تحولات منطقه

دستیار رئیس جمهور با اشاره به اینکه پنجره فرصت نه تنها برای آمریکا بلکه برای اعضای اروپایی برجام برای عمل به تعهدات‌شان بسیار محدود است، گفت: امیدواریم دولت جدید امریکا قبل از بغرنج‌تر شدن مسائل تصمیمات عملی را برای اثبات حسن نیت و اعتمادسازی اتخاذ کند.

شروع واکسیناسیون کرونا از دهه فجر /اجرای پروتکل الحاقی اول اسفند متوقف می‌شود/ بایدن قبل از بغرنج‌تر شدن شرایط اقدام کند
زمان مطالعه: ۱۳ دقیقه

قدس آنلاین: علی ربیعی در نشست خبری امروز خود که به صورت برخط و ویدئو کنفرانس برگزار شد با بیان اینکه شاخص ها پس از یک دوره فشار سنگین و تحریم‌ها بیانگر روند رو به بهبود اقتصاد کشور است به طوری که رشداقتصادی و رشد اقتصادی بدون نفت در فصل دوم سال جاری به ترتیب به ۵.۱  و ۳.۲ درصد بوده و رشد ارزش افزوده تمام گروه‌های اقتصادی مثبت شده است.

سخنگوی دولت با اشاره به اینکه در تجارت خارجی میزان صادرات و واردات ۹ ماهه امسالبه ترتیب ۲۵.۱  و ۲۶.۹ میلیارد دلار بوده است و روند تراز  تجاری کشور نیز رو به بهبود است، اظهار داشت: در این شرایط اهمیت بازارهای اقتصادی ایجاب می‌کند آرامش لازم در این بازارها برقرار باشد.  دولت از همگان می‌خواهد در این شرایط به حفظ آرامش در جامعه و بازارهای پولی و مالی کمک کنند.

وی تاکید کرد از سوی دیگر دولت در سیاست خارجی خود به‌رغم همه فشارهای آمریکایی و نیز فشارهای تعداد قابل توجهی از مخالفان، برجام را با همه سختی‌ها حفظ کرد. همین تدبیر موجب عدم موفقیت دولت قبلی امریکا در ایجاد اجماع جهانی و حتی داخلی کشور خودش شد. جنگ افروزان نتوانستند جنگ جدیدی بر ما تحمیل کنند و ما در داخل کشور زیرساخت‌های توسعه آتی و اقتصاد مقاوم را دنبال کردیم.

دستیار ارتباطات اجتماعی رئیس جمهور با اشاره به موضوع کرونا و محدودیت ها و تحریم های اعمال شده بر کشور در این دوران سخت مقابله با همه گیری این بیماری، خاطرنشان کرد: با توجه به تغییر دولت در آمریکا و روی کار آمدن دولتی که دست کم ادعا دارد برخلاف دولت قبلی ضد علم نیست و ادعا می کند در مبارزه پاندمی کرونا خوب عمل خواهد کرد،  انتظار می رود انتقال منابع ارزی متعلق به خود ایران را  برای مبارزه با کرونا و گسترش سلامت و تامین غذا آزاد نماید و تحریم بانکی برای اتصال منابع ارزی به سرعت پایان یابد.

آغاز واکسیناسیون کرونا برای گروه‌های پر خطر از دهه فجر

وی به موضوع واکسن و تامین آن به عنوان یکی از مسائل مهم برای افکار عمومی اشاره کرد و افزود: مراحل ساخت سه واکسن ایرانی در بنیاد برکت، انستیتو رازی و انستیتو پاستور به خوبی به پیش می رود. و این امید هست که در اواخر بهار یا تابستان سال آینده مردم ما از واکسن ایرانی که کاملا در دسترس عموم خواهد بود استفاده نمایند.

ربیعی گفت: با نهایی شدن قرارداد تامین واکسن، واکسیناسیون گروه‌های پرخطر در دهه فجر آغاز خواهد شد. خوشبختانه هیچ شهر قرمزی در کشور وجود ندارد و فقط ۱۹ شهر نارنجی هستند. در حال حاضر موقعیت کشور در مهار بیماری ستودنی است و قابل قیاس با اروپا و دیگر کشورها نیست. اما کماکان خطر عدم رعایت پروتکل و تجمع های غیر ضرور و نیز غفلت از خطر شیوع ویروس یا جهش یافته از اروپا و ایجاد موج جدید وجود دارد.

