تحولات لبنان و فلسطین

سخنگوی صنعت برق با اشاره به صرفه‌جویی بین یک تا دو درصدی برق طبق محاسبات علمی، گفت: در سال آینده اگر مثل هر ساله تغییر ساعت رخ ندهد منجر به افزایش مصرف و مشکلاتی برای تأمین برق خواهد شد.

تغییر ساعت رسمی کشور قطعا بین ۱ تا ۲ درصد صرفه‌جویی به همراه دارد

به گزارش قدس آنلاین، در روزهای گذشته زمزمه‌هایی مبنی بر طرح عدم تغییر ساعت رسمی کشور از مجلس شورای اسلامی به گوش رسید. استدلال آن‌ها نیز این بود که این طرح تأثیر بر مصرف برق کشور ندارد و بر ساعت بیولوژیک انسان اختلال ایجاد می‌کند.

در همین رابطه مصطفی رجبی مشهدی، سخنگوی صنعت برق کشور گفت: در مورد تغییر ساعت رسمی کشور تاکنون پژوهش‌ها و تحقیقات متعددی از جانب صنعت برق، مرکز پژوهش‌های مجلس و مراکز علمی منتشر شده و به نوعی در همه آن‌ها اذعان شده که در صورت تغییر ساعت رسمی کشور، دو تأثیر مهم اتفاق خواهد افتