قدس آنلاین؛ حسن درویشیان، رئیس سازمان بازرسی کل کشور صبح امروز میهمان برنامه "چاپ اول" شبکه خبر بود و در آن به تشریح برنامههای این سازمان در حمایت از تولید و سرمایهگذاری پرداخت.
سامانه رصد تکالیف دستگاههای اجرایی رونمایی میشود
درویشیان گفت: هم در سند تحول قوه قضائی و هم در قانون سازمان بازرسی مأموریتهایی برای این سازمان پیشبینی شده است از جمله ایجاد زیرساختهای لازم برای نظارت که با هدف پیشگیری از وقوع جرم صورت میگیرد. یکی از این زیرساختها ایجاد سامانهای است برای مطرح کردن تمام تکالیف دستگاههای اجرایی و رصد انجام این تکالیف از سوی دستگاهها که این سامانه در حال طراحی است. تمام دستگاههای اجرایی مشمول نظارت سازمان بازرسی، باید وظایف خود را در این سامانه اعلام کنند. انجام این وظایف از سوی سامانه رصد میشود که چه میزان انجام شده و اگر از باب کوتاهی به آنها عمل نشده از منظر ترک فعل آن را دنبال و برای رفع آن پیگیری میکند.
دفتر حمایت از تولید ملی و سرمایهگذاری در سازمان بازرسی کل کشور فعال شده است
وی با اشاره به فعالیت دفتر حمایت از تولید و سرمایهگذاری در سازمان بازرسی کل کشور گفت: مقام معظم رهبری به دلیل اهمیت موضوع اقتصاد و تولید و سرمایهگذاری که تأثیرگذار در همه عرصههاست، نامهای سالهای اخیر به ویژه در دهه کنونی را در حوزه اقتصادی گذاشتند و برای نمونه امسال، سال "تولید، پشتیبانیها و مانعزادییها" است. به جهت اهمیت موضوع از سالهای گذشته در ساختار تشکیلاتی سازمان بازرسی کل کشور، دفتری را تحت عنوان "دفتر حمایت از تولید ملی و سرمایهگذاری" ایجاد کردیم که در یکی دو سال اخیر تقویت شده از مجموعههای یکی از معاونتهای سازمان به زیرمجموعه رئیس سازمان درآمده است.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور افزود: در دو سال گذشته اقدامات گستردهای برای حمایت از تولید و سرمایهگذاری انجام شده که البته فقط منوط به این دفتر نیست؛ موضوع بخش قابل توجهی از بازرسیها و نظارتهای سازمان بازرسی بحث تولید و سرمایهگذاری است. حدود ۲۵ درصد از برنامههایی که در هر سال برای مرکز و استانها پیشبینی میکنیم در حوزه سرمایهگذاری و تولید است.
ساختارهای ناکارآمد نظام تولید شناسایی شدهاند
درویشیان گفت: از سال گذشته نظام مسألهمحوری که مورد تأکید مقام معظم رهبری است را طراحی و در آن تعدادی مسایل اصلی کشور را شناسایی کردیم که بخشی از آنها مربوط به ساختارهای ناکارآمد و مقررات دست و پا گیر و خلأهای قانونی است. این مسایل را با توجه به همه جواب آن بررسی و راهکارهای موجود را اعلام، و اگر تأخیر و قصوری شده باشد با آن برخورد میکنیم.
تشکیل ۲۱۰ پرونده بازرسی مرتبط با موانع تولید در سال ۹۹
این مقام عالی قضائی در ادامه درباره آمارهای عملکرد این سازمان در سال گذشته برای حمایت از تولید و سرمایهگذاری گفت: سال گذشته ۲۱۰ پرونده بازرسی در رابطه با مشکلات و موانع پیش روی تولید و سرمایهگذاری تشکیل دادیم. همچنین ۷۸۱ پیشنهاد اصلاح امور و اصلاح ساختار ارائه کردیم که از این تعداد ۵۸ پیشنهاد مربوط به اصلاح مقررات و رویههای ناکارآمد تولید بوده است. این توضیح را هم بدهم که سازمان بازرسی کل کشور یکی از اعضای اصلی هیئت مقرراتزدایی است که در دولت تشکیل میشود.
سال گذشته مانع تعطیلی و عامل افزایش تولید ۴۴۸ بنگاه اقتصادی شدیم
درویشیان ما منتظر اینکه سرمایهگذاران و کارآفرینان به سازمان بازرسی مراجعه کنند نیستیم، ادامه داد: در سال گذشته نمایندگان سازمان در ۲۲۰۶ جلسه، کارگروه، شورا و کمیسیون مرتبط با حمایت از تولید و سرمایهگذاری حضور و مشارکت داشتند. ۵۳۶ بازدید میدانی هم از واحدهای تولیدی صورت گرفت که در خلال آنها اقدامات مؤثری انجام شده است. نتیجه این بازدیدها و پیگیریها ممانعت از تعطیلی و افزایش تولید ۴۴۸ بنگاه اقتصادی و واحد تولیدی بوده است. بعضی از مشکلات واحدهای تولیدی در خلال همین بازدیدها، رفع و حل شدند.
