قدس آنلاین: با آزادسازی سهامعدالت این روزها شاهد ورود ۴۹میلیون نفر از شهروندان به باشگاه بزرگ سرمایه کشور هستیم که سهامدار ۴۹شرکتی هستند که در سبد سهامعدالت قرار دارند.
از سال ۸۲ با توسعه تالارهای بورس در سراسر کشور، سالانه ۲۰هزار نفر وارد بورس کشور شدند، در سال ۸۵ و با ابلاغ سیاستهای کلی اصل ۴۴ و خصوصیسازی این مقدار ورودی پنج برابر شده و سالانه ۱۰۰هزار نفر به جرگه بورسبازان افزوده شدند. شرایط اقتصادی در سال ۹۸ موجب شد در این سال حدود ۶۸۰ هزار نفر ترجیح بدهند تا دارایی خود را وارد این بازار کنند. با بیشتر شدن عطش خرید سهام، از ابتدای سال تاکنون یکمیلیون و ۶۰۰ هزار نفر دیگر نیز وارد بورس شدند تا به معامله ۶۵۰شرکت پذیرفته شده در تالار شیشهای بپردازند.
ورود ۴۰هزار میلیارد تومان به بورس
عطش خرید سهام در بازارسرمایه همچنان وجود دارد و سبب شده تا۴۰هزار میلیارد تومان منابع جدید در چند هفته اخیر به سمت این بازار گسیل شود، به طوری که اکنون ارزش درصدی از سهام شرکتهای بورسی و فرابورسی با هیچ معیار، منطق و کار کارشناسی همخوانی ندارد و اگر این مسئله استمرار یابد، به جای استفاده از فرصت بازارسرمایه برای جذب نقدینگی و هدایت آن به سمت تولید، فروریختن قیمتها را خواهیم دید و این برای مردم و شرکتها نگرانکننده است.
در چنین شرایطی که افت و خیز بازار زیر ذرهبین تحلیلگران قرار دارد، ۴۹میلیون نفری که سهام عدالت به نامشان ثبت شده نیز وارد بازارسرمایه خواهند شد تا مدیریت سهام خویش را در اختیار گیرند، از این تعداد حدود ۵ میلیون نفر درخواست مدیریت مستقیم سهام عدالت خود را ارائه دادهاند. قرار است ۸ خرداد ماه سال جاری پس از مشخص شدن تعداد واقعی سهامدارانی که روش مستقیم و غیرمستقیم را برای مدیریت سهام خود انتخاب کردهاند، خریدو فروش سهامعدالت آغاز شود.
کارشناسان معتقدند حضور مردم در بازارسرمایه بسیار ارزنده است، اما بازارسرمایه تخصصی است و اطلاعات مردم از بازار بورس زیاد نیست. اکثر مردم نمیدانند چه کنند سهام خود را بفروشند یا نگه دارند و عموماً از اصلاحات بورسی که در این ایام بیان میشود، اطلاع کاملی ندارند. احساس نیاز به آگاهی از این بازار سبب شده تا در یک ماه ۸۰ گروه جدید در فضایمجازی درباره بورس ایجاد و ۱۶ میلیون پیام درباره بازارسرمایه در آنها ارسال شود.
آن طور که کارشناسان بورس تحلیل میکنند بازارسرمایه در ماههای آینده فراز و فرودهایی خواهد داشت و اصلاحات قیمتی انجام میدهد و برآیند این بازار براساس شرایط کلی اقتصاد کشور تغییر خواهد کرد و تازهواردها باید مراقب دارایی خود در این بازار باشند.
توصیه به تازهواردان بورس
نخستین مسئلهای که باید سرمایهگذاران در بازارهای مالی بهویژه تازهواردان به بازار سهام مورد توجه قرار دهند، شناخت و آگاهی کامل نسبت به ماهیت ابزارهای مالی است که در آن سرمایهگذاری میکنند. اگر سرمایهگذاران نوورود شناخت کافی نسبت به ویژگیهای بازار سهام ندارند، از افراد خبره، مطلع و نهادهای رسمی بازارسرمایه که به منظور ارائه خدمات مالی و سرمایهگذاری شکل گرفته، استفاده کنند. پیشنهاد کارشناسان بورس این است که سبدی از ترکیب سهامهای مختلف داشته باشید و مجذوب بازدهی بالای برخی از سهامهای پرریسک نشوید، چرا که این بازدهیها با ریسک همراه است و احتمال دارد شما اصل دارایی خود را نیز از دست بدهید. پس متوجه جریانهای تغییر در قیمت و بازدهی سهام که توسط بازارسازان ایجاد میشود باشید و با رویکرد بلندمدت در بورس سرمایهگذاری کنید.
جاماندگان سهامعدالت را ثبتنام کنید
اما در چند روز گذشته که آزادسازی سهام عدالت اعلام شده، عده زیادی از مردم که عموماً از ۶ دهک پایین جامعه یعنی واجدین شرایط سهامعدالت هستند، متوجه شدند که جزو جاماندگان سهامعدالت هستند. بسیاری از این افراد به نمایندگان مراجعه کرده و خواستار ثبتنام سهامعدالت شدهاند و مجلسیها نیز در پاسخ به مراجعات مردم، خواستار اضافه شدن سه گروه بازماندگان، اضافهشدگان و جاماندگان سهامعدالت به جمع مشمولان سهامعدالت هستند.
براساس قانون سهامعدالت، باید ۶ دهک پایین درآمدی مشمول این سهام میشدند، اما آنچه در عمل اتفاق افتاد این نبود و بسیاری افراد واجد شرایط از ثبتنام جا ماندند. این موضوع از این جهت مهم است که ارزش سهامعدالت یک میلیون تومانی در اسفند ماه سال گذشته حدود ۹برابر شده و در حال حاضر با رشد بسیار بالای بورس، ارزش این سهام چه بسا تا ۱۲، ۱۳ برابر افزایش پیدا کرده است، حال اگر این رقم در تعداد خانوار ضرب شود آن هم در شرایطی که مردم مشکلات معیشتی دارند، این عدد قابلتوجه میشود.
نمایندگان مردم میگویند قطعاً دولت شرکتهای متعددی دارد که اموال و دارایی آنها متعلق به دولت و خود مردم است و از آن محل میتواند سهامعدالت را به مشمولان جدید اختصاص دهد، بنابراین باید سازوکاری فراهم شود که افراد محروم و کمدرآمد نیز از مزایای این سهام بهرهمند شوند. آنها اعلام کردهاند در صورتی که دولت با مشکلی تحتعنوان خلأ قانونی برای تخصیص سهامعدالت به مشمولان جدید مواجه است، این آمادگی در مجلس یازدهم وجود دارد که قوانین و مقررات مورد نیاز را در این رابطه به تصویب برساند. در حال حاضر نیز کمیتهای در کمیسیون اقتصادی تشکیل شده تا وضعیت افرادی را که سهامعدالت دریافت نکردهاند و حقشان تضییع شده است، پیگیری کند.
نظر شما