هیچ تماس و گفتگویی با آمریکایی‌ها 

وی در پاسخ به این سوال که آیا دولت در روزهای اخیر پیام و پیشنهادی از دولت بایدن در مورد توافق هسته‌ای دریافت کرده با نه با بیان اینکه در حال حاضر هیچ گفت‌وگو یا تماسی بین ما نبود، گفت: ما همچنان منتظر مواضع رسمی دولت آمریکا در نحوه بازگشت به تعهدات این کشور و لغو تحریم‌های غیرقانونی به عنوان بخش  جدایی ناپذیر از این تعهدات هستیم.  

سخنگوی دولت با تاکید بر اینکه تااین لحظه هیچ برنامه‌ای برای مذاکره با آمریکا وجود ندارد و هرگونه پیشرفتی در این رابطه به گام‌های عملی آمریکا در بازگشت به تعهداتش مطابق قطعنامه ۲۲۳۱ بستگی دارد، افزود: البته آمریکا تا ابد زمان نخواهد داشت و پنجره فرصت نه تنها برای آمریکا بلکه برای اعضای اروپایی برجام نیز در عمل به تعهداتشان بسیار محدود است و امیدواریم قبل از بغرنج‌تر شدن مسائل، دولت آمریکا اقدامات و تصمیمات عملی را برای اثبات حسن نیت و اعتمادسازی اتخاذ کند.

اجرای پروتکل الحاقی هفته اول اسفند متوقف می‌شود

ربیعی درباره زمان اعمال  محدودیت در سطح دسترسی بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و اجرای مرحله دوم قانون اقدام راهبردی در توقف اجرای پروتکل الحاقی هم ‌ با بیان اینکه طبق زمانبندی قانون مصب مجلس، اولین قدم‌های محدودسازی دسترسی بازرسان آژانس بر اساس پروتکل الحاقی در هفته اول اسفند ماه آغاز خواهد شد، گفت: البته باید توجه داشت که بازرسی‌های مربوط به توافقنامه پادمانی همچنان پابرجا خواهند ماند و عمده بازرسی‌ها و دوربین‌ها مربوط به این توافقنامه پادمانی طبق روال ادامه خواهد یافت.

۹ میلیون نفر  یارانه ۱۲۰ هزار تومانی گرفته اند

ربیعی درباره شکایت  جمعی از نمایندگان مجلس از دولت به دلیل عدم اجرای صحیح قانون یارانه کالاهای اساسی به کمیسیون اصل ۹۰ مجلس و این سوال آنها که چرا دولت به طور واضح بیان نمی‌کند که به چند نفر و به چه شکلی خدمات یارانه‌ها ارائه شده است؟ اظهار داشت: پیشرفت های تکنولوژیک در دنیای امروز، کاربرد فناوری اطلاعات جهت ارائه خدمت به مردم و امکان شفافیت، تهیه و صحت و سقم گزارش‌ها را بالا برده است.   

وی با تاکید بر اینکه فلسفه دولت الکترونیک نیز همین سهولت و استفاده از تکنولوژی است، گفت: پیشتر در خصوص یارانه معیشتی گفتم که بر اساس بررسی های وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بیش از ۹ میلیون نفر مشمولین کمیته امداد و بهزیستی براساس طرح کلی، نفری ۱۲۰ هزارتومان دریافت می‌کنند. علاوه بر آن ۹ میلیون نفر هم، تاکنون به حدود ۲۶ میلیون نفر نیز یارانه یکصد هزار تومانی پرداخت شده است و الباقی نیز انجام خواهد شد.   

نمی دانیم چرا عده ای دنبال ایجاد نا امیدی در جامعه هستند

ربیعی با اشاره به اینکه قطعا این حجم از اطلاعات با سامانه های دقیق بانکی قابل رصد است، افزود: اظهاراتی مانند اینکه در یک مرحله،  مردم بگویند یارانه نگرفته اند یا در هر خانه ای بیکار وجود، آمار اشتباه و غلطی است.

وی با اشاره به اینکه طرح این مسائل یا ناشی از بهره برداری سیاسی یا ناشی از استفاده ابزاری از مشکلات مردم است، تاکید کرد: در خصوص یارانه معیشتی به جای اظهار نظرهای کلی و غیرقابل رصد و پیگیری اگر ابهامی در مورد تعداد گیرندگان وجود دارد از راه اصولی و مسیر درست اداری از وزارت کار استعلام کنند؛  نمی دانیم چرا عده ای تا این حد دنبال ایجاد ناامیدی در جامعه هستند.