سال گذشته مشکلات ۶۴۷ واحد تولیدی در سازمان بازرسی بدون تشکیل پرونده رفع شد
وی در ادامه سخنانش از پیگیری و رفع مشکلات ۶۴۷ واحد تولیدی از سوی سازمان بازرسی کل کشور بدون تشکیل پرونده خبر داد و افزود: یکی از مشکلات تولید در کشور ما، فرآیند سخت و طولانی اخذ مجوزهای فعالیت اقتصادی است. مقام معظم رهبری در انتقاد به این وضعیت فرمودند که؛ ۷ خوان بلکه ۷۰ خوان را باید برای کسب مجوز بگذرانند. در همین باره تسریع و تسهیل مجوز برای ۴۳۹ واحد در دستور کار سازمان بازرسی است.
ارسال ۲۴۷ گزارش هشداری برای پیشگیری از وقوع جرم در سال گذشته
درویشیان ادامه داد: حسب قانون سازمان بازرسی، این اختیار را داریم تا برای مواردی که برای پیشگیری لازم است هشدار اعلام کنیم و در این باره در سال گذشته برای پیشگیری از وقوع تخلف ۲۴۷ گزارش هشداری مرتبط با حمایت از تولید و سرمایهگذاری داشتیم. از سویی دیگر ۳۳۶ فقره شکایت از کارآفرینان نسبت به دستگاه اجرایی در سازمان بازرسی ثبت شد که به ۱۸۲ مورد آن رسیدگی شده و باقی پروندهها در حال رسیدگی است.
بیش از ۱۵ هزار واحد تولیدی در کشور تعطیل شدهاند
وی افزود: طبق بررسیهایی که انجام دادیم بالغ بر ۵۵ هزار واحد تولیدی، کشاورزی، صنعتی و ... در کشور وجود دارد. از این تعداد ۳۴۳۵۲ واحد فعال، ۵۱۷۲ نیمهفعال و بیش از ۱۵ هزار واحد تعطیل هستند. تعدادی از اینها واحدهای تعطیل برای بانکهای کشور است که از محل وثایق و عدم توانایی واحدها برای تسویه وام به آنها رسیده است. قرار شده که سازمان بازرسی و دادستانی کل کشور موضوع را پیگیری کنیم تا این واحدها هم در چرخه تولید قرار بگیرند. اقدامات لازم از چند روز قبل شروع شده تا مشکلات واحدهایی که امکان فعال شدن دارند شناسایی شود و با پیگیریهای ما مرتفع شوند.
درویشیان درباره مشکلات مالی واحدهای تولیدی که به بانک رسیدهاند، گفت: وام را نمیشود صفر کرد؛ اما میشود تسهیلات و مهلتهایی از سوی بانک مربوطه در نظر گرفته شود تا با توجه به شرایط موجود، واحد تولیدی به چرخه تولید برگردد. در همین راستا تعدادی از این واحدها که سازمان بازرسی و قوه قضائیه پیگیری کردهایم به مالک اصلی برگشته و در حال فعالیت است.
دولت در بحث اقتصادی فقط باید سیاستگذاری، حمایت و توانمندسازی کند
وی تأکید کرد: دولت و بانکها ادارهکننده خوبی برای شرکتها نیستند. کار تولیدی باید توسط بخش خصوصی و تعاونیها باشد و دولت فقط باید سیاسیتگذاری و حمایت و توانمندسازی کند. این موضوع در سیاستهای کلی ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری هم مورد تأکید است. همچنین معتقدیم که نوع مدیریت و مالکیت خصولتی هم پاسخگو نیست؛ مگر در مواردی که در قانون سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی آمده که در اختیار حاکمیت باشد که خیلی محدود است.
افزایش ظرفیت بنگاههای کلان اقتصادی در سراسر کشور به ۷۱ درصد
عضو شورای عالی قضائی در بخش دیگری از این برنامه با بیان اینکه در سال ۱۳۹۹ و با هدف خروج واحدهای تولیدی از چرخه تولید ۸۵۱ واحد را مورد رصد قرار دادیم و مشکلات آن را پیگیری کردیم، گفت: در سال گذشته همچنین رفع مشکلات ۱۰ واحد بنگاه کلان تولیدی و اقتصادی در هر استان و در مجموع ۳۰۰ واحد در سطح کشور در دستور کار سازمان بازرسی قرار گرفت که عمده مشکلات آنها مجوز است که در برخی موارد باید تولیدشان افزایش یابد که با پیگیریها افزایش ظرفیت این واحدها از ۵۷ درصد به ۷۱ درصد در پایان سال افزایش یافت.
