مجیدرضا حریری، رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین:
وضعیت کنونی بیماری کرونا شبیه سیلی است که هنوز در دل کوچه و خیابانهای شهر ما در چرخش و گردش است، بنابراین تا فرونشستن این سیل خانمانبرانداز و خالی کردن زندگی مردم از گل ولای حاصل شده از سیل، نمیتوان برآورد بسیار دقیق و مشخصی از خسارات احتمالی تأثیر بیماری کرونا بر اقتصاد کشور داد.
بسیاری از مردم جامعه اعم از مشاغل با شناسنامه و بدون شناسنامه از تأثیرات همهگیری و قرنطینه کرونا از اسفندماه تاکنون، خسارات زیادی متحمل شدهاند، خساراتی که دولت هم حتی بخش جزیی از آن را جبران نکرده و در نتیجه تعیین خسارت کرونا بسیار سخت است. شاید پس از پایان یافتن ویروس و شکست و غلبه بر این بیماری و بازگشت کسبوکارها به شکل قدیم خود بتوان آمار دقیقی از میزان خسارت وارد شده بر بخشهای مختلف اقتصادی ارائه داد.
وضعیت رکودی که در اقتصاد ایجاد شده نهتنها ناشی از بیماری کرونا بلکه مدتها قبل از تولد این ویروس، در جامعه سایه گسترانده بود. رکود کسبوکارها که چند سالی است در حال افزایش است، از دی ماه سال گذشته در پی اعتراضهای مردم به گران شدن یکباره بنزین، افزایش چشمگیری یافت. دامنه خساراتی که از رکود دی ماه به اسفند ماه یا شبعید و پس از سال جدید کشید، بسیار بزرگ و عمیق است.
به نظر میرسد از زمستان سال 98 تاکنون نیازمند تزریق 30میلیارد دلار هزینه حمایتی به بخش تولید و کسبوکارها هستیم تا شاید به وضعیت اول سال 98 برگردیم که به لحاظ اقتصادی چندان تعریفی نداشت. رکود بزرگی که در اقتصاد پیدا شد از دی ماه سال گذشته تاکنون خسارتهای بسیاری به کسبوکارها وارد کرده که سال اقتصادی خوب را از مردم گرفته است. عدمحمایت دولت از مردم و بیتوجهی به وعدههای داده شده در چند ماه آینده منجر به افزایش و تعمیق رکود، تنگی معیشت بسیاری از مردم و از دست رفتن کسب وکارهایی میشود که احیای دوباره آن بسیار سخت خواهد بود.
نظر شما