تحولات منطقه

در حالی که با رصد و ردزنی شبانه‌روزی و دقیق کارشناسان اداره کل اطلاعات خراسان رضوی پرده از اقدام‌های شبکه‌ سازمان یافته سودجویانی که محصولات شیمیایی دولتی را در پوشش کود بنتونیت‌دار قاچاق می‌کردند برداشته شد، مدیرکل تعزیرات حکومتی خراسان رضوی از دستگیری یکی از سرشاخه‌های این پرونده و تحت تعقیب قرار گرفتن دیگر متهمان پرونده خبر داد.

فروش کود یارانه‌ای در بازار آزاد
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

سوله صنعتی یا دنیای تقلب

چندی پیش و در پی رصد تحرکات مشکوک در حوالی ورزشگاه ثامن مشهد توسط سربازان گمنام امام زمان(عج) در اداره کل اطلاعات خراسان رضوی نمایان شد که یک انبار در حوالی شهرک صنعتی که هیچ نوع تولیدی ندارد محل ترددهای خودروهای سنگین به صورت مخفیانه است.

از همین رو با چتر اطلاعاتی گسترده و چندروزی، تمامی رفت و آمدها به محل تحت کنترل سربازان گمنان امام زمان(عج) قرار گرفت، سلسله اقدام‌های صورت گرفته بر وقوع تخلفی سازمان یافته در انبار بی‌نام و نشان مهر تأیید زد. در حالی که بررسی‌ها از وجود محموله عظیم کود شیمیایی در انبار مذکور حکایت داشت، از رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت شهرستان بینالود خواسته شد تیمی از کارشناسان زبده خود را به محل اعزام کند تا با سربازان گمنام امام زمان(عج) همراه شوند.

در حالی که مهدی مقدسی، رئیس اداره صمت شهرستان لحظاتی بعد همراه با تیم کارشناسی این اداره در محل حاضر شد، مأموران وارد انبار شدند و تمامی زوایای اقدام سودجویانه که کشف آن در نوع خود و در کشور بی‌تردید یکی از عظیم‌ترین پرونده‌های کشف کود شیمیایی قاچاق محسوب می‌شد لو رفت.

انتقال کودها به کیسه‌های خارجی

آنچه مشخص بود انبار بی‌هویت که آثار ورود و خروج مکرر خودروهای سنگین دیده می‌شد، مملو از کودهای شیمیایی یارانه‌ای بود. در قسمتی از انبار بزرگ کیسه‌های خالی زیادی روی هم تلنبار شده بود و در جایی دیگر کیسه‌هایی وجود داشت که داخل آن‌ها پر شده بود از کودهای شیمیایی اما با این تفاوت که روی کیسه‌ها با زبان روسی نوشته‌هایی درج شده بود. چندین دستگاه دوخت موجود در محل و کودهای ریخته شده کف انبار حکایت از فعالیت شبانه‌روزی و گسترده داشت.

کمی جلوتر و در وسط انبار کیسه‌های بزرگی کنار هم قرار گرفته بود که هر ۱۰ یا ۲۰ کیسه ۴۰کیلویی را داخل آن‌ها قرار می‌دادند و قلابی که روی آن‌ها دوخته شده بود نشان از انتقال آن‌ها به روی تریلی با لیفتراک داشت. اما نکته مهم موضوع این بود که روی برخی از کیسه‌ها عنوان «بنتونیت» (نوعی کود شیمیایی مورد استفاده در کشاورزی) چاپ شده بود که این فرضیه را هم پیش پای مأموران قرار داد که به احتمال زیاد آن‌ها کودهای یارانه‌ای را پس از انتقال به محل تحت پوشش این نام از کشور خارج می‌کنند. در ادامه موجودی انبار مذکور در چهار روز که کارشناسان اداره صمت طرقبه شاندیز به صورت شبانه‌روزی بر ماجرا نظارت می‌کردند توسط  ۱۱‌تریلی از محل خارج شد.

کشف ۴هزار کیسه خالی و حاشیه‌های ماجرا

در حاشیه کشف این محموله عظیم، مدیر کل تعزیرات حکومتی خراسان رضوی که برای بررسی ماجرا در محل حاضر شده بود به خبرنگار ما گفت: متأسفانه از ظاهر کار مشخص است افرادی به صورت سازمان یافته کودهای شیمیایی یارانه‌ای را از مسیر قانونی خارج و به محل منتقل کرده‌اند.

سیدمرتضی مدنی فدکی ادامه داد: کشف حدود ۴هزار کیسه خالی کود یارانه‌ای در محل و همچنین وجود کیسه‌های پر شده تحت عنوان بنتونیت گویای واقعیت تلخی است که متخلفان محموله ارزشمند کودهای شیمیایی مکشوفه را با نام و عنوان دیگری به فروش می‌رسانده‌اند.

وی افزود: همچنین یکی از عوامل این اقدام در مراحل اولیه دستگیر و با توجه به عمق اقدام‌های صورت گرفته مسلماً افراد دیگری هم در این کار دخیل بوده‌اند.
مدیر کل تعزیرات حکومتی خراسان رضوی بیان کرد: از همین رو به رئیس اداره تعزیرات حکومتی شهرستان طرقبه شاندیز دستور داده شد هر چه سریع‌تر دیگر همدستان فرد بازداشت شده را شناسایی کنند.

سود ۱۱ برابری

در حال بررسی دقیق ماجرا هستیم که چطور این حجم عظیم از کودهای شیمیایی از چرخه توزیع خارج شده و از طرفی هر تن کود یارانه‌ای وقتی وارد بازار آزاد شود تا ۱۱ برابر قیمت آن افزایش می‌یابد که یکی از دلایل اصلی اقدام‌های صورت گرفته سودجویی مالی است. این موضوع که محموله‌ها از کشور خارج و یا در بازار آزاد فروخته می‌شده هم در حال پیگیری است.

نکته

کشف دو محموله در یک ماه اخیر، یکی روغن خوراکی با هویت عرق نعنا و کودهای شیمیایی در پوشش بنتونیت این هشدار را به مسئولان و متولیان نظارتی می‌دهد که همان گونه که مسیر ورود کالا به کشور را به دقت کنترل می‌کنند، باید مسیرهای خروج کالا از استان‌ها به سمت گمرکات و نوار مرزی هم مورد رصد دقیق‌تر قرار گیرد. از سوی دیگر نکته مهم ماجرا این است که در هر دو محموله که بوی قاچاق کالاهای اساسی و مهم از کشور به مشام می‌رسد، متخلفان روغن خوراکی را جای مایعی دیگر و کود شیمیایی که شاید صادرات آن ممنوع باشد را جای کودی دیگر که از نظر ظاهری با هم شباهت دارند جا زده بودند. به احتمال زیاد هنگام عبور محموله‌ها از زیر دستگاه‌های ایکس‌ری تفکیک آن‌ها از آب، روغن و... به راحتی امکان‌پذیر نباشد. پس می‌طلبد که برای جلوگیری از خروج کالا به این شیوه و فرضیه مطرح شده تدبیری صورت بگیرد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.