شناسایی ۳۲۸ پروژه نیمهتمام در کشور
وی ادامه داد: یکی دیگر از رویکردهای ما پیگیری پروژههای نیمهتمام است. سرمایهگذرای عمده و فراوانی در قالب پروژههای مختلف داریم که درصدی از آنها اجرا شده و باقی آن به دلایل مالی متوقف شده است. یکی از رویکردهای ما در سال قبل و امسال پیگیری برای به بهرهبرداری رسیدن پروژههای نیمهتمام کشور است و در این خصوص ۳۲۸ پروژه نیمهتمام را شناسایی کردیم که در ادامه برای اتمام آنها کمکهایی شد و در این مدت شاهد رشد میانگین ۶۴ درصدی این پروژهها هستیم.
راههای ثبت شکایتهای مرتبط با تولید و سرمایهگذاری در سازمان بازرسی
رئیس سازمان بازرسی کل کشور در ادامه درباره راههای ارتباطی کسانی که میخواهند شکایات خود را در این سازمان با موضوع تولید و سرمایهگذاری مطرح کنند، گفت: سازمان بازرسی سامانه رسیدگی به شکایات دارد. تلفن ۱۳۶ هم مربوط به سازمان بازرسی است. همچنین افراد میتوانند به دفتر حمایت از تولید و سرمایهگذاری سازمان بازرسی و ادارات کل بازرسی در استانها مراجعه حضوری داشته باشند و شکایات خود را مطرح کنند. همچنین اگر افراد فسادی را ملاحظه میکنند و نسبت به آن مطلع میشوند میتوانند به سامانه گزارشگران فساد مراجعه کنند که سال گذشته راهاندازی شده است.
سازمان بازرسی یاریگر تولیدکنندگان واکسن ایرانی کرونا
درویشیان در بخش دیگری از سخنانش اقدامات سازمان بازرسی در حمایت از تولید در بحث واکسن کرونا را شرح داد و طی آن گفت: از ابتدای شیوع بیماری کرونا تولید واکسن را پیگیری کردیم و در این باره سال گذشته مکاتباتی داشتیم به خصوص با ۴ شرکت تولیدکننده واکسن کرونا (برکت، پاستور، رازی و وزارت دفاع) و مشکلات مالی و ارزی که داشتند را پیگیری کردیم و بر اساس آن این ارز از سوی سازمان برنامه و بودجه تخصیص داده شد و شرکتهای تولیدکننده واکسن به چرخه تولید آمدند. ترخیص کالا و مواد اولیه از گمرک، دیگر کمک سازمان بازرسی به شرکتهای تولید کننده واکسن کرونا بود.
با ترک فعلها برخورد میکنیم
درویشیان در ادامه با شرح قانون ارتقای سلامت اداری که در آن فساد را هر فعل یا ترک فعلی که منجر به تضییع اموال عمومی شود، بهداشت عمومی را تهدید کند و ... تعریف کرده است، گفت: در سالهای گذشته فرصتها و ظرفیتهای فراوانی در کشور وجود داشت که برخی از مدیران این فرصتها را از دست دادهاند یا تکالیفی داشتهاند که آنها انجام نشده است. باید آییننامه تصویب و مقررات تدوین میکردند که انجام نشده و یا آییننامههای مصوب را اجرا نکردهاند. یکی از این مباحث موضوع مسکن است که مسئول آن طبق قانون باید سامانه ایجاد میکرد و احداث واحدهای مورد نیاز کشور را انجام میداد که کوتاهیهایی شده و پرونده آن به زودی به قوه قضائیه ارسال میشود. یا مانند مالیات بر خانههای خالی که بسیاری از منافع و منابع مالیاتی دولت مربوط به خانههای خالی بود که چون اجرا نشده کشور از این درآمد محروم مانده است.
رئیس سازمان بازرسی در پایان سخنانش درباره جایگاه مردم در این سازمان اظهار کرد: سازمان بازرسی کل کشور بدون کمک و حمایت و همراهی و گزارش مردم نمیتواند مأموریتهای قانونی خود را انجام دهد. برای همین ما ادارهای به نام دفتر نظارت همگانی و بازرسان افتخاری داریم که تعداد پرشماری بازرس افتخاری عضو آن هستند و گزارشهای خود را به ما میدهند.
نظر شما