تحولات لبنان و فلسطین

شیوع ویروس کرونا از اسفند سال ۹۸ منجر به تعطیلی هزار و ۳۹۰ مهدکودک و خانه‌نشینی ۷ هزار و ۲۱۳ نفر از مدیران، مربیان و نیروهای خدماتی شاغل در مهدهای کودک خراسان رضوی شد.

 کرونا ۷ هزار پرسنل مهدهای کودک خراسان رضوی را خانه‌نشین کرد

به گزارش قدس آنلاین، ماه‌های پایانی سال گذشته و در شرایطی که حدود ۱۰ ماه از تعطیلی مهدکودک‌ها به دلیل شیوع کرونا می‌گذشت، شورای عالی انقلاب فرهنگی در مصوبه‌ای مسئولیت حوزه تعلیم و تربیت کودکان و نیز ساماندهی و نظارت بر فعالیت مهدهای کودک را از حدود وظایف و اختیارات بهزیستی خارج کرد و این مسئولیت را بر دوش آموزش‌وپرورش سپرد.

این در حالی است که باگذشت بیش از هفت ماه از ابلاغ این مصوبه و در آستانه نام‌نویسی و ثبت‌نام کودکان و دانش‌آموزان پیش‌دبستانی، تاکنون هیچ دستورالعمل و بخشنامه اجرایی در خصوص نحوه چگونگی ساماندهی، مدیریت و نظارت به آموزش‌وپرورش ابلاغ نشده است و عملاً با شانه خالی کردن بهزیستی از این مسئولیت در راستای مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی مهدهای کودک در نقاط شهری و روستایی بلاتکلیف و سرگردان مانده‌اند.

تعطیلی ۱۳۹۰ مهدکودک و بیکار شدن بیش از ۷ هزار نفر

نماینده کانون توسعه و همیاری مهدهای کودک خراسان رضوی با اشاره به اینکه شیوع ویروس کرونا از اسفند سال ۹۸ منجر به تعطیلی هزار و ۳۹۰ مهدکودک در سطح استان شد، گفت: با بسته شدن درب‌های مهدکودک‌ها ۸۳ هزار و ۶۸۵ کودک از حضور در این فضاها محروم و ۷ هزار و ۲۱۳ مدیر، مربی و نیروی خدماتی شاغل در مهدکودک‌های خراسان رضوی بیکار و خانه‌نشین شدند.

محمد طاهری بابیان اینکه مهدکودک جزو مشاغل پراسترس و کم‌درآمد اما حساس و تأثیرگذار در تربیت سرمایه انسانی است، ابراز کرد: بااین‌وجود مهدکودک جایگاه واقعی خودش را در بین مسئولان پیدا نکرده است، به‌طوری‌که دست‌اندرکاران این حوزه با مشکلات و معضلات فراوانی روبرو هستند.

وی بیان کرد: از زمانی که مسئولیت مهدکودک‌ها به آموزش‌وپرورش واگذارشده، سازمان بهزیستی با صدور بخشنامه‌ای ضمن سلب مسئولیت در این زمینه از تمامی ادارات بهزیستی در شهرستان‌ها خواسته که در امور مهدکودک‌ها دخالت نکنند و باید هر آنچه مربوط به بهزیستی است از تبلیغات مهدکودک‌ها حذف شود.

مؤسس یکی از مهدکودک‌های کاشمر بابیان اینکه مدیران مهدکودک‌ها به دلیل ناهماهنگی در این واگذاری برای ادامه فعالیت سرگردان و معطل هستند، ابراز کرد: تا این لحظه آموزش‌وپرورش دستورالعمل و بخشنامه‌ای در خصوص پذیرش مسئولیت و نحوه مدیریت و ساماندهی آنان ابلاغ نکرده است.

وی با اشاره به اینکه تعلل و تأخیر در ابلاغ بخشنامه از سوی آموزش‌وپرورش منجر به وارد شدن خسارت و ضرر و زیان به مهدهای کودک می‌شود، خاطرنشان کرد: در زمان ثبت‌نام دانش‌آموزان پیش‌دبستانی، تنها مدارس آموزش‌وپرورش اقدام به ثبت‌نام از دانش‌آموزان کردند و مهدهای کودک که تا پیش‌ازاین از دانش‌آموزان برای دوپایه پیش‌دبستانی ثبت‌نام می‌کردند به دلیل نبود شیوه‌نامه و دستورالعمل بلاتکلیف مانده‌اند.

طاهری عدم‌حمایت دولت از مهدکودک‌ها در ایام کرونا را یکی دیگر از گلایه‌های مدیران مهدکودک‌ها عنوان کرد و یادآور شد: به دلیل تعطیلی مهدکودک‌ها و عدم حضور کودکان در این مراکز، بسیاری از مدیران به دلیل ناتوانی در تأمین هزینه‌ها به‌ویژه اجاره محل اقدام به تعطیل کردن یا گرفتن مرخصی کردند.

