تحولات منطقه

۸ اسفند ۱۳۹۹ - ۱۳:۲۷
کد خبر: ۷۴۱۶۵۹

افزایش قیمت زمین و مسکن در یکسال اخیر باعث شد تا خانه دار شدن کارگران به موضوعی سخت و رویایی تبدیل شود.

 مسکن ۸۵ درصد حقوق کارگران را می‌بلعد
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

قدس آنلاین؛ افزایش قیمت زمین و مسکن در یکسال اخیر سبب شد تا خانه‌دار شدن کارگران به موضوعی سخت و رویایی تبدیل شود.  اواخر هر سال، تعیین حداقل دستمزد کارگران به کانون توجه رسانه‌های کشور تبدیل می‌شود اما دیگر مشکلات آن‌ها کمتر مورد توجه قرار می‌گیرد. برخورداری از مسکن، یکی از مشکلات مهم قشر زحمتکش جامعه یعنی کارگران است که کمتر مورد توجه مسئولان قرار می‌گیرد. اگرچه دولت‌ها برنامه‌های گوناگونی در خصوص حل معضل مسکن کارگران ارائه داده‌اند اما این قشر برای تامین مسکن با مشکلات فراوانی دست و پنجه نرم می‌کنند و هیچ کدام از طرح ها تا کنون عملیاتی نشده است.

ابراهیم صادقی‌فر، معاون فرهنگی و اجتماعی وزیرکار درباره مسکن کارگران معتقد است:کارگران و جامعه هدف این وزارتخانه عموماً از ضعیف‌ترین اقشار از نظر اقتصادی هستند و از این حیث باید طرح‌های هدفمند و مفیدی برای تأمین مسکن ارزان قیمت برای آن‌ها داشته باشیم.

وی افزود: بر اساس آخرین مطالعات صورت گرفته با فرض ثابت ماندن قیمت مسکن،۱۱۴سال طول می‌کشد که یک کارگر که در دهک اول تا سوم جامعه قرار دارد، بتواند برای خودش ۶۰۶۰ متر مسکن تهیه کند و این مسئله نشان‌دهنده اهمیت اجرای طرح‌های حمایتی در این زمینه است.

معاون فرهنگی و اجتماعی وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی گفت: از سوی دیگر هر فردی باید حداقل سرانه درآمدی حدود ۱۰ هزار دلاری داشته باشد تا «زمان تأمین مسکن» از نظر توانمندی اقتصادی‌اش به پنج سال تقلیل پیدا کند. البته در این میان ممکن است اتفاقات دیگری رخ دهد مانند این که احتمال دارد دهک متقاضی به ویژه جامعه کارگری در طول سالیان تغییر کند که این مشکل ممکن است برای افراد با درآمد ثابت با یک بیماری سخت اتفاق بیفتد.

صادقی‌فر ادامه داد: در این زمینه یک ورودی به نام حقوق و دستمزد داریم که تورم سبب شده است تا بخش بزرگی از این ورودی به سمت سبد معیشتی یعنی غذا سوق پیدا کند و در ادامه نیز اولویت‌های دیگری مانند آموزش و بهداشت و درمان قرار می‌گیرد؛ بنابراین توان این اقشار برای برنامه‌ریزی و حرکت به سمت نیازهایی مانند مسکن کمتر و کمتر شده و در سنوات متمادی حاضر هستند تا از کیفیت زندگی‌شان صرف نظر کنند، اما به عنوان مثال اجاره نامه‌هایشان را تمدید کنند.

وی با تأکید بر اینکه نخستین اولویت بر اساس شرایط مذکور و البته پس از شغل، تامین مسکن است، اظهار کرد: وزارت راه و شهرسازی همه تلاش و اهتمامش را روی تولید مسکن ارزان قیمت قرار داده و در این زمینه بسیار جدی است، اما قیمت مسکن از نیمه دوم سال گذشته تا کنون رشد بی سابقه‌ای داشته و امکان خرید مسکن برای بسیاری از اقشار کمتر برخوردار جامعه را به آرزویی تبدیل کرده است.

* سهم ۸۵ درصدی مسکن در سبد هزینه ها

حمیدرضا امام قلی تبار , فعال کارگری، درباره سهم مسکن در دستمزد کارگران گفت:اگر متوسط حقوق و مزایای دریافتی قانونی ماهیانه یک کارگر در حالت خوشبینانه سه میلیون و پانصد هزار تومان باشد سهم هزینه مسکن تقریباً ۸۵% درآمد خانوار کارگری را با خود میبلعد.

وی درباره مشکلات کارگران گفت: این روزها جامعه ی کارگری کشورمان برای تامین معیشت خانواده ی خود روزهای سختی را سپری میکند. این اتفاق در سایه سونامی افزایش قیمت ها و نابرابری درآمد و هزینه ی خانوارها بوجود آمده است که منجر به حذف اقلام زیادی از کالاهای ضروری سبد معیشت و در نتیجه کوچک شدن سفره آنان شده است .

وی ادامه داد: در این میان اقلامی در سبد معیشت کارگران وجود دارد که هرگز قابل حذف نبوده و حتی با کوچک شدن آنها باز هم سهم زیادی از درآمد خانوارها را با خود میبلعد. مسکن بعنوان یکی از نیازهای اساسی خانوارها قلمداد شده و حذف آن از نیازهای ضروری افراد غیرممکن خواهد بود. براساس اطلاعات اداره آمار، سهم مسکن در سبد هزینه خانوارهای کشور در سال ۹۳ ، ۳۳% و درسال ۹۶ معادل ۳۵ % بوده است .

وی بیان کرد: اما در سال ۹۸ این سهم به حدود ۴۹ درصد رسیده است. آمار فوق از سوی مرجعی که اراده حاکمیتی در آن تاثیرگذار بوده و به گواه کارشناسان مستقل بصور شبهه محافظه کارانه تنظیم میگردد باز هم در نوع خود قابل تاًمل میباشد. با این حال در سال جاری سهم مسکن در سبد معیشت خانوارها به مراتب درصد بالاتری را نشان میدهد این موضوع فشار بر اقشار آسیب پذیر جامعه را به مراتب تشدید کرده است.

منبع: تسنیم

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.