تحولات لبنان و فلسطین

با افزایش روزافزون اختلالات و بیماری‌های روحی و روانی در میان گروه‌های مختلف سنّی و متاثر از تورم کمرشکن عمومی، بازار روانپزشکان وطنی هم بیش از هر زمانی ، داغ و پرمتقاضی است.

آقای دکتر! روی روانم قدم نزن

قدس آنلاین: با افزایش روزافزون اختلالات و بیماری‌های روحی و روانی در میان گروه‌های مختلف سنّی و متاثر از تورم کمرشکن عمومی، بازار روانپزشکان وطنی هم بیش از هر زمانی ، داغ و پرمتقاضی است.

هر چند در سال‌های اخیر بالا بودن تعرفه‌های مصوّب خدمات پزشکی و سرپیچی پزشکان از این تعرفه‌ها، مورد انتقاد مردم بوده اما در این روزهای بهاری ۱۴۰۰ کافی است از سر اجبار، ضرورت استفاده از خدمات "مشاوره ای" و "غیردارویی" روانپزشکان را در خود احساس کنید؛ اینجاست که بدون اغراق، اندک امید باقی مانده برای بهبود امور در دلت به ناامیدی می‌گراید و ترجیح می‌دهید که بی خیال بهبود روان بشوید و بچسبید به همان محاسبات سرانگشتی دخل و خرج و راهی برای امرار معاش روزانه پیدا کنید.

‌  نرخ‌هایی که بر هم زننده روانند

خبرنگار ما در روزهای اخیر و به صورت میدانی از مطب روانپزشکان و رواندرمانگران متعددی در شهر تهران، تعرفه ارائه خدمات غیردارویی ( مشاوره، رواندرمانگری، روان کاوی و ...) را جویا شد.

ناگفته نماند این روانپزشکان و کلینیک‌های تخصصی شاید بعضاً جزو نام آشناترین‌ها در حوزه کاری خود باشند اما نام برخی دیگر را اگر در موتور جست‌وجوگر گوگل وارد کنید، به زحمت بتوان اطلاعات کاری، ویدیو یا تصویری از آن‌ها پیدا کرد!

صرف نظر از این که روانپزشکان و کلینیک‌ها در کدام گروه جای بگیرند، ماجرای تلخ قیمت‌ها اما برای مراجعان و متقاضیان یکی است؛ هزینه‌ای بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ هزار تومان بابت نیم ساعت خدمات و افزایش این هزینه به ازای بالا رفتن زمان ارائه خدمات! و این در حالی  است که در صورت تشخیص پزشک، مراجع حدوداً در هفته باید یک بار این هزینه را به جیب و روانش تحمیل کند و طبعاً در این شرایط سخت معیشتی، باید ماهی حداقل یک میلیون و ۲۰۰ تا دو میلیون تومان بابت تلطیف روانش کنار بگذارد!

منشی یکی از معروف‌ترین روانپزشکان ایران در تماس خبرنگار ما با کلینیک می‌گوید: دکتر... خودشان که هر مریضی را نمی‌بینند! اما دکتر فلانی و فلانی (که احتمالاً یا شاگرد استاد هستند یا همکارش!) بابت هر نیم ساعت ۳۰۰ هزار تومان دریافت می‌کنند. البته مراجع باید قبل از تعیین نهایی وقت، ۵۰ هزار تومان کارت به کارت کند.

روانپزشک بعدی هم ظاهراً فقط غیرحضوری مراجع را به حضور می‌طلبد؛ برای جلسه اول که جنبه تشخیصی دارد و ۲۰ دقیقه زمان می‌برد ۱۷۰ هزار تومان و برای دیگر جلسات هم به ازای ۴۰ دقیقه ۳۵۰ هزار تومان دریافت می‌کند.

مراجعان برای بهره مندی ۴۵ دقیقه‌ای از علم و تخصّص یکی از معروف‌ترین روانپزشکان ایران که قطعاً از ذکر نامش معذوریم و گفته می‌شود فهرست بیمارانش را تا پایان سال بسته، باید ۴۵۰ هزار تومان بپردازد.

خبرنگار ما همچنین در تماس با مطب یکی از روانپزشکان نسبتاً جوان کشور مطلع می‌شود این خانم لیست بیمارانش را تا پایان سه ماهه بسته و مریض جدید پذیرش نمی‌کند؛ هم  او که به ازای نیم ساعت  وقت اختصاص داده شده به مراجع ۳۰۰ هزار تومان می‌گیرد و ظاهراً منشی‌اش هم چندان حوصله و انگیزه‌ای برای شنیدن صدای مراجعان ندارد!

