به گزارش قدس آنلاین، به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، چین اخیرا واکنشی خشمگینانه به برگزاری یک کنفرانس خبری مجازی از سوی جو بایدن، بوریس جانسون و اسکات موریس، رهبران آمریکا، انگلیس و استرالیا با هدف اعلام انعقاد یک ائتلاف نظامی سه جانبه بین کشورهای آنها نشان داد؛ ائتلافی که قرار است به استرالیا ناوگانی متشکل از دست کم هشت زیردریایی هستهای ارائه کند.
ژائو لیجیان، سخنگوی وزارت امور خارجه چین در واکنش به این مساله گفت اینکه آمریکا و انگلیس به صادر کردن تکنولوژی هستهای بپردازند "شدیدا غیرمسئولانه" است.
اسکات موریسون در مصاحبهای با یک شبکه رادیویی گفت، استرالیا خواستار تقویت صلح و ثبات در منطقه هند-اقیانوسیه است.
او بیان کرد: هر کاری که ما با آمریکا انجام دادهایم هم راستا با شراکتها و روابط و ائتلافهایی که ما از قبل با آمریکا داشتهایم، بودهاند.
سنگاپور خبر انعقاد این ائتلاف را یک اتفاق مثبت تلقی کرد. بر اساس یک بیانیه وزارت خارجه سنگاپور، لی هسین لونگ، نخست وزیر سنگاپور در تماسی تلفنی به موریسون گفت، امیدوار است که این توافق هستهای "مشارکتی سازنده در صلح و ثبات منطقه داشته باشد و معماری منطقهای را تکمیل کند."
همچنین رهبران فرانسه به انتقاد از این توافق که منجر به کنار گذاشتن یک قرارداد با این کشور در زمینه ساخت ۱۲ زیردریایی متعارف برقی-دیزلی برای استرالیا میشود، پرداختند.
در همین حال به گفته ناظران در جریان کنفرانس خبری روز پنجشنبه بایدن با جانسون و موریسون ظاهرا او نام نخست وزیر استرالیا را فراموش کرد. در این کنفرانس خبری که از تلویزیون سه کشور پخش شد رئیس جمهور آمریکا به نخست وزیر استرالیا گفت "آن رفیق" و "آن همکار من".
بایدن نخست وزیر انگلیس را با نام کوچکش "بوریس" خطاب کرد اما نام موریسون را ذکر نکرد.
این اتفاق استرالیاییها را یاد زمانی انداخت که شان اسپایسر، سخنگوی دونالد ترامپ، در ریاست جمهوری سابق از "مالکوم ترنبول" نخست وزیر قبلی استرالیا در سال ۲۰۱۷ با لفظ "آقای ترامبل" یاد کرد.
موریسون به این صحبت که این گفتگوی ناخوشیاند بایدن با او باعث تضعیف اهمیت استرالیا برای آمریکا است، خندید.
نخست وزیر استرالیا در مصاحبهای گفت: معمولا وقتی ما به طور خصوصی حرف میزنیم بایدن من را با لفظ "رفیق" خطاب میکند.
موریسون خاطرنشان کرد او و رئیس جمهور آمریکا روابط کاری عالی دارند.
وی افزود: من توجه چندانی به این مساله نکردم. منظورم این است که این جور چیزها اتفاق میافتند. آنها مکررا اتفاق میافتند. میدانید من هم معروف هستم به این که به دفعات یک نام عجیب را در حافظهام به خاطر نمیآورم. باید صادقانه بگویم این اتفاق در زمینه کاری ما نسبتا عادی است.
موریسون گفت که به بایدن در گفتگوهای خصوصی با لفظ "آقای رئیس جمهور" یا "رفیق" خطاب میکند.
موریسون قرار است چند روز دیگر برای نخستین بار از زمانی که بایدن رئیس جمهور شد به آمریکا سفر کند. قرار است رهبران هند و ژاپن نیز برای یک مذاکرات امنیتی بلوک موسوم به "کوآد" به جمع آنها بپیوندند.
پیشتر چین وافقنامه امنیتی میان آمریکا، انگلیس و استرالیا را مورد انتقاد قرار داده و آن را "شدیدا غیرمسئولانه" و "تنگ نظرانه" خواند.
