تحولات منطقه

ساحل بکر و ماسه ای چارقلی گمیشان از زیباترین تفرجگاه های دریایی حاشیه خزر است که در صورت فراهم کردن زیرساخت‌ها، زمینه ساز توسعه و اشتغال پایدار در منطقه خواهد شد.

چارقلی مروارید مهجورسواحل گلستان/رونق دریایی شرط توسعه گمیشان است
زمان مطالعه: ۶ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، گلستان با وجود برخورداری بیش از ۱۰۰ کیلومتر ساحل، فرصت مغتنمی برای جذب گردشگر داشته و می‌تواند با ارتقا زیرساخت‌ها و معرفی جاذبه‌های دریایی به مقصد مسافران تبدیل شود.

به دلیل عقب نشینی آب بیشتر نوار ساحلی گلستان باتلاقی و غیرقابل دسترسی بوده و استفاده گردشگران را محدود کرده است اما بهشت گمشده سواحل گلستان در محدوده روستای چارقلی گمیشان قرار دارد. ساحلی زیبا با فضایی بکر و ماسه‌ای و منحصر به فرد که در ۱۰ کیلومتری غرب خواجه نفس و در مجاورت مصب گرگانرود قرار گرفته است.

ساحل چارقلی به سبب برخورداری از بستر ماسه‌ای، آب زلال و عمق کم، محوطه رویایی و بکر، محیطی فرح بخش برای خانواده‌ها و بازی کودکان است تا ساعاتی را به دور از دغدغه‌های شهری در جوار مرغان دریایی و نغمه پرندگان مهاجر سپری کرده و به تماشای چشم انداز غروب دل انگیز دریا بنشینند.

چارقلی به سبب واقع شدن در پیرامون گرگانرود فرصت ماهی‌گیری تفریحی را هم برای گردشگران فراهم می‌کند.

با وجود چنین فضای دست نخورده و جذاب اما مسئولان در راستای معرفی این فرصت گردشگری، اقدام مطلوبی را تاکنون انجام نداده‌اند، به نحوی که بسیاری از مردم استان از وجود چنین فضا و ساحل بکر و منطقه زیبا در گمیشان بی اطلاع هستند.

هرچند در سال‌های اخیر اعتباراتی برای احداث و بهسازی راه دسترسی به این منطقه بکر هزینه شده اما تا رسیدن به نقطه مطلوب برای جذب گردشگر فاصله زیادی دارد.

نبود آب شرب، روشنایی، فروشگاه مواد غذایی، نمازخانه، آلاچیق و اطلاعات نرم افزاری از جمله کمبودهای این منطقه است که در صورت رفع آن می‌تواند گردشگران زیادی را جذب کرده و دیگر گلستانی‌ها مجبور نباشم برای استفاده از دریا راهی استان‌های مجاور شوند.

از جمله دیگر مواردی که می‌تواند زمینه جذب گردشگر را در منطقه فراهم کند مشارکت بخش خصوصی و سرمایه گذار برای ارائه زیرساخت‌های خدماتی اولیه مانند واحدهای بوم گردی، آلاچیق و حتی ورزش‌های دریایی است؛ پروژه‌ای سودآور که با اندک توجه می‌تواند سبب تحول اقتصادی در غرب گلستان شود.

توسعه گردشگری به ارتقا درآمد ساحل نشینان منجر می‌شود

یک کارشناس گردشگری در این خصوص گفت: گلستان، هرچند در زمره مناطق حاشیه خزر محسوب می‌شود اما طی سال‌های گذشته نتوانسته همانند استان‌های مجاور از فرصت موجود سواحل برای جذب گردشگر و رونق توریسم استفاده کنند.

فاطمه زمانی افزود: با توجه به اینکه گلستان به سبب شیب بستر خلیج گرگان، میزبان گل و لای و رسوبات این پهنه آبی است از داشتن ساحل ماسه‌ای و صخره‌ای محروم بوده و بیشتر مناطق دریایی گلستان دارای ساحلی باتلاقی و گلی هستند.

وی بیان کرد: ساحل چارقلی هر چند از عرض کمی برخوردار است اما به سبب ماسه‌ای بودن و آب زلال، جاذبه لازم و کافی برای گردشگران را دارا است.

زمانی ادامه داد: با وجود همه ویژگی‌های منحصر به فرد در ساحل چارقلی مسئولان حوزه گردشگری نتوانستند آن‌گونه که باید در معرفی منطقه موفق عمل کنند و بسیاری از مردم از وجود چنین فضایی اطلاع ندارند.

به گفته وی اصلی‌ترین نیاز ساحل چارقلی ایجاد راه دسترسی مناسب بوده که در کنار توسعه زیرساخت‌هایی همچون آب شرب، برق، پوشش تلفن همراه و غیره می‌تواند در جذب گردشگر موفق عمل کند.

توسعه پایدار با رونق گردشگری دریایی

زمانی عنوان کرد: ایجاد تفرجگاه ساحلی در چارقلی می‌تواند در حوزه حفظ محیط زیست و دریای خزر هم اثربخش باشد.

وی توضیح داد: با رونق گردشگری در این منطقه زمینه جذب جوانان بیکار فراهم شده و مشاغلی همچون ماهیگیری غیرمجاز و شکار و کشتار پرندگان مهاجر در مناطق ساحلی کاهش خواهد یافت.

