به گزارش قدس آنلاین، تورج همتی ظهر امروز در نشستی خبری که در محل اداره کل حفاظت محیط زیست برگزار شد ضمن تبریک روز جهانی محیط زیست اظهار داشت: اگر ما در کره زمین به دنبال زندگی سالم هستیم باید به دنبال حفظ تنوع زیستی باشیم حال آن که با توجه به آمارها مبنی بر اینکه در دو دهه اخیر انسانها معادل سه برابر کشور آفریقای جنوبی و حدود چهارصد و چهل میلیون هکتار در کره زمین فضای بیولوژیک و زنده از دست رفته و همچنین حدود یک میلیون گونه گیاهی و جانوری در معرض تهدید قرار دارند ما در وضعیت خطرناکی قرار داریم که بیماری کرونا نیز ناشی از همین رابطه ناسالم با طبیعت است که برای مقابله با چنین اموری به عظم جدی در سطح جهانی نیاز است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی از هماهنگی با بسیج و فرماندهی یگان ویژه نیروی انتظامی استان خراسان رضوی در جهت پیشگیری از مشکلات آتش سوزیهای احتمالی و برنامه توسعه آموزشهای زیست محیطی در بستر خانواده با همکاری مجموعه حوزه بانوان استانداری خبر داد و گفت: همچین استان خراسان رضوی به دلیل جایگاه بالای خود در موضوع آموزش محیط زیست، آموزش محیط زیست کشور را در سال آینده مدیریت خواهد کرد.
وی افزود: از اتقاقات خوبی که در سال گذشته رخ داد میتوان از برنامه مدیریت زیست بومی کشف و برنامه نقشه جامع محیط زیست استان با رویکرد توسعه پایدار و با همکاری دانشگاه فردوسی درحال تدوین است، نام برد. همچنین در حال حاضر با توجه به فعالیتهای صنعت، معدن و گردشگری و فعالیتهای آبی بسیاری که صورت میگیرد به دنبال مدیریت مصرف و بهرهوری با نظرخواهی از جامعه علمی دانشگاه فردوسی و گروه همیاران آب خواهیم بود.
همتی در پاسخ به پرسشهای خبرنگاران در مورد ارتفاعات جنوبی شهر مشهد مبنی بر وظیفه و رویکرد سازمان حفاظت محیط زیست در این ضمن تاکید بر واقعگرایی اظهار داشت: در شهری که هم از لحاظ ساختار، مسئولین و مردم مدرن به حساب میآید، رسانهها و فعالان محیط زیست باید با نگاهی دقیقتر به این مسئله داشته باشند و شاید انتقاد و فشار به شهرداری که در واقع تنها وظیقه خود را انجام میدهد، کار درستی نباشد. در واقع در برنامه ۱۰ سال گذشته شهر مشهد با توجه به نیاز جامعه با نظر سازمان ترافیک پرونده کمربندی شهر با امضای معاون وقت سازمان محیط زیست تدوین شده که متاسفانه در زمان وقت مسئله خلا قانونی و عدم وجود مطالعات ارزیابی در قانون کشور وجود داشته است.
وی تصریح کرد: با توجه به دغدغه مردم و فعالان محیط زیست و حوزه قضایی، پیگیریهای سازمان محیط زیست، شهرداری را ملزم به ارائه برنامه مدیریت محیط زیست خود را در قبال کمرند جنوبی کرده که البته این مطالعات به دلیل روند کند خود به دست ما نرسیده اما با توجه به این که تمام ارکان حاکمیت استان به حفظ تمام کاربریها و توسعه نامتوازن شهری تصمیم به چنین اقداماتی کرده است، هیچ ارگانی نظیر شهرداری طبق برنامه جامع ده ساله، کاربری چنین زمینهایی قابلیت تبدیل به برجسازی ندارد لذا بهتر است به شهرداری اجازه انجام وظیفه خود داده شود و رسانه و مردم از مسئولین چنین پروژههایی طلب برنامه مطالعاتی کنند.
مدیرکل محیط زیست خراسان رضوی در مورد وظیفه سازمان محیط زیست در مورد ارتفاعات جنوبی مشهد اذعان کرد: در مورد پروژهای که ۸۰ درصد آن انجام شده است، کارکرد زیست محیطی آن از موضوع خارج شده و صحبت از موجودات و طبیعت از بین رفته بیهوده است. اما وظیفهای که سازمان محیط زیست در این قبال دارد ایجاد طبیعت و هویت طبیعی در این پروژه است.
همتی بیان کرد: درمورد خسارات وارد شده به طبیعت در این پروژه نیز این اراضی داخل حریم شهر متعلق به وزارت راه و شهرسازی بوده که کاربری آن را تعیین میکند و در اختیار شهرداریها جهت اعمال کاربری میگذارند و آنها پاسخگوی قانونی این پروژه هستند و سازمان حفاظت محیط زیست مسئول اصلی این موضوع نیست.
وی ادامه داد: در مورد خسارات نیز نیاز به مطالعه علمی و فنی است ضمن اینکه هیچ مطالعهای از میزان خسارات و به دست ما نرسیده و اینکه خسارات مربوط به مسئول و مالک زمین یعنی وزارت راه و شهرسازی است. علاوه بر آن در برنامه چهارم و پنجم و ششم توسعه، اختیار محاسبه خسارات زیست محیطی به سازمان محیط زیست جهت بلاغ داده نشده است.