مشکل ما استاندارد دوگانه رسانه ملی است

ربیعی در مورد  توهین به رییس جمهوری در یک برنامه تلویزیونی هم با تاکید بر اینکه  ما همواره از برگزاری برنامه های گفت و گو محور استقبال کرده ایم زیرا گفت و گوهای چالشی می‌تواند باعث روشن شدن ابعاد یک موضوع شود، گفت: هرچند که لازمه برنامه های گفت‌وگو محور دعوت از همه طرف ها و گروههای مختلف است. دستیار ارتبتطات اجتماعی رئیس جمهور خاطرنشان کرد: دولت هیچ نظری در مورد تعلیق یک مجری نداشته و ما سپاسگزار همه پرسنل زحمت‌کش صدا و سیما هستیم. بنای ما هرگز شکایت حداکثری نبوده و مشکل ما این برنامه نیست.    مشکل ما استانداردهای دوگانه در رسانه ملی است.

وی افزود: بحث ما روح برنامه ‌هایی است که به نحوی طراحی میشود که بیننده را به این نتیجه می رساند که آن برنامه نه برای نقد  دولت، بلکه برای اثبات ادعاهای افرادی ساخته شده است که آن ادعاها را علیه دولت مطرح کرده‌اند.

اختیارات شورای نظارت بر صدا و سیما باید افزایش یابد

سخنگوی دولت گفت: ما معتقدیم نقش سه قوه در صداوسیما باید افزایش یابد و شورای نظارت بر صداوسیما از اختیار بیشتری برخوردار باشد. سیاست دولت و معاونت حقوقی رئیس جمهور شکایت حداقلی است نه حداکثری. ولی متاسفانه در برخی موارد توهین، تهدید، افتراء و نشر اکاذیب به صورت گسترده، حاد و با لطمه شدید به منافع و حقوق عمومی صورت می‌گیرد.  

تفسیر قانون و اجرای آن دو مقوله مجزا است

وی در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری درباره اظهارات محمود واعظی رئیس دفتر روحانی در مرود اینکه رئیس جمهور قوانین مشکل دار را ابلاغ نمی‌کند و این پرسش که وقتی قانون مصوب مجلس به تایید شورای نگهبان می‌رسدیعین مغایر با قانون و شرع نیست و این موضع دولت به معنای اجرای سلیقه‌ای قانون تلقی می‌شود؟   گفت: من نمی‌دانم آقای واعظی چه گفتند از این رو به آن اشاره نمی کنم اما موضع دولت در حالت کلی این است که تفسیر قانون اساسی، تفسیر قانون عادی و اجرا و ابلاغ قانون مقوله‌های کاملا جداگانه‌ای هستند.

ربیعی افزود: مطلب دیگر این است که قانونمداری و قانونمندی همواره مورد تاکید رئیس جمهور بوده است و همه اعضای دولت متعهد به قانونمداری هستند.

وی با بیان اینکه همه متعهد هستند که قانون را اجرا کنند و تا کنون نیز بر همین سیاق عمل شده است، اظهار داشت: قانون مدنی نیز در مورد عدم ابلاغ قانونی که رئیس جمهور آن را مغایر قانون اساسی می‌داند یا اشکال مهم حقوقی مهمی در آن دیده است راه حل ارائه کرده است و صریحا آورده است که رئیس مجلس می‌تواند خود قانون را به روزنامه رسمی بفرستد.  

رئیس جمهور مختار است قانونی را ابلاغ نکند

سخنگوی دولت خاطرنشان کرد: از این رو کار قائم به شخص نیست و قانون صریحا راه حل خود را آورده است و  در ۴۰ سال گذشته بر همین منوال بوده است و همچنین اختیار روسای جمهور هم به رسمیت شناخته شده است.

ربیعی تاکید کرد: در واقع قانون اساسی و قانون مدنی طی ۴۰ سال گذشته به همین نحوه خوانده و فهمیده شده است و این برداشت ملاک عمل است. بنابراین،  اجرای قانون و ابلاغ قانون دو امر جداگانه است و دولت خود را بر اجرای قانون مکلف می‌داند.

