تحولات منطقه

به تازگی نشر نورالزهرا(س) مجموعه ده جلدی از ضرب‌المثل‌های فارسی را برای گروه سنی کودک تولید کرده و به بازار کتاب فرستاده است که با شیوه و روش تازه ای نوشته شده‌اند.

آموزش مهارت‌های زندگی با ضرب‌المثل‌های فارسی
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

قدس آنلاین: این مجموعه ده جلدی «ضرب‌المثل‌های دم دار» نام دارد که توسط غلامرضا حیدری ابهری نوشته شده  و مهدی صادقی تصویرگری آن را بر عهده داشته است.

حیدری ابهری به عنوان نویسنده این کتاب‌ها ، 50 ضرب‌المثل را برای گروه سنی کودک انتخاب کرده است. هر جلد 5 ضرب‌المثل دارد که با زبان کودکانه برای بچه‌ها بیان می‌شوند. 

نویسنده برای ایجاد جذابیت خواندن مثل‌ها برای بچه‌ها در هر ضرب‌المثل از واژه‌های الاغ یا خر استفاده کرده و به بهانه این حیوان یک ضرب‌المثل را توضیح داده است. 

حیدری ابهری که پیش از این هم تجربه مثل نویسی برای بچه‌ها دارد و کتاب «شهر ضرب‌المثل‌ها» را که شامل مثل‌های فارسی است برای کودکان نوشته است،  در این ده جلد با روش تازه ای مثل‌ها را به بچه‌ها معرفی کرده است. خودش درباره دومین تجربه مثل نویسی برای بچه‌ها و شیوه تازه اش این طور توضیح می‌دهد: نویسندگان دیگر در زمینه داستان‌های امثال،  آثار زیادی نوشته‌اند از جمله خود من که همگی در این آثار تلاش کرده ایم، داستان‌های امثال را بگوییم در حالی که ضرب‌المثل‌های زیادی وجود دارد که اگر چه داستانی ندارند اما شنیدن آن‌ها برای بچه‌ها شیرین و آموزنده است. این بخش ضرب‌المثل‌ها به نظر من مورد غفلت قرار گرفته و چندان به آن توجهی نشده است که من سعی کرده ام در این مجموعه به این مثل‌ها توجه کنم. 

نویسنده «نان و نمک» که آثار زیادی برای گروه سنی کودک و نوجوان نوشته، معتقد است: صرف بیان کلی کاربرد ضرب‌المثل برای بچه‌ها کفایت نمی‌کند. مثلا بگوییم فلان ضرب‌المثل درباره کار و تلاش است. بچه‌ها این مساله را سخت متوجه می‌شوند و فکر می‌کنند این به زندگی آن‌ها مربوط نیست در حالی که اگر هر ضرب‌المثل با مثال بیان شود بچه‌ها براحتی با آن‌ها ارتباط برقرار می‌کنند و متوجه کاربرد مثل‌ها در زندگی روزمره شان می‌شوند. 

آقای نویسنده از این شگرد در این اثرش استفاده کرده است و با آوردن مثال‌هایی که همه آن‌ها از زندگی بچه‌ها گرفته شده است، زندگی بچه‌ها را با مثل‌ها درگیر کرده است به طوری که خواننده این کتاب می‌تواند هر مثل را با زندگی اش تطبیق دهد و مفهوم ضرب‌المثل را براحتی درک کند.

 ابهری توضیح می‌دهد: اگر به بچه‌ها بگوییم ضرب‌المثل «خر خفته جو نمی‌خورد» یعنی کار و تلاش، آن‌ها فکر می‌کنند این مثل به آن‌ها مربوط نمی‌شود، اما من اینطور به یک مثل پرداخته‌ام. «اگر دانش آموزی درس نخواند، با سواد نمی‌شود. اگر کشاورزی دانه نکارد، محصول درو نمی‌کند. اگر کارگری کار نکند، پول بدست نمی‌آورد. آدمی‌که اهل کار و کوشش نباشد در زندگی به جایی نمی‌رسد، به قول معروف: «خر خفته، جو نمی‌خورد.»   

ابهری در پاسخ به این پرسش که انتخاب ضرب‌المثل‌ها بر چه مبنایی بوده است، پاسخ می‌دهد: من در انتخاب ضرب‌المثل‌ها به سبک زندگی و مهارت‌های زندگی توجه داشته‌ام و منبع من  کتاب دو جلدی و مرجع «فرهنگ بزرگ ضرب‌المثل‌های فارسی» نوشته حسن ذوالفقاری بوده است.

او با بیان اینکه ضرب‌المثل‌ها غنی ترین منبع آموزش مهارت‌های رفتاری و اخلاقی به بچه‌ها هستند ، معتقد است: مثل‌ها همه حوزه‌هایی که یک انسان برای زندگی درست به آن‌ها نیاز دارد را بیان می‌کنند. آن‌ها می‌توانند جهان بینی بچه‌ها را هم به هستی اصلاح کنند چون بچه‌ها بیش از هر چیز با خواندن کتاب و مخصوصا مثل‌ها می‌توانند دنیا و قاعده‌های زندگی را بشناسند. مثلاً خیلی جذاب است به جای آنکه به بچه‌های مان بگوییم سعی کن کار بی فایده انجام ندهی و قدر زمان زندگی ات را بدانی، بگوییم: «آب سر بالا نمی‌رود.» و یا به جای آنکه بگوییم اگر چند روز دچار سختی شدی، احساس یاس و ناامیدی نکن، تو هم از نعمات خدا بهره مند می‌شوی، بگوییم :« آب به جوی خشکیده ما هم می‌رود.»   

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • پرنیا ۲۱:۴۱ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
    0 0
    عالی