به گزارش قدس آنلاین به نقل از مهر، دکتر فرشته فزونی رئیس گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: با رعایت برخی نکات تغذیهای و پرهیز از مصرف برخی مواد غذایی میتوانیم باعث ارتقای سلامت و افزایش کارایی سیستم ایمنی بدن در زمان واکسیناسیون شویم و بروز علائم و عوارض احتمالی ناشی از واکسیناسیون را به حداقل رسانده و سیستم ایمنی خود را تقویت کنیم.
وی افزود: زمان واکسیناسیون نباید ناشتا باشید. زیرا ممکن است هنگام تزریق واکسن دچار سرگیجه یا افت فشار شوید. برای جلوگیری از بروز این عوارض باید پیش از واکسن زدن صبحانه یا میانوعده سادهای مصرف کنید و شب قبل از واکسیناسیون نیز غذای سبک مانند سوپ حاوی مرغ، سبزیهای سبز تیره تازه نظیر اسفناج، جعفری و کلم بروکلی استفاده کنید.
رئیس گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: این موضوع به ویژه در مورد افرادی که ترس از تزریق آمپول دارند باید رعایت شود.
توصیههای لازم برای قبل از تزریق واکسن
دکتر فزونی مصرف شیر، میوه، تخممرغ، لقمه نان و پنیر و.... را به عنوان صبحانه یا میانوعده قبل از تزریق واکسن توصیه کرد.
او با تاکید بر خواب کافی و استراحت در شب قبل از واکسیناسیون افزود: خواب کافی و آرام یکی از رازهای سلامت و طول عمر انسان همراه با زندگی بانشاط است و نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن دارد.
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت امور بهداشتی توصیه کرد: از کار کردن با هرگونه دستگاه الکترونیکی همچون گوشی همراه و کامپیوتر و تماشای طولانیمدت تلویزیون حداقل یک ساعت قبل از خواب تا حد امکان پرهیز کنید. مصرف غذاهای ساده و سبک میتواند زمینه ساز یک خواب خوب باشد.
فزونی تاکید کرد: سعی کنید بین مصرف شام و زمان خواب حدود ۲ ساعت فاصله باشد. همچنین مصرف یک لیوان شیر گرم به داشتن یک خواب راحت کمک میکند.
اهمیت نوشیدن آب و مایعات
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت امور بهداشتی در ادامه توصیه کرد: مقدار زیادی آب و مایعات بنوشید. تأمین آب بدن به میزان کافی قبل و بعد از تزریق واکسن کووید- ۱۹ بسیار مهم است.
وی افزود: مصرف مایعات کافی نه تنها سبب عملکرد بهتر بدن در شرایط واکسیناسیون میشود، بلکه باعث جلوگیری از افت فشار خون در افرادی میشود که معمولاً ترس از آمپول و یا واکسن دارند.
فزونی خاطرنشان کرد: افرادی که مبتلا به بیماریهای قلبی ـ عروقی، فشار خون بالا یا بیماریهای ریوی هستند در خصوص میزان مصرف مایعات حتماً باید با پزشک خود مشورت کنند.
توصیههای مهم بعد از واکسیناسیون
به گفته وی، مواد غذایی آبدار مانند میوهها، سبزیها، انواع سوپ علاوه بر کمک به تأمین آب بدن، سیستم ایمنی بدن را نیز تقویت میکنند. به ویژه در صورت بروز تب بعد از واکسیناسیون، باید مایعات و غذاهای آبدار به میزان فراوان نوشیده و میل شود.
فزونی یادآور شد: نوشیدنیهای شیرین مانند آبمیوههایی که دارای قند افزوده هستند و شربتهای خیلی شیرین، نوشابههای گازدار و به طور کلی همه نوشیدنیهای خیلی شیرین موجب تضعیف سیستم ایمنی و اختلال در عملکرد آن میشوند.
به گفته رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت امور بهداشتی بهترین نوشیدنی آب است. مصرف آبمیوه تازه و طبیعی، دوغ کمنمک و بدون گاز، شربتهای خانگی کمشیرین نیز برای تأمین آب بدن مناسب هستند.
وی مصرف غذاهای تازه و طبیعی مانند میوهها، سبزیها، ماهیهای چرب، آجیل و مغز دانهها به تقویت سیستم ایمنی کمک میکند زیرا التهاب کمتری در بدن ایجاد میکند. مصرف غذاهای ضد التهاب قبل و پس از تزریق واکسن میتواند کمککننده باشد.
فزونی اضافه کردن چاشنیهایی مثل زنجبیل، نعناع فلفلی، دارچین، فلفل، زردچوبه، سیر و پیاز در تهیه غذا را به دلیل خاصیت ضد التهابی توصیه کرد.
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت امور بهداشتی با بیان اینکه مصرف روزانه ۵-۳و احد از گروه سبزیها و ۴-۲ واحد از گروه میوهها، آنتیاکسیدانهای مورد نیاز بدن مانند سلنیم، ویتامین A و ویتامین C را تأمین میکند، گفت: مصرف کافی سبزی، سالاد و میوه قبل و پس از واکسیناسیون در وعدههای غذایی و میان وعدهها توصیه میشود.
مواد غذایی مناسب برای تقویت سیستم ایمنی
از دیگر توصیههای رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت امور بهداشتی برای تقویت سیستم ایمنی مصرف روزانه مقادیر کافی از منابع غذایی پروتئین و جایگزینهای آن است که شامل انواع حبوبات، تخممرغ، انواع گوشت سفید (مرغ، ماهی) است.
وی افزود: منابع غذایی پروتئینی حاوی ریز مغذیهایی مانند روی و سلنیوم هستند که با خاصیت آنتیاکسیدانی به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکنند. شیر و لبنیات کمچرب نظیر ماست، پنیر و کشک نیز ضمن تأمین کلسیم و فسفر، از منابع تأمین پروتئین هستند.
ویتامینی که برای تامین آن به مکمل نیاز است
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت امور بهداشتی با اشاره به اینکه ویتامین D به مقدار لازم از منابع غذایی تأمین نمیشود، گفت: بر اساس دستورالعمل وزارت بهداشت، لازم است ماهانه یک عدد مکمل ۵۰ هزار واحدی برای تقویت سیستم ایمنی بدن (در مادران باردار دوز روزانه ۱۰۰۰ واحد) مصرف شود.
به گفته وی، سایر ویتامینها و املاح معدنی مورد نیاز بدن با رعایت تعادل و تنوع در برنامه غذایی و استفاده از گروههای غذایی اصلی شامل گروه نان و غلات سبوس دار، گروه میوهها، گروه سبزیها، گروه شیر و لبنیات، گروه گوشت و تخممرغ و حبوبات تأمین میشود و نیازی به استفاده از مکملهای ویتامینی نیست.
غذاهایی که موجب تضعیف سیستم ایمنی میشود
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت امور بهداشتی مصرف فستفودها، غذاهای چرب، سنگین، پرنمک و تنقلات شور و نوشیدنیهای خیلی شیرین را موجب تضعیف سیستم ایمنی برشمرد که زمینه را برای ابتلا به بیماریها از جمله کرونا فراهم میکند و همواره باید از مصرف بی رویه آنها اجتناب شود.
دکتر فزونی توصیه کرد که برای عملکرد بهتر سیستم ایمنی بدن، قبل و پس از واکسیناسیون از مصرف غذاهای مذکور خودداری کنید.
نظر شما