تحولات منطقه

۲هزار و ۵۰۰هزار میلیارد تومان نقدینگی کشور مسئله تأثیرگذار مهمی در عدم‌کاهش تورم است. این نقدینگی زمانی می‌تواند در مسیر کاهش تورم مؤثر باشد که  در بازارهای مؤثری چون بازار بورس به کار گرفته شود.

زمان مطالعه: ۱ دقیقه

میثم موسایی، اقتصاددان و عضو هیئت‌علمی دانشگاه تهران

۲هزار و ۵۰۰هزار میلیارد تومان نقدینگی کشور مسئله تأثیرگذار مهمی در عدم‌کاهش تورم است. این نقدینگی زمانی می‌تواند در مسیر کاهش تورم مؤثر باشد که  در بازارهای مؤثری چون بازار بورس به کار گرفته شود. بازار بورس یکی از مهم‌ترین بازارهایی است که اگر ارز و طلا در این بازار فعال شوند، حتماً منجر به کنترل تورم می‌شود. به عبارتی هدایت نقدینگی کشور به بازار بورس در راستای حمایت از تولید و رونق‌تولید به جهش در این بخش منجر می‌شود. کنترل نرخ ارز در کنار کنترل نرخ بهره عاملی برای هدایت و تشویق مناسبی برای فعالیت بیشتر در بازار بورس می‌شود. حجم عظیم سرمایه وارد شده به بازار بورس مانع از سقوط این بازار می‌شود. این حجم عظیم پول در بازار بورس زمانی موفق به کنترل تورم و کمک به تولید می‌شود که بازارهای موازی مثل طلا و ارز کنترل شوند و در کنار آن عدم‌افزایش سود بانکی عامل مهمی در عدم‌هدایت نقدینگی به سمت بانک‌ها می‌شود. کنترل نرخ ارز مؤلفه مهمی در هدایت سرمایه‌ها به سمت بازار بورس است. تا زمانی که نرخ ارز در نوسان باشد و بازار ارز جذابیت سرمایه‌گذاری داشته باشد، قطعاً شاهد ناامنی در اقتصاد کشور خواهیم بود.

بخش عمده‌ای از خریداران ارز با مدیریت بازار بورس و سودآوری این بازار قطعاً در چند ماه آینده مجبور به فروش و حضور در بازار بورس می‌شوند. خریداران دلار که با جذابیت‌های سودآور در بازار بورس روبه‌رو می‌شوند ارزهای خانگی خود را  برای فروش به بازار منتقل می‌کنند. افزون بر ۲۰تا ۳۰ میلیارد دلار ارز خانگی در دست مردم است که به صورت فیزیکی نگهداری می‌شود. هر چند که دولت می‌تواند با ایجاد جذابیت در حساب‌های ارزی برخلاف حساب‌های ریالی، موجب هدایت ارز به سمت نظام بانکی شود. به نظر می‌رسد برای عبور از رکود کنونی، ایجاد رونق در بازار و جهش‌تولید، نیازمند اتخاذ تدابیر مختلفی و اعمال مجموعه‌ای از سیاست‌ها هستیم.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.