تحولات لبنان و فلسطین

دور جدید مذاکرات صلح میان دولت افغانستان و طالبان در شرایطی آغاز شده است که همه چشم اندازهای مثبت به وجود آمده در مورد ثمر بخشی آن به یک‌باره و درست چند ساعت مانده به شروع، فروپاشیده و درهم ریخته است.

جرقه‌ای که خاموش شد!

چراکه ترکیب هیئت عالی دولت افغانستان که توجه زیادی را به خود جلب کرده بود، ناگهان دستخوش تغییر شده و افراد برجسته ای چون حامد کرزی، محمد محقق، یونس قانونی، عبدالرشید دوستم و گلبدین حکمتیار از ترکیب هیئت خارج شدند.

دلایل تغییر هیئت صلح دولت افغانستان

دلیل تغییرات به‌وجود آمده در هیئت عالی رتبه دولت افغانستان دقیقاً روشن نیست و در ناگهانی بودن این تغییرات ذکر همین نکته کافی است که منابع داخلی افغانستان نقل کرده‌اند حامد کرزی در فرودگاه و به قول معروف در پای پلکان هواپیما از انجام این سفر منصرف شده و هیچ دلیل نیز برای این انصراف خود عنوان نکرده است.با این حال گمانه زنی‌هایی در مورد دلایل این تغییر مطرح شده است که اختلاف بر سر میزان صلاحیت تصمیم‌گیری هیئت اعزامی می‌تواند یکی از عمده‌ترین این موارد باشد.تأکید عبدالله عبدالله بر صلاحیت تمام و کمال هیئت در سحنرانی افتتاحیه نشست دوحه این استدلال را قوت می‌بخشد. علاوه بر این گفته شده پیش شرط‌های طالبان یعنی مشروط کردن آتش بس موقت به آزادی ۷ هزار اسیر این گروه و خارج ساختن نام رهبران آن‌ها از لیست سیاه سازمان ملل،نیز به مذاق دولت و برخی جناح‌های حاکمیت خوش نیامده است؛ به‌خصوص با در نظر گرفتن این موضوع که حتی بدون این پیش شرط‌ها نیز پذیرفتن آتش بس موقت از سوی دولت، باشرایط و واقعیت‌های میدانی فعلی، یک ناکامی محسوب می‌شد. در این میان برخی تحولات در صحنه جنگ همچون ادعای دولت در بازپس‌گیری چندین ولسوالی(شهرستان)در بامیان،کاپیسا و قندهار(منطقه حساس اسپین بولدک) ممکن است در این تصمیم گیری بی تأثیر نباشد.در کنار همه این‌ها اخباری نیز به گوش می‌رسد که تصمیم طالبان در حضور نیافتن ملا یعقوب(فرزند ملاعمر) و سراج الدین حقانی، معاونان رهبر طالبان در نشست دوحه زمینه انصراف شخصیت‌های برجسته جناح حاکمیت را فراهم کرده ؛البته نکته مهم این است که از جهت تأخر و تقدم تغییر در هیئت عالی دولت و هیئت طالبان نمی‌توان نظری قاطعانه و دقیقی داد.

در هر حال به نظر می‌رسد کور سوی امیدواری برای ثمر بخش بودن این دور از مذاکرات دوباره به یأس تبدیل شده و دقیقاً با همین برداشت بوده که اسلام آباد نشستی را که بنا بود در چند روز آینده با حضور شخصیت‌های برجسته دولت افغانستان در پاکستان برگزار شود، به زمانی نامعلوم موکول کرده است.اخبار منتشر شده در مورد فرمان اشرف غنی در رابطه با ممنوعیت سفر مقامات و سیاسیون افغانستان به پاکستان روشن می‌سازد او تا چه حد با رویکردهای اسلام آباد مخالفت دارد. رئیس جمهور افغانستان در نشست چند روز قبل تاشکند  در حضور عمران خان به شدت به اسلام آباد و سیاست‌هایش در قبال افغانستان تاخت و این کشور را به نداشتن صداقت و حمایت علنی از طالبان متهم کرد.

مشکلات چند سویه اشرف غنی                  

اگر چه دور جدید گفت‌وگوهای دوحه به تازگی آغاز شده و نتایج آن هنوز روشن نیست، اما با توجه به تحولات رخ داده در خوش بینانه‌ترین حالت شاید نتوانیم انتظاری بیش از یک آتش بس

 بسیار کوتاه مدت به مناسبت عید قربان را داشته باشیم. اما مجموعه تحولات رخ داده نشان می‌دهد شکاف و اختلاف نظر عمیقی میان جناح‌های طرفدار جمهوریت در افغانستان وجود دارد که در صورت تداوم آن باید منتظر اتفاقات ناخوشایندی، حتی در حد فروپاشی دولت باشیم.دولت کابل و در رأس آن اشرف غنی و تیم همراهش از یک‌سو در داخل با فشار دو سویه از جانب حامیان به نتیجه رساندن گفت‌وگوها و طرفداران ایستادگی در برابر طالبان که او را به عدم حمایت از خیزش‌های مردمی متهم می‌کنند، مواجه است. از سوی دیگر برخی متحدان خارجی سنتی هم بر وی فشار وارد می‌کنند تا تعامل بیشتری با طالبان نشان دهد. متعادل خواندن پیشنهاد آتش بس طالبان از سوی کابلوف نماینده روسیه در امور افغانستان، اجلاس سه جانبه پاکستان،روسیه و چین و بیانیه وزرای خارجه پنج کشور آسیای مرکزی به انضمام روسیه، در حاشیه نشست اخیر سازمان همکاری شانگهای به نوعی حکایت از تلاش برای خروج از بن بستی دارد که بار اصلی و فشار روانی آن متوجه دولت است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.