زمانی ادامه داد: توسعه ساحل چارقلی می‌تواند بازار مناسبی برای تولیدات و صنایع دستی اهالی گمیشان و بندرترکمن ایجاد کرده و درآمد ساحل نشینان را افزایش خواهد داد.

این کارشناس گردشگری بیان کرد: همجواری سواحل چارقلی با زیستگاه حیات وحش منطقه مانند تالاب بین‌المللی گمیشان، میانکاله و جزیره آشوراده سبب شده این منطقه میزبان طیف گسترده‌ای از انواع پرندگان مهاجر آبزی و کنار آبزی باشد و این امر فرصت رشد صنعت «پرنده‌نگری» را فراهم می‌کند.

وی اضافه کرد: باید همزمان با توسعه زیرساخت‌ها در چارقلی، با استفاده از تبلیغ در فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی و دعوت از تورهای گردشگری، این ساحل زیبا را به استان و کشور معرفی کنیم.

تلاش برای توسعه زیرساخت‌ها

فرماندار گمیشان هم در خصوص اقدامات انجام شده گفت: مسیر دسترسی به ساحل چارقلی تا حدود زیادی ایجاد شده و امسال کامل خواهد شد.

احمد دستمرد افزود: همچنین با همکاری دهیاری و بخشداری توماجلر و چارقلی کانکس‌هایی در این فضا تعبیه شده که گردشگران می‌توانند از آن استفاده کنند.

وی بیان کرد: کمپ این مکان به سرویس بهداشتی و حمام تجهیز شده و از موتور برق برای روشنایی فضا استفاده می‌کنیم.

دستمرد با بیان اینکه برای برق کشی به منطقه محدودیت‌های زیست محیطی وجود دارد، گفت: زیرساخت‌ها نسبت به سابق بهتر شده اما باید تلاش کنیم تا به تدریج این امکانات کامل شود.

وی با اشاره به اینکه در دو سال اخیر شرایط کرونا سبب شد این مکان به صورت کامل شناخته نشود، افزود: بیشتر کسانی که از این فضا استفاده می‌کنند بومیان خود منطقه بوده و باید با تبلیغات گسترده در دوران پساکرونا زمینه حضور گردشگران را فراهم کنیم.

دستمرد از حضور سرمایه گذار در این منطقه هم استقبال کرد و گفت: سرمایه گذار بخش خصوصی می‌تواند با راه اندازی فضاهای گردشگری در مجاور ساحل و نگهداری از فضا، امکان استفاده در طول سال را برای مسافران فراهم کند.

وی بیان کرد: ساحل چارقلی با عمق کم و فضای بکر، محیطی جذاب برای خانواده‌ها و کودکان بوده که می‌توانند با احساس آرامش وقت خود را آنجا سپری کنند.

دستمرد همچنین بر تبلیغ و ایجاد سخت افزار و نرم افزار برای گسترش و توسعه گردشگری در این منطقه در دوران بعد از کرونا  تاکید کرد.

ایجاد مسیرهای دسترسی در حال اجرا است

مسئول فنی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گلستان هم در خصوص ایجاد زیرساخت‌های چارقلی گفت: در ساحل چارقلی برای دو مسیر یکی تالاب فصلی و ساحل شنی راه دسترسی تعریف کرده‌ایم.

مرتضی حسین قلی زاده افزود: در تالاب فصلی ۳.۵ کیلومتر زیرسازی جاده انجام و بیش از یک کیلومتر آن آسفالت شده است.

وی بیان کرد: این پروژه از سال ۹۶ آغاز و در سال ۹۸ به پایان رسید و به دلیل محدودیت‌های زیست محیطی بخش‌های دیگر بدون آسفالت است.

طبق گفته حسین قلی زاده برای این مسیر حدود یک میلیارد و ۳۵۰ میلیون تومان از اعتبارات استانی و ملی هزینه شده است.

وی از انجام مطالعات فاز یک گردشگری در ساحل هم خبرداد و بیان کرد: برای دسترسی به ساحل هم تاکنون خاک ریزی مسیر در ۲.۵ کیلومتر انجام شده و این پروژه تا جایی که به محیط زیست آسیب نزند ادامه خواهد داشت.

حسین قلی زاده گفت: در فضای ساحل هم پنج هزار متر فضا را برای کمپ ساحلی آماده کرده و در اختیار دهیاری قرار دادیم.

طبق گفته وی براساس بیوگرافی هر منطقه زیرساخت‌هایی تعریف و در اختیار بهره بردار قرا می‌گیرد.

یاسر قندهاری، معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گلستان گفت: بعد از ایجاد زیرساخت‌ها در ساحل چارقلی، به توسعه گردشگری در این منطقه فکر می‌کنیم زیرا اول باید زیرساخت‌ها فراهم شده و بعد برنامه‌های تبلیغی و نرم افزاری را آغاز کنیم.

ساحل زیبای چارقلی گمیشان با داشتن چشم انداز بدیع در پس بی توجهی مسئولان مغفول مانده و می‌توان با اندک توجه به آن، سبب رونق گردشگری این شهرستان محروم شد.

منبع: مهر

انتهای خبر/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.