همتی در ادامه با اشاره به حوزه کشف رود تصریح کرد: متاسفانه این رودخانه کارکرد زیست محیطی خود را از دست داده و تبدیل به فاضلاب شده است. وی با اشاره به وجود هفت هزار و پانصد هکتار اراضی کشاورزی ادامه داد که سازمان محیط زیست در زمینه اعمال قانون جهت جمع آوری موتور پمپهای انتقال فاضلاب به زمینهای کشاورزی با ممانعت جمعیت زیاد مردم مواجه شد که به رغم حکم دادگاه و نیروهای مسلح این پروژه شکست خورد.
وی با انتقاد از سازمان جهاد کشاورزی مبنی بر عدم تغییر الگوی کشت غذایی به غیر غذایی و ارائه برنامه کشاورزی به کشاورزان برای میزان مصرف کود و سم در جهت حفظ سلامت مردم خواستار حل این مشکل در حوزه مشکلات کشف رود شد.
مدیر کل سازمان حفاظت محیط زیست خراسان رضوی با اشاره به حوزه فاضلاب از برنامه ریزی و تامین و ارتقا منابع آبی خبر داد. وی با اشاره به اینکه بیش از ده درصد آب شرب شهر مشهد صرف آبیاری فضای سبز میشود بر ضرورت ایجاد تناسب میان ظرفیت تصفیه خانهها و میزان فاضلاب سخن گفت. رفع مشکل کشف رود و کمبود منابع آبی شهرداری تنها با همکاری محیط زیست و شهرداری میسر بود و محیط زیست به تنهایی قادر به انجام چنین کاری نبود. اهداف شهرداری و محیط زیست در جهت مشکلات کشف رود مشترک است و منافع برای هر دو سازمان وجود دارد.
وی در ادامه از ایجاد برنامه مدیریت زیست بومی کشف رود و تعیین نیاز آبی کشف رود و همچنین ایجاد شهرکی مخصوص قالیشوییها و ایجاد شهرکی در شهرستان کلات برای چهارصد واحد آبکاری در جهت کاهش مشکلات حوزه کشف رود با همکاری دادستان به همراه تسهیلات ویژه خبر داد.
مدیرکل محیط زیست خراسان رضوی در ادامه صحبتها با اشاره به موضوع آلودگی واحدهای صنعتی گفت: تمام واحدهای آلاینده باید به سیستم فیلتراسیون مجهز شود و ما نیز مقررات مقابله با آن را دارا هستیم اما ایجاد چنین سیستمی زمانبر است که قانون نیز بین شش ماه تا یک سال اجازه چنین فرصتی را داده؛ فرصت واحدهایی نظیر چرمشهر به پایان رسیده که البته صبر سازمان محیط زیست هم در حال اتمام است.
مدیرکل سازمان حفاظت محیط زیست خراسان رضوی با اشاره به موضوعات باغ پرندگان و باغ وحش مشهد اذعان داشت: در مورد باغ پرندگان این واحد بیست و شش مشکل عمده داشته که در این مشکلات نیز در حال رفع میباشد. در خصوص باغ وحش نیز مسائل متعددی همچون عدم وجود فضای مناسب برای برخی گونههای جانوری وجود داشت که سه گونه جانوری گربهسانان در حال انتقال به اربیل عراق میباشند.
وی گفت: مسئول بهداشتی و اقدامات دامپزشکی بسیار خوبی نیز صورت گرفته است و همچنین سازمان محیط زیست با در اختیار داشتن پنجاه دوربین مدار بسته رصد این باغ وحش را در اختیار خواهد داشت. همچنین اتفاق خوب دیگر افتتاح مرکز بازپروروی و کلینیک تخصصی حیات وحش شمال کشور در هفته هیات دولت خواهد بود.
شعبانی؛ مدیرکل یگان حفاظت محیط زیست استان نیز در این نشست در زمینه محیطبانان استان از آمار دو و نیم میلیون هکتاری تحت مدیریت سازمان خود خبر داد و افزود: هر یک نفر محیط بان به طور میانگین ۱۷۰۰۰ هکتار را مورد حراست قرار میدهد که در مقایسه با استاندارد جهانی این مقدار بین هزار تا سه هزار هکتار است.
وی در ادامه کل کشور را از منظر خودرویی دچار کمبود عنوان کرد و گفت: همچنین در خصوص آتش سوزیها نیروهای واکنش سریع در استان به پنج پهنه تقسیم شدهاند که هر پهنه دارای یک فرمانده آموزش دیده توسط سازمان محیط زیست میباشد. تاکنون سه آتش سوزی به دلایل گردشگری در استان در مناطق تربت جام به وسعت یک هکتار، خاف به وسعت پنج هکتار و نیشابور به وسعت پنج هکتار رخ داده بود توسط این فرماندهی آتش اطفا حریق شدند.
شعبانی در ادامه در خصوص تعداد تخلفات صورت گرفته عنوان کرد: در سال گذشته تعداد نهصد و هفتاد نفر متخلف شکار صید در سطح استاد دستگیر و در قالب هفتصد و چهل و یک پرونده به دادگاه معرفی شدند. در این میان نیز تعداد دویست و هشت قبضه سلاح شکاری نیز ضبط و هشتاد و سه پرونده نیز پیشگیری از اقدام به شکار ثبت شده است که نسبت به سالهای گذشته با افزایش روبرو بوده است.
منبع: تسنیم
انتهای خبر/
نظر شما