه است.

وی ادامه داد:همکاری ایران و ترکیه می تواند نتایج مثبت بسیاری را در برقراری ثبات منطقه ای و غلبه بر چالش های عظیم  بوجود آمده مانند تروریسم و مشکلات اقتصادی که آمریکا برای بسیاری از کشورهای آسیایی بوجود آورده، تاثیر گذار باشد. حدود دوازده کشور آسیایی مشمول تحریم های آمریکا شده اند و این کشورها خودشان می توانند بلوک کشورهای مخالف با تحریم را ایجاد کنند و با سایر کشورهایی در حوزه سیاسی و اقتصادی هماهنگ شوند تا تحریم های ظالمانه آمریکا را با شکست مواجه کنند.

این کارشناس مسائل سیاسی تصریح کرد: ایران باید از فرصت و ظرفیت چنین اجلاسی برای عبور از تحریم ها و خنثی کردن اقدامات کشورهای تحریم گر همانند آمریکا بهره ببرد. ثانیاً بیان مواضع و تبیین سیاست های ایران در مجمع مجالس آسیایی می تواند موج تبلیغاتی و جنگ روانی بی سابقه ای را که در حال حاضر از سوی دولت های غربی و اسرائیل وجود دارد بی اثر کند.

صباح زنگنه اظهار داشت: اقدام دیگر در این راستا، هماهنگی و طراحی برنامه های اجرایی برای همگرایی و برقراری ارتباطات اقتصادی است که برای اجرای آن باید قوانین مربوطه توسط پارلمان ها به تصویب برسد. از جمله تصویب چنین قوانین می توان به تبادل تهاتری کالا، تبادل ارز محلی کشورها با یکدیگر و کنار گذاشتن دلار از مبادلات بین کشورها اشاره کرد. اجرای چنین اقداماتی مسلما قوانین و مقرارت خاص خود را می خواهد که قطعا پارلمان ها می توانند به تحقق آن کمک کنند.

افزایش فروش نفت به شرق آسیا در این اجلاس پیگیری شود

از سوی دیگر، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز معتقد است که حضور مقامات ایرانی در این مجمع و برقراری ارتباطات رو در رو می تواند گام موثری برای ارتباطات تنگاتنگ و دوستانه دولتها و حتی بخش خصوصی آنها باشد.

ابوالفضل حسن بیگی به «قدس آنلاین» گفت: علاوه بر این، جمهوری اسلامی ایران به دنبال فروش به کشورهایی همچون چین، ژاپن و دیگر دولت های آسیایی است و طبیعتاً ایران می تواند در این اجلاس راهکارهای افزایش فروش نفت به دولت های شرق آسیا را پیگیری کند.

 نماینده مردم دامغان در مجلس بیان کرد: امروزه ما ظرفیت تولید یک و نیم میلیون مازاد بشکه نفت را برای صادرات داریم و می توانیم از بعد اقتصادی رایزنی های خوبی داشته باشیم. همانطور که توانستیم از ظرفیت های خود برای حضور و عضویت اجلاس شانگهای استفاده کنیم، این اجلاس نیز می تواند در راستای استراتژی روابط با کشورهای آسیایی دنبال شود.

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.