تحولات منطقه

معاون توسعه بازار و مطالعات اقتصادی بورس کالای ایران با حضور در شهرستان خلیل‌آباد به عنوان قطب تولید کشمش سبز قلمی در کشور ، در مراسم افتتاح این معاملات به تشریح نقش بورس در حمایت از بخش کشاورزی و مزایای راه‌اندازی معاملات گواهی سپرده برای محصول کشمش اشاره کرد.

 راه اندازی معاملات گواهی سپرده کشمش در بورس کالای ایران
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، معاون توسعه بازار و مطالعات اقتصادی بورس کالای ایران روز شنبه در شهرستان خلیل‌آباد استان خراسان رضوی به عنوان قطب تولید کشمش سبز قلمی در کشور و در مراسم افتتاح این معاملات با تشریح نقش بورس در حمایت از بخش کشاورزی به مزایای راه‌اندازی معاملات گواهی سپرده برای محصول کشمش اشاره کرد.

علیرضا ناصرپور گفت: با توجه به مشخصات کالاهای قابل معامله از طریق گواهی سپرده کالایی، کشمش قابلیت معامله از طریق گواهی سپرده کالایی را داراست و لذا این اقدام انجام شد.

وی افزود:قابلیت ماندگاری برای یک دوره زمانی قابل قبول، نیاز به انبارش کالا، قابلیت تفکیک به محموله‌های استاندارد و عدم وجود محدودیت و موانع برای انجام معاملات و کشف نرخ کالا از مهمترین ویژگی‌های کشمش است که امکان راه‌اندازی این معاملات را بر پایه این دارایی فراهم می‌کند.

معاون توسعه بازار و مطالعات اقتصادی بورس کالا گفت: عدم نیاز به تحویل فیزیکی، جا به جایی، تحمل هزینه و افت مربوطه در هر بار خرید، امکان خرید و فروش مستمر و متعدد بدون جا به جایی و ایجاد اطمینان در خریدار و فروشنده نسبت به کیفیت کالای خریداری شده و مسوولیت انبار پذیرش شده نزد بورس نسبت به کیفیت و کمیت کالای خریداری شده از مزایای این معاملات است.

ناصرپور افزود: امکان فروش محصول به قیمت واقعی به ویژه با افزایش حجم معاملات ، استانداردسازی محصول قابل پذیرش در انبار و انتشار اطلاعات قیمت‌ها و حجم معاملات به صورت برخط و از طریق اینترنت در سطح کشور و دنیا و امکان حضور مستقیم خریداران بین‌المللی در این معاملات از مزایای دیگر این معاملات است که می‌توان به آنها اشاره کرد.

وی ادامه داد: با توجه به وجود بستر قانونی توثیق در دستورالعمل مربوطه در بورس کالا امکان تأمین مالی تولیدکنندگان دارای گواهی سپرده کشمش در صورت موافقت بانکها با توثیق گواهی سپرده( اعمال محدودیت در مورد گواهی سپرده کالایی وثیقه‌گذار)، وجود دارد که این موضوع نیز مزیت دیگر این معاملات برای محصول کشمش به شمار می‌رود.

معاون توسعه بازار و مطالعات اقتصادی بورس کالا در بیان مهلت تسویه معاملات گفت: وجه حاصل از معامله، ظرف مدت حداکثر یک روز کاری پس از انجام معامله با لحاظ هزینه‌های انبارداری و کارمزد معاملات، به حساب مالک کشمش واریز می‌شود.

ناصرپور در خصوص زمان انجام معاملات گواهی سپرده کشمش اظهار کرد: معاملات گواهی سپرده کشمش روزهای شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۹ تا ۱۵:۳۰ قابل انجام است و اطلاعات برخط معاملات در سایت www.tsetmc.com در نماد کشمش سبز خلیل آباد قابل مشاهده است.

وی ادامه داد: بر اساس اعلام سازمان جهانی خوار و بار و کشاورزی (FAO) در سال ۲۰۱۴ سه کشور ترکیه، آمریکا و ایران به ترتیب با تولید ۴۲۹ هزار، ۳۲۰ هزار و ۲۰۰ هزار تن کشمش بزرگترین تولیدکنندگان جهان بوده‌اند و در ایران عمده تولید کشمش در استان خراسان رضوی نوع قلمی سبز کاشمر بوده است و در استان‌های آذربایجان غربی و شرقی و کردستان عمده تولید کشمش از نوع مویز است و در سایر استان ها کشمش تیزابی تولید می‌شود.