نماینده کانون توسعه و همیاری مهدهای کودک خراسان رضوی با اذعان به اینکه از بدو شیوع کرونا تاکنون بلاتکلیفی و سرگردانی مهدکودک‌ها ۱۷ ماه می‌گذرد، افزود: تنها مشاغلی که در این ایام مورد بی‌توجهی قرار گرفتند و هیچ‌کس هم سراغ آن‌ها را نگرفت، مهدکودک بود، چراکه در این ایام اگرچه محدودیت‌هایی برای برخی مشاغل در نظر گرفته شد اما بعد از مدتی مجدداً به فعالیت و کار خود برگشتند، اما مهدکودک‌ها به دلیل حساس بودن قشر کودک و حساسیت خانواده‌ها همچنان تعطیل است و این مهم علاوه بر خسارت زیاد به مدیران منجر به بیکار شدن تعداد زیادی از مربیان و عوامل فعال در این مراکز شده است.

وی ادامه داد: اگرچه دولت در ابتدا پرداخت تسهیلات کرونایی را برای بسیاری از مشاغل در نظر گرفت و مهدکودک‌ها نیز می‌توانستند از آن بهره‌مند شوند، اما به دلیل شرایطی که مهدکودک‌ها داشتند و عملاً تعطیل هم بودند، درآمدی هم نداشتند امکان پرداخت اقساط این تسهیلات  برایشان مقدور نبود و به دنبال دریافت آن‌هم نرفتند.

طاهری همچنین به سابقه و گذراندن تمامی دوره‌های مربیگری، روانشناسی و انجام تست صحت سلامت و دریافت گواهی سوءپیشینه مدیران و مربیان مهدکودک‌ها نیز اشاره کرد و افزود: در شرایطی که عمده مدیران و مربیان مهدکودک‌ها بیش از یک دهه سابقه فعالیت آموزشی در مهدکودک‌ها رادارند و با آموزش‌هایی که فراگرفتند و کار تجربی که انجام داده‌اند شناخت کاملی از کودک و ناهنجاری آنان دارند بهترین گزینه برای آموزش‌وپرورش در استخدامی‌ها و تأمین نیروی موردنیاز است، اما متأسفانه متولیان امر به دلیل عدم شناخت کافی از حرفه مهدکودک و اینکه این شغل را به‌عنوان یک کارآموزشی قبول ندارند نسبت به ظرفیت، استعداد و توانمندی نیروهای شاغل در آن بی‌توجه هستند.

مصوبه‌ای که منجر به بلاتکلیفی شد

همچنین نماینده  روستا مهدهای کاشمر هم با ابراز گلایه از  بی‌توجهی مسئولان نسبت به تعیین تکلیف وضعیت مهدکودک‌ها پس ابلاغ بخشنامه مبنی بر واگذاری مسئولیت مهدکودک‌ها از بهزیستی به آموزش‌وپرورش گفت: باگذشت حدود هفت ماه از رسانه‌ای شدن این بخشنامه همچنان در بلاتکلیفی به سر می‌بریم.

نرگس شوقی با اشاره به بیکار شدن مدیران و تمامی عواملی که در مهدکودک‌ها اشتغال داشتند، بیان کرد: اگرچه درزمانی که برای درخواست مجوز مهدکودک مراجعه کردیم با وعده حمایت و پشتیبانی و نیز استخدام ما را مجاب به تأسیس و راه‌اندازی روستا مهد کردند، اما باگذشت ۱۶ سال از آن وعده گویا همان حمایت حداقلی دولت نیز حذف شد

وی با اشاره به نقش مهم و اثرگذار روستا مهدها با انجام فعالیت‌های آموزشی برای کودکان، خانواده‌ها و اهالی روستا در برنامه‌های مختلفی که در سطح روستا انجام می‌شد، خاطرنشان کرد: خدمات و فعالیت روستا مهدها در سطح روستا و برنامه‌های مختلفی که انجام می‌شد به اذعان دهیار و اعضای شورا کاملاً ملموس بوده است.

این مدیر روستا مهد با اذعان به اینکه تنها تفاوت مهدکودک با روستا مهد در پذیرش کودکان به لحاظ سنی است، گفت: پذیرش در مهدکودک‌ها از شیرخوارگی تا ۶ سال و در روستا مهدها کودکان ۳ تا ۶ است و در مابقی شرایط و قوانین یکسان است، این در حالی است که شهریه در مهدکودک بر اساس نرخ نامه ابلاغی از سوی خانواده پرداخت می‌شود اما در روستا مهدها به دلیل شرایط اقتصادی و پایین بودن سطح درآمدی روستائیان پرداخت شهریه کمتر از نصف است.

وی بابیان اینکه طی این سال‌ها همواره با خدمات آموزشی، اجرای طرح یک وعده‌غذای گرم و تعاملی که با والدین در خصوص دریافت شهریه حداقلی را داشتیم شاهد افزایش چشمگیر استقبال از روستا مهدها بودیم، افزود: با شیوع ویروس کرونا از اسفند ۹۸ فعالیت روستا مهدها تعطیل شد و تمام نیروهای شاغل در آن‌که عمدتاً از تحصیل‌کردگان روستا بودند بیکار شدند.

