تحولات لبنان و فلسطین

یک کارشناس اقتصادی با بیان اینکه افزایش نرخ ارز ارتباطی به افزایش نقدینگی سال ۹۷ و ۹۸ نداشت، عنوان کرد: در کوتاه مدت نرخ ارز کنترل خواهد شد بنابراین تورم ۵۰ درصدی نخواهیم داشت.

سه سال گذشته سخت‌ترین و شدیدترین دوره تورمی در اقتصاد ایران بود

به گزارش قدس آنلاین به نقل از رادیو گفت‌وگو؛ حسین درودیان با حضور در برنامه «بی قاب بی نقاب» به موضوع اثر ضد تورمی افزایش نرخ بهره بانکی پرداخت و اظهار کرد: سال ۹۹ سومین سالی است که اقتصاد ایران تورم بالایی را تجربه می‌کند. گرچه در سال ۷۴ شاهد تورم ۴۹ درصدی بودیم اما به لحاظ تداوم وضعیت، می‌توان سه سال اخیر را سخت‌ترین و شدیدترین دوره تورمی در اقتصاد ایران دانست.

وی افزایش نرخ بهره بانکی در پی رشد تورم را موضوعی طبیعی در جهان دانست و عنوان کرد: به طور کلی این یک راه حل کلاسیک در جهان است که برای غلبه بر تورم به کار برده می‌شود.

این مدرس دانشگاه با بیان اینکه افزایش نرخ بهره در اقتصاد، کارکرد ضد رونق دارد، اظهار کرد: افزایش نرخ سود سپرده بانکی بر خلاف تقاضای کل و نرخ سرمایه گذاری عمل می‌کند. البته اثر ضد رونق همیشه هم بد نیست؛ گاهی اقتصاد رونق بالایی پیدا می‌کند و خرید مردم و سرمایه گذاری افزایش پیدا می‌کند در حالی که اقتصاد گنجایش آن را ندارد، اینجاست که افزایش نرخ بهره می‌تواند مانند یک سرعت گیر مناسب عمل کند که اثر خوبی دارد.

درودیان افزود: این تجویز برای شرایطی است که رونق اقتصاد از ظرفیت آن بیشتر باشد، اما در اقتصاد ایران که مسئله رونق، سرمایه گذاری و تقاضای بیش از اندازه مطرح نیست، نمی‌توان آن را راهکاری برای کاهش مشکلات اقتصادی در نظر گرفت.

وی به موضوع صفر شدن بهره بانکی و تبعات آن در اقتصاد ایران پرداخت و عنوان کرد: بانک مرکزی امروز با چاپ پول و بالا بردن پایه پولی می‌تواند نرخ بهره را صفر کند اما این کار موجب افزایش انفجاری تورم خواهد شد.

این پژوهشگر اقتصادی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا بالا بردن نرخ بهره و کنترل حجم نقدینگی نمی‌تواند نرخ ارز را کنترل کند، توضیح داد: در کوتاه مدت ممکن نیست، در واقع این موضوع طولانی مدت و مربوط به یک دوره ۲۰ تا ۳۰ ساله است.

دورودیان هدف گذاری تورمی بانک مرکزی را یک اشتباه بزرگ دانست و اظهار کرد: از آنجایی که تورم در اقتصاد ایران تابع نرخ ارز بوده است و نرخ ارز شاخصی نیست که در کنترل بانک مرکزی باشد امکان مهار آن هم ممکن نیست، به معنای دیگر بانک مرکزی ادعایی را مطرح کرد که ابزار تحقق آن را نداشت.

وی تاکید کرد: افزایش نرخ ارز به دلیل تحریم‌ها و افت درآمد نفتی است و ارتباطی با رشد نقدینگی سال ۹۷ و ۹۸ ندارد یعنی اگر تحریم‌ها وجود نداشت نرخ ارز افزایش پیدا نمی‌کرد. درواقع میانگین رشد نقدینگی در ایران ۲۷ درصد و متوسط تورم ۱۹ تا ۲۰ درصد است و عامل ایجاد تورم ۴۰ درصدی، تحریم است.

درودیان در خاتمه با اشاره به زمزمه‌های افزایش تورم تا ۵۰ درصد، تاکید کرد: نرخ تورم در سال آینده ۵۰ درصد نخواهد شد، چرا که قیمت ارز به دلیل شرایط اقتصادی کوتاه مدت مهار می‌شود.

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.