یکی از مؤسسات نام آشنای حوزه روان کاوی و روان پزشکی در ایران هم بسته به اینکه مراجع در جلسه تشخیصی به کدام پزشک، ارجاع داده شود و بر اساس تفاهم مراجع و پزشک، نرخ را شناور، نامعلوم و غیرقابل ذکر در تماس تلفنی توصیف می‌کند!

ناگفته نماند بر اساس پرس و جوی خبرنگار ما از برخی روانپزشکان، این نرخ‌های بر هم زننده روح و روان جامعه ایرانی، در حالی از مراجعان مطالبه می‌شود که تعرفه مصوّب خدمات  تحت عنوان"روان درمانی بیش از ۳۰ دقیقه" در مراکز غیردولتی حدود ۳۰۰ هزار تومان است.

‌ روان‌درمانی، لوکس نیست،  اقدامی‌ضروری است

آن چه در بالا شرحش آمد البته مختصر و چکیده بررسی‌های یک هفته اخیر خبرنگار ماست؛ چکیده‌ای که بیش از آن که مفرّح ذات  و ممدّ حیات جامعه نسبتا عصبی و افسرده ایران باشد و به استفاده از علم متخصّصان روانپزشک و رواندرمانگر ترغیبشان کند، روانشان را بیش از پیش مچاله می‌کند.

در این میان اما سوالی که بی پاسخ است اینکه آیا اهمیت دادن به روان و اختلالات و بیماری‌های مربوط به آن، اقدامی‌"لوکس و غیرضروری" است که مراجع باید به ازای خرید این خدمات، هزینه گزافش را هم بپردازد یا نه؟ و سوال دیگر اینکه این نرخهای نامتعارف تا چه حد مورد تایید انجمن روانپزشکان علمی‌ایران است؟

عضو هیأت مدیره این انجمن به قدس آنلاین می‌گوید: به هیچ وجه نباید خدمات روان‌درمانی را لوکس دانست و اگر این برچسب را بر آن بزنیم، اجحاف بر جامعه و پزشکان است. روان درمانی در بسیاری موارد جان افراد را نجات می‌دهد و مانع  خودکشی آن‌ها می‌شود پس به ویژه در حال حاضر یک ضرورت انکارناپذیر است و نه کاری لوکس.

دکتر محمدرضا شالبافان ادامه می‌دهد: خدمات غیردارویی از قبیل روان کاوی و مشاوره (که روان  درمانی ذیل آن قرار دارد) در مراکز و بیمارستانهای دولتی با دفترچه به ازای ۴۵ دقیقه  ۳۰ هزار تومان و بدون دفترچه کمی‌بیش از ۱۰۰ هزار تومان انجام می‌شود. اقدام برخی روانپزشکان در ارائه خدمات با نرخ‌های خارج از نرخ مصوب، غیراخلاقی و غیرقانونی است و انجمن به هیچ وجه آن را تأیید نمی‌کند.

بهترین روانپزشک در تهران | روانپزشک خوب در تهران - کلینیک مغز و شناخت

به گفته وی در حدود یک دهه گذشته، وزارت بهداشت اجازه نداده اساتید دانشگاه در حوزه روانپزشکی، مطب دایر کنند لذا این  افراد در مراکز درمانی دانشگاهی سراسر کشور حضور دارند و بسته به اینکه مراجع نیازمند روان درمانی تشخیص داده شود، بر اساس زمان بندی و با تعداد جلسات مشخص در ماه، هفته یا سال می‌تواند از این خدمات استفاده کند ضمن اینکه در مراکز خیریه هم رواندرمانی صورت می‌گیرد.

شالبافان تأکید می‌کند از چندین سال پیش تاکنون، روان‌درمانی به عنوان یک اقدام  مستقل وارد "کتاب ارزش نسبی خدمات سلامت" شده و از ویزیت دارویی جدا شده است اما لزوم انجام این اقدام حتما باید از سوی روانپزشک تأیید شود.

وی می‌گوید: نرخ مصوب تعرفه‌ها هر سال ابلاغ می‌شود. هر چند پزشکان نسبت به این نرخ معترض باشند، حق ندارند در مراکز غیردولتی از این نرخ عدول کنند. نرخ مصوب ۱۴۰۰ هنوز ابلاغ نشده اما نظر انجمن این است که مردم نباید تاوان کم بودن تعرفه‌ها را بپردازند و پزشکان هم حق ندارند غیرقانونی عمل کنند.

        انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.