قدس آنلاین؛ طرح اختصاص کالابرگ الکترونیکی به مردم طی یکی دو سال اخیر بارها از سوی برخی کارشناسان اقتصادی، فعالان کارگری و برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی به منظور تأمین کالاهای اساسی مورد نیاز مردم مطرح شده است.
طرحی که گفته می شود یکی از راههای کنترل در توزیع است تا کالاهای اساسی به قیمت دولتی به دست مصرف کننده برسد.
روز پنج شنبه ۳ مهرماه «احمد امیرآبادی فراهانی» عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی از پایان بررسی طرح اختصاص کالابرگ الکترونیکی به مردم در کمیسیون بودجه مجلس خبر داد و گفت: در صحن علنی این موضوع بررسی و بعد از تصویب به قانون تبدیل خواهد شد.
امیرآبادی فراهانی، اظهار داشت: هر ساله مجلس برای واردات کالاهای اساسی از خارج برای مصرف اولیه مردم از جمله گوشت، تخم مرغ، قند و شکر، چای و تخم مرغ ارز دولتی اختصاص میداد، اما در چرخه توزیع به همان قیمت دولتی و به عبارتی ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی در اختیار مردم قرار نمیگرفت.
به گفته فراهانی فوریت این موضوع در مجلس تصویب و به کمیسیون برنامه بودجه و محاسبات ارجاع داده شده است.
بررسی طرح اختصاص کالابرگ الکترونیکی در کمیسیون بودجه مجلس شورای اسلامی در حالی رخ می دهد که دولت پیش از این با این طرح اعلام مخالفت کرده است تا جایی که «اسحاق جهانگیری»، معاون اول رئیس جمهور در اظهارات اخیرش عدم وجود زیرساخت های لازم برای اجرای طرح کالابرگ را مشکل اصلی این طرح دانست و این طرح مجلس را یک وهم خواند.
به گفته جهانگیری دولت تا این لحظه با توزیع کالابرگ موافق نیست و علت آن این است که اگر دولت بخواهد اقلام و کالاها را از طریق کالا برگ به دست مردم برساند باید همه امور در بخش تأمین و توزیع به اقصی نقاط کشور را برعهده بگیرد.
معاون اول رییس جمهور تاکید کرد: شرایط کشور به گونه ای است که برای تأمین کالاها با محدودیت مواجه نیستیم و خوشبختانه کالاهای مورد نیاز به وفور در اختیار مردم قرار دارد.
جهانگیری با یادآوری اینکه حجم تجارت خارجی کشور بیش از صد میلیارد دلار در سال است، گفت: این میزان از حجم تجارت خارجی سالانه ایران را جزو کشورهای رده بالا در حوزه اقتصاد و تجارت خارجی قرار می دهد و در چنین کشوری ضرورتی برای توزیع کالا برگ احساس نمی شود.
طرح کالابرگ با مشکل تأمین منابع مالی مواجه است
اجرای طرح اختصاص کالابرگ الکترونیکی اما مخالفینی هم در مجلس دارد، «جعفر قادری» عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس و نماینده مردم شیراز در گفتوگو با قدس آنلاین با اشاره به اینکه با طرح کالابرگ در شرایط کنونی که کشور با کسری بودجه مواجه است و در شرایطی که اوضاع وصول دولت با مشکل مواجه است موافق نیست، گفت: اضافه کردن بار مالی دیگری به کشور به نظرم درست نیست؛ البته برخی اقشار هستند که هیچ درآمدی ندارد یا زیر نظر نهادهای حمایتی هستند برای تأمین این قشر باید محلی تعیین کنیم اما اینکه بخواهیم به تمام افراد یارانه بگیر این عدد را پرداخت کنیم و بعد تجربه نشان داده که این پرداختهای موقتی به پرداختهای دائمی تبدیل و قطع کردن آن با سختی مواجه خواهد شد.
به گفته این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس زیرساخت موردنیاز برای توزیع ۱۴ میلیارد دلار ارز دولتی از طریق کوپن یا کوپن الکترونیکی تاکنون فراهم نشده است زیرا در برخی موارد دستگاههای متولی اجرای این مکانیزم نیز اطلاعات کاملی از افراد مشمول و چگونگی توزیع این اعتبارات در اختیار ندارند.
طرح فعلی صرفا یک مُسَکن است
«رحمتالله فیروزیپور»، نماینده مردم نطنز در مجلس و عضو کمیسیون عمران مجلس در گفتوگو با قدس آنلاین با بیان اینکه طرح فعلی صرفاً یک مسکن است و درد چندانی از مردم را دوا نمیکند، گفت: تخصیص کالابرگ که درواقع یک مبلغی جزئی است شاید بتواند به افراد خیلی ضعیف جامعه کمک کند؛ به نظر بنده باید بین افراد ضعیف جامعه و قشر مرفه تفاوت قائل شویم و به این افراد به جای دادن کالا برگ، پول نقدی دهیم.
فیروزی ادامه داد: سازمان مدیریت و برنامهریزی باید یک کار کارشناسی انجام دهد که به هر نفر بر اساس نیازهای امروز چه مبلغی اختصاص یابد. مردم امروز شرایط سختی دارند و این طرح دادن کالابرگ تنها یک مُسکن است و هنوز هم تصویب نشده است و در کل به این طرح در صورت تصویب نمیتوان امید بست.
در صورت عدم همکاری مقامات طرح به نتیجه نخواهد رسید
در عین حال «محمد مهدی مفتح»سخنگوی کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با اشاره به بررسی طرح تأمین کالاهای اساسی در کمیسیون متبوع خود به خبرگزاری خانه ملت گفت: کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس روی تصویب هر چه سریعتر این طرح اجماع نظر دارد و فقط به دنبال تعیین منابع لازم برای اجرای آن هستیم که البته به نکاتی هم دست پیدا کردهایم؛ حتی شاید نیاز به تعیین منبع مالی وجود نداشته باشد، زیرا دولت میتواند اقلام اساسی را با قیمتهای کمتر تامین و در اختیار مردم بگذارد.
بررسی طرح اختصاص کالابرگ الکترونیکی در حالی قرار است در صحن علنی مجلس شورای اسلامی مورد بررسی قرار گیرد که به گفته «محمدحسین فرهنگی» عضو هیئت رئیسه مجلس در صورت عدم همکاری مقامات، این طرح به نتیجه نخواهد رسید و شورای نگهبان این طرح را رد خواهد کرد؛ زیرا این طرح دارای بار مالی است و تغییراتی در بودجه ایجاد می کند.
انتهای پیام/
نظر شما