معاون توسعه بازار و مطالعات اقتصادی بورس کالا گفت: بورس کالای ایران به عنوان بزرگترین بازار رسمی کالایی کشور فعالیت خود را از ابتدای مهرماه سال ۱۳۸۶ آغاز کرد و به عنوان مرجع قیمتی محصولات پتروشیمی و فرآورده های نفتی و همچنین محصولات صنعتی و معدنی و برخی کالاهای کشاورزی شناخته می‌شود.

ناصرپور افزود: در حال حاضر انواع محصولات صنعتی و معدنی، فرآورده های نفتی و پتروشیمی و کشاورزی و ابزارهای مشتقه از جمله قراردادهای آتی و اختیار معامله قابل داد و ستد هستند.

وی ادامه داد: در بازار محصولات کشاورزی بورس کالا، اکثر محصولات زراعی، دامی و باغی از قبیل انواع کنجاله‌ها، ذرت، شکر، پسته، پنبه، زیره، زعفران، عدس، نخود، جو، برنج، خرما، روغن، کشمش، گندم، چای، مرغ منجمد، دانه‌های روغنی و تخم مرغ پذیرش شده است.
معاون توسعه بازار و مطالعات اقتصادی بورس کالا گفت: با ورود محصولات کشاورزی به بورس کالا، استاندارد این محصولات به مرور زمان ارتقا می‌یابد و این بازار کمک می‌کند که وجه حاصل از معاملات در کوتاهترین زمان ممکن و با اطمینان کامل به حساب کشاورزان واریز شود ضمن این که با توسعه فعالیت‌های بورس کالا در حوزه کشاورزی شاهد کاهش فعالیت‌های واسطه گرایانه در این بازار خواهیم بود.

ناصرپور با تاکید بر این که در این بورس امکان مدیریت ریسک ناشی از نوسانات قیمت محصولات کشاورزی با استفاده از ابزارهای مشتقه وجود دارد ادامه داد: امکان بازاررسانی مستقیم محصولات کشاورزی توسط بهره‌برداران از طریق بورس کالا نیز از دیگر نقش‌های مهم این بورس در حمایت از بخش کشاورزی است. همچنین کشاورزان می‌توانند به کمک ساز و کارهای معاملاتی بورس کالا به صورت مستقیم و یا در قالب تشکل‌ها با فروش محصول خود در قالب سلف یا گواهی سپرده کالایی تامین مالی کنند.

معاون توسعه بازار و مطالعات اقتصادی بورس کالا گفت: گواهی سپرده کالایی یکی از ابزارهای موجود در بورس کالای ایران است که می‌تواند برای محصول کشمش نیز مورد استفاده قرار گیرد.

ناصرپور افزود: گواهی سپرده کالایی اوراق بهاداری است که موید مالکیت دارنده آن بر مقدار معینی کالا است و پشتوانه آن قبض انبار استانداردی است که توسط انبارهای مورد تایید بورس صادر می‌شود.

وی در خصوص سابقه گواهی سپرده کالایی در بورس کالای ایران نیز گفت: سابقه راه‌اندازی این ابزار معاملاتی در بورس کالا در ابتدا به کالای سکه طلا در اسفند ماه ۱۳۹۴ بر می‌گردد که در این راستا خزانه بانک‌های رفاه، سامان، صادرات و ملت در این بورس پذیرش شده و ظرفیت خزانه آنها افزایش یافته است.

معاون توسعه بازار و مطالعات اقتصادی بورس کالا گفت: راه اندازی و توسعه صندوق‌های کالایی پشتوانه طلا بر روی گواهی سپرده سکه طلا نیز از دیگر اقدامات توسعه‌ای در این بخش بوده است و در ادامه در بهمن ماه ۹۵، مهر ماه ۹۶ و تیرماه ۹۸ نیز این ابزار به ترتیب برای معاملات زعفران، پسته و زیره سبز به کار گرفته شد که از این پس کشمش نیز به عنوان دارایی پایه به این فهرست اضافه خواهد شد.

ناصر پور افزود: براساس آمارهای موجود، در ۶ ماهه نخست امسال بیش از ۶۰۷ هزار قطعه سکه، ۴۰ میلیون و ۳۹۸ هزار گرم زعفران، ۵۴۰ هزار کیلوگرم پسته فندقی و بالغ بر ۱۹۹ هزار کیلوگرم زیره سبز در قالب گواهی سپرده کالایی در بورس کالا مورد دادوستد قرار گرفته است.

منبع: ایرنا

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.