روزنامه «نیویورکتایمز» در یادداشت سردبیری امروز (دوشنبه) خود به بررسی ادعای دولت ایالات متحده در بازگشت تحریمهای سازمان ملل علیه جمهوری اسلامی ایران با توسل به مکانیسم موسوم به «اسنپبک» پرداخت و تحلیل کرد که مخالفت کشورهای جهان حتی نزدیکترین متحدان اروپایی واشنگتن با این امر نشاندهنده انزوای واشنگتن است.
در ابتدای این یادداشت ضمن اشاره به خروج دولت «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا از توافق هستهای ایران به سال ۲۰۱۸، آمده است: «ترامپ این توافق را که با زحمت توسط دولت [باراک] اوباما و متحدان اروپایی آمریکا مذاکره شده بود، بدترین توافق تاریخ خواند... مخالفت [واشنگتن با برجام] به قدری سرگیجهآور بود که دیگر کشورها را از این نگران کرد که آیا میتوانند به ادامه داشتن تعهدات بینالمللی آمریکا تا بعد از انتخابات [ریاستجمهوری] اعتماد داشته باشند».
نیویورکتایمز ادعای کنونی آمریکا را مبنی بر اینکه هنوز هم عضوی از برجام است، «بیشرمانه و گستاخانه» توصیف کرده و نوشت: «دلیلش نیز این است که میخواهد از بندی در توافق برای "اسنپبک" (بازگرداندن) تحریمهای جهانی بر ایران استفاده کند تا مانع انقضای محدودیت تسلیحاتی ایران شود. فقط یک عضو توافق میتواند تداوم تحریمهای جهانی را کلید بزند.
استدلال حقوقی وزارت خارجه [آمریکا] نیز این است که حتی علیرغم اینکه آمریکا از توافق خارج شده و از سال ۲۰۱۸ بر خلاف آن عمل کرده، باز هم به عنوان مشارکتکننده [در برجام] است زیرا یک بخش توصیفی در قطعنامه [۲۲۳۱] شورای امنیت سازمان ملل، نام ایالات متحده را در میان کشورهایی که توافق را حاصل کردند، قرار داده است».
این روزنامه ادعای مذکور آمریکا را «بیاعتبار» دانست و تحلیل کرد: «حتی تندروهایی مانند جان بولتون این استدلال را ریاکارانه و غیرسازنده میدانند... ممانعت از فروش تسلیحات پیشرفته به ایران، هدفی ستودنی است... اما برای دو دهه قدرتهای جهانی توافق کردند تا روی ممانعت از دستیابی ایران به سلاح اتمی تمرکز کنند. بازگشت تحریمها میتواند آخرین میخ را بر تابوت توافقی بزند که این کار را حداقل تا سال ۲۰۳۰ انجام میداد».
نیویورکتایمز با بیان اینکه آمریکا هیچ جایگاهی ندارد تا از یک بند برجام برای پیشبرد منافع خود استفاده کرده و به مابقی توافق پوزخند بزند، توضیح داد: «توافقات بینالمللی اینگونه کار نمیکند. رفتار دولت ترامپ، تمامیت و یکپارچگی هر توافق بینالمللی مفیدی را از بین میبرد».
در ادامه این یادداشت آمده است: «مشخص نیست که در آینده چه میشود. تحریمهای جهانی معمولا به کمیتهای برای نظارت بر آنها نیاز دارند. اما تا زمانی که شورای امنیت تصمیم رسمی برای این کار نگیرد، تشکیل نمیشود. ایالات متحده قریب به یقین اقدامات محدود خود را پی میگیرد، مانند تحریم کمپانیهای روسی یا چینی که به ایران سلاح بفروشند. نگرانی بزرگتر این است که آمریکا شروع به ممانعت از حرکت کشتیهای باری به سمت ایران شود که پتانسیل منتهی شدن به تقابل نظامی را دارد».
این روزنامه با بیان اینکه رویکرد دولت ترامپ باعث دور شدن متحدان اروپایی از این کشور شده است، افزود: «آمریکا زمانی شانه به شانه نه تنها فرانسه، آلمان و انگلیس بلکه روسیه و چین ایستاد تا ایران را منزوی کند. اکنون این ایالات متحده است که منزوی شده است».
نیویورکتایمز همچنین پرسید: «سوال بزرگتر اینجاست که آیا تلاشهای آمریکا برای اسنپبک، توافق هستهای را از بین میرود؟ [توافقی] که دیگر اعضا نومیدانه تلاش کردند زنده نگه دارند. دیدگاه کلی بر این است که ایران تا زمان خروج آمریکا از توافق، به تعهداتش پایبند بود».
در حال تکمیل...
انتهای پیام/
نظر شما