آماده گفتگو با  کشورهای همسایه از جمله عربستان هستیم

ربیعی در مورد موضع دولت درباره اظهارات اخیر وزیر امور خارجه عربستان گفت:اعلام اشتیاق وزیر امور خارجه عربستان به تعامل با ایران را استقبالی مفید اما ناکافی از طرح های پیشین ایران در گسترش مناسبات دوستانه در منطقه می دانیم.

وی اضافه کرد: ما همواره اعلام کرده ایم که آماده گفت‌وگوی با همه کشورهای همسایه از جمله عربستان سعودی برای رفع اختلافات هستیم، اما تا وقتی به این اطمینان نرسیم که ذهنیت بازی حاصل جمع جبری صفر را کنار گذاشته اند، لفاظی های به ظاهر همکاری جویانه را بیش از حد جدی نمی گیریم.  

سخنگوی دولت با بیان اینکه امیدوارم روزی برسد که همسایگان ما در عربستان سعودی به الزامات تعامل دوستانه پایبند باشند و برای نشان دادن حسن نیت خود از ادبیات شایسته تری که بازتاب اراده واقعی برای آغاز تعامل سازنده باشد، بهره بگیرند، گفت: ما قبلا هم در غالب طرح هرمز و ، گفتگوهای منطقه ای، پیمان عدم تجاوز وچندین پیشنهاد دیگر دیدگاه خود را اعلام کرده بودیم.

واکنش دولت به سیلی خوردن یک سرباز

ربیعی در پاسخ به سوال دیگری در رابطه با سیلی خوردن یک سرباز پلیس راهور توسط یک نماینده مجلس و واکنش دولت نسبت به نقض حقوق شهروندی، افزود: همانگونه که فرمانده پلیس راهور تهران اعلام کرد کار سرباز کاملاً قانونی بوده و بنابر اظهار مسئولان ناجا مستنداتی هم مبنی بر برخورد فیزیکی وجود داشته است.   لذا براساس حقوق شهروندی، اصل بر رعایت قانون است و همه در برابر قانون مساوی هستند.

وی تاکید کرد: اتفاقی که افتاد خلاف قانون و خلاف اخلاق است و امید است برای دفاع از سربازان وطن رسیدگی کامل از طرف مجلس و محاکم قضایی صورت بگیرد.  

باید به نقطه شروع ظلم برگردیم

ربیعی در پاسخ به این سوال که با توجه به زمان کمی که دولت دوازدهم دارد، از چه راهی قرار است تحریم‌ها را بردارد، با تاکید بر این‌که تنش زدایی به اراده دو طرف بستگی دارد، گفت: ایران هرگز خواستار تنش و آغازگر آن با هیچ کشوری نبوده است. این دولت‌های آمریکا، به ویژه دولت پیشین این کشور بود که در خدمت منافع باند خود به چشم‌اندازی از مناسبات که می‌توانست در خدمت صلح و ثبات و منطقه و جهان باشد، خیانت کرد.  

وی افزود: با تغییر دولت آمریکا امیدواریم دولت جدید درک بهتری از موقعیت‌های منطقه داشته باشد و به روند تنش زدایی بازگردد. ما مواضع خود را که اصولی هم است اعلام کردیم و اعضای شورای امنیت و  اعضای موثر در جامعه جهانی این حق را در دولت پیشین آمریکا به ایران دادند که امریکا به ایران ظلم کرده است و حال منتظریم در اولین اقدام خود به آنچه گفته‌اند عمل کنند. بنابر این ابتدا باید در نقطه‌ای بایستیم که ظلم آغاز شد و ظلم‌زدایی از همان منطقه شروع شود.

دخالت یا عدم دخالت دولت در بورس بی معناست

سخنگوی دولت در پاسخ به سوالی در رابطه با وضعیت بازار بورس و اظهارات رئیس دفتر رئیس جمهور در رابطه با دخالت مجلس در بورس، اظهار داشت: اولا ادعای صورت گرفته کاملا نادرست است و ثانیا بخشی از سیاست گذاری های کلان مرتبط با بازار سرمایه و بورس می باشد. از این رو، طرح موضوع دخالت یا عدم دخالت دولت بی معنا است. اما دولت به سازوکارهای قانونی در بورس معتقد بوده و بر آن اصرار دارد.

ربیعی اضافه کرد: به عنوان مثال، انتخاب رئیس بورس اقدامی است که از طریق سازوکار شورای عالی بورس انجام می شود.  قطعا این برداشت، نه تنها درست نیست بلکه برعکس، برخی اظهارنظرها و سیاست‌های نسنجیده از سوی افرادی غیرمرتبط و خارج از دولت بر بازار سرمایه تاثیر گذار در این عین دخالت در بورس محسوب می شود.