براساس این توافق آمریکا و انگلیس فناوری لازم برای تولید زیردریاییهایی با نیروی محرکه اتمی را در اختیار استرالیا میگذارند. این توافق تلاشی برای مقابله با نفوذ چین در منطقه مورد مناقشه "دریای جنوبی چین" تلقی میشود. این منطقه سالها محل تلاقی بوده و تنش در آن بالاست.
ژائو لیجیان، سخنگوی وزارت خارجه چین گفت که ائتلاف این سه کشور خطر "وارد شدن خسارات شدید به صلح منطقه ای... و تشدید رقابت تسلیحاتی" را به همراه دارد.
او از آنچه "ذهنیت... کهنه جنگ سرد" خواند انتقاد کرد و به این سه کشور هشدار داد که "به منافع خود ضربه میزنند."
رسانههای دولتی چین با انتشار سرمقالات مشابه این پیمان را محکوم کردند و سرمقاله "گلوبال تایمز" چین عنوان کرد که استرالیا اکنون "خود را به دشمن چین بدل کرده است."
آمریکا برای اولین بار بعد از ۵۰ سال فناوری خود در زمینه ساخت زیردریایی را در اختیار یک کشور دیگر میگذارد. این نوع فناوری قبلا با انگلیس به اشتراک گذاشته شده بود.
این به این معنی است که استرالیا اکنون میتواند زیردریاییهایی با نیروی محرکه اتمی بسازد که هم سرعت بیشتری از نمونههای متعارف دارند هم ردگیری آنها دشوارتر است.
این نوع زیردریاییها میتوانند ماهها زیر آب بمانند و موشکهایشان را به نقاط دورتری شلیک کنند. استرالیا تاکید میکند که به هیچ وجه قصد تعبیه سلاحهای اتمی در آنها را ندارد.
این شراکت تازه، تحت عنوان "اکوس" (Aukus) عصر چهارشنبه به وقت واشنگتن در یک کنفرانس خبری مجازی میان رهبران سه کشور اعلام شد و درحالی که مستقیما از چین نام برده نشد، اما سه رهبر مکررا به نگرانیهای امنیتی در منطقه هند-اقیانوسیه که به گفته آنها "به طور قابل توجهی بیشتر شده" اشاره کردند.
در بیانیه مشترک آنها آمده است: "این یک فرصت تاریخی برای سه کشور، با متحدان و شرکای همفکر، برای حفاظت از ارزشهای مشترک و ترویج امنیت و رفاه در منطقه هند-اقیانوسیه است."
تحلیلگران میگویند این ائتلاف احتمالا مهمترین توافق امنیتی میان سه کشور از زمان جنگ جهانی دوم است.
در نتیجه این پیمان استرالیا هفتمین کشور جهان خواهد بود که به زیردریاییهایی با نیروی محرکه اتمی مجهز میشود.
این پیمان همچنین شامل همکاری در زمینه هوش مصنوعی، فناوری کوانتومی و سایبری خواهد بود.
گای بوکنستاین، از انجمن آسیای استرالیا میگوید: "این نشان میدهد که این سه کشور دارند حد و مرزهای خود را برای شروع مقابله با تحرکات پرخاشگرانه (چین) مشخص میکنند."
بوریس جانسون، نخست وزیر انگلیس بعدا گفت که این پیمان "حافظ امنیت و ثبات در جهان خواهد بود" و "صدها شغل بسیار تخصصی ایجاد خواهد کرد."
بن والاس، وزیر دفاع انگلیس به بی بی سی گفت که چین "درحال شروع یکی بزرگترین برنامه های مخارج نظامی در تاریخ است... شرکای ما در این مناطق میخواهند توانایی دفاع از خود را داشته باشند."
پکن در سالهای اخیر به بالا بردن تنش در نواحی مورد مناقشه مثل دریای جنوبی چین متهم شده است.
این کشور با قاطعیت بیشتری بر آنچه میگوید حقوق دیرینهاش در این منطقه مورد مناقشه است صحه گذاشته و به سرعت درحال تقویت حضور نظامی در راستای این ادعاها بوده است.
آمریکا هم حضور نظامی خود را افزایش داده و سرمایه گذاری سنگینی در سایر همکاری های منطقه ای مثلا با ژاپن و کره جنوبی کرده است.
تحلیلگران میگویند حضور چنین زیردریایی هایی در استرالیا برای نفوذ آمریکا در منطقه حیاتی است.
چین بزرگترین شریک تجاری استرالیاست و دو کشور در گذشته مناسبات خوبی داشتهاند.
نظر شما