شوقی همچنین با ابراز گلایه از نحوه مدیریت، تخصیص و پرداخت هزینه‌های مربوط به طرح یک وعده‌غذای گرم در روستا مهدها یادآور شد: همه‌ساله بر اساس اعلامی که از سوی بهزیستی در خصوص تعداد روزهای اجرای طرح غذای گرم می‌شد اقدام به خرید مواد غذایی لازم می‌کردیم، ولی با شیوع کرونا در اسفند۹۸ که منجر به تعطیلی روستا مهدها شد و قرار بود این طرح در مدت ۱۲۰ روز انجام شود، اگرچه اسناد ۹۰ روزه را تحویل بهزیستی دادیم، اما تنها هزینه ۶۰ روز را پرداخت کردند.

وی بابیان اینکه طی این سال‌ها اجرای طرح یک وعده‌غذای گرم در روستاها مشوقی برای رغبت والدین جهت ثبت‌نام فرزندانشان بود، بیان کرد: درصورتی‌که در بخشنامه جدید ملاک سازمان تعلیم و تربیت برای ادامه مسیر و استمرار فعالیت روستا مهدها تنها دریافت شهریه و حذف طرح یک وعده‌غذای گرم باشد، قطعاً به دلیل هزینه‌هایی که وجود دارد و کاهش استقبال روستائیان مجبور به تعطیلی روستا مهدها خواهیم بود.

تعطیلی روستامهدها و بیکاری پرسنل در سایه شوم کرونا

مدیر یکی دیگر از روستا مهدهای کاشمر از بی‌توجهی مسئولان نسبت به ساماندهی و رسیدگی به امور مهدکودک‌ها انتقاد کرد و گفت: مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی که به‌منظور تغییر واگذاری مدیریت، سروسامان دادن و کمک به حل مشکلات مهدکودک‌ها  بوده است، به دلیل اینکه جزئیات آن بررسی و مطرح نشده این روزها به معضلی بزرگ تبدیل‌شده است، به‌طوری‌که نه‌تنها باری از مشکلات برنداشته، بلکه ضمن تشدید مشکلات منجر به سرگردانی و معطلی نیز شده است.

سیده زهره مهدیان بابیان اینکه پس از شیوع کرونا شاهد تعطیلی روستا مهدها و بیکاری پرسنل هستیم، ابراز کرد:  پس از مصوبه واگذاری امور مهدهای کودک به آموزش‌وپرورش که مراجعه کردیم اعلام کردند که تاکنون دستورالعمل و بخشنامه‌ای در این خصوص ابلاغ نشده است و باید منتظر ماند، این در حالی است که بهزیستی هم صراحتاً اعلام کرده که در خصوص مهدکودک‌ها مسئولیتی ندارد.

وی با اشاره به اینکه در سال‌های گذشته که شرایط اقتصادی مردم این‌چنین نبود وزندگی‌شان روال عادی داشت، خانواده‌ها برای پرداخت شهریه فرزندانشان با مشکل مواجه بودند، تصریح کرد: درصورتی‌که طرح یک وعده‌غذای گرم حذف شود و راهکار مناسبی برای حمایت از روستا مهدها در نظر گرفته نشود بازگشایی و ادامه فعالیت با مشکل مواجه خواهد شد، چراکه توزیع غذای گرم علاوه بر بهبود تغذیه کودکان روستایی، یک مشوق و ترغیب برای خانواده‌ها جهت ثبت‌نام فرزندانشان در روستا مهدها است.

مهدیان تأکید کرد: درصورتی‌که وعده‌غذای گرم از برنامه کاری روستا مهدها حذف شود، قطعاً با عدم استقبال خانواده‌ها مواجه خواهیم بود و این بعد از ۱۴سال تلاش و پشتکار، یعنی تعطیلی و ورشکستگی.

درآمدی نداشتیم، هزینه‌ها را هم از جیب پرداختیم

 یکی دیگر از مدیران روستا مهدهای کاشمر بابیان اینکه در  دوران کرونا، مهدکودک‌ها تنها شغلی بود که موردحمایت قرار نگرفت و نسبت به آن بی‌توجهی شد، گفت:  در این ١٧ ماهی که مهدها تعطیل‌شده است نه‌تنها درآمدی نداشتیم، بلکه هزینه‌هایی به لحاظ نگهداری فضا و سایر هزینه‌های جانبی از جیب پرداخت کردیم.

فاطمه اله‌پور همچنین از نحوه اجرای کامل طرح غذای گرم و تخصیص نیافتن بودجه کامل آن باوجود اعلام قبلی آن گلایه و تأکید کرد:  باوجوداینکه همه‌ساله در آغاز طرح بودجه و مدت‌زمان آن طی سال اعلام می‌شود، اما درزمانی که قرار است اعتبار تخصیص‌یافته به هر روستا مهد را پرداخت کنند، از سرجمع آن کسر و اعلام می‌کنند که بودجه کامل اختصاص نیافته است.

انتهای پیام/

منبع: فارس

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.