وی تصریح کرد: مثلا وقتی درباره قیمت ارز مبدا یا خوراک پتروشیمی در بودجه ۱۴۰۰ بیش از تصویب نهایی اظهار نظر می کنند، باعث به هم خوردن بازار می شوند. یا در مورد اینکه چه کسی رئیس سازمان بورس شود در رسانه ها بحث می کنند. به هر حال گستردگی بازار سرمایه در ماه های اخیر و اثرگذاری عوامل مختلف بر این بازار، ‌دو موضوعی هستند که باید به آنها توجه داشته باشیم و باید در این زمینه حساسیت به خرج داده  شود و اجازه بدهیم که متولیان امر، به طور تخصصی درباره بورس صحبت کنند.  

بورس بانک نیست

سخنگوی دولت در رابطه با رویکرد دولت نسبت به بورس، گفت: بارها تاکید کرده‌ایم که نگاه دولت، همواره حمایتی بوده است. بارها گفتیم بورس بانک نیست و همواره منحنی بورس در دراز مدت رو به رشد بوده است.

ربیعی اضافه کرد: حفظ استقلال بازار سرمایه و همچنین منافع مردم برای دولت یک اصل تلقی می شود و در این راستا از هیچ اقدامی کوتاه نخواهد آمده. درباره بخش آخر سوال شما هم باید تاکید کنم، اتفاقی که در بازار سهام رخ داد، ‌ هیچ شباهتی با موسسات مالی اعتباری غیرمجاز که محصول دولت پیشین بود، ‌ ندارد.

وی با بیان اینکه بازار سهام، بازاری کاملا شفاف و تحت نظارت است که براساس مکانیزم‌های خود فعالیت می‌کند و چشم انداز سرمایه گذاری در آن باید برای طولانی مدت باشد و نه کوتاه مدت، تاکید کرد: مسئولیت ما این است که بورس را به سازوکار خود متکی کنیم و اختیارات زیادی به وزیر اقتصاد دادیم تا وضعیت حقوقی ها در این بازار کنترل شود.

سخنگوی دولت در خصوص علت گرانی ها با وجود کاهش نرخ دلار، گفت:در خصوص کاهش قیمت دلار و اثر آن روی قیمت های سایر کالاها که مستقیم یا غیرمستقیم تحت تاثیر نرخ ارز هستند با توجه به ثبات حاکم بر بازار ارز و سیاست‌های با ثبات پولی بانک مرکزی قطعا کاهش قیمت ها هدفمند با تاخیر اتفاق خواهد افتاد. اما در خصوص دلایل عدم کاهش قیمت برخی کالاها علیرغم کاهش نرخ ارز، نکاتی قابل بیان است.

فرآیند واردات از زمان تخصیص ارز زمان بر است

ربیعی با اشاره به اینکه پدیده ای تحت عنوان چسبندگی قیمت ها به افزایش و کاهش نرخ دلار در علم اقتصاد وجود دارد، افزود: به طور کلی فرآیند واردات از زمان تخصیص ارز و به تبع آن تامین ارز و انتقال ارز به ویژه در شرایط تحریم زمان بر است از این رو اثر کاهش نرخ ارز در بازار با وقفه محقق خواهد شد، به گونه ای که اثر ثبت سفارش کالاهای جدید با نرخ ارز کاهش یافته، پس از اتمام موجودی کالاهای قبلی، در بهای تمام شده واردات یا تولید متاثر از مواد اولیه وارداتی خواهد بود.

وی تاکید کرد: در خصوص گوشت قرمز نیز توجه به اینکه در فصل زمستان خوراک دام منطقا بیش از فصل تابستان می باشد نوسان در این خصوص وجود داشته است. همچنین در خصوص حمایت از اقشار آسیب پذیر و براساس مصوبات کارگروه تنظیم بازار سهمیه‌های مرتبط با برنج، شکر و  روغن براساس برش استانی تعیین و با قیمت ترجیحی توزیع می شود

سخنگوی دولت گفت:  اعلام نرخ تسعیر ارز ۱۷۵۰۰ تومان توسط مجلسیان، باعث انبار شدن کالاها با ارز ۴۲۰۰ تومان برای انتظار قیمت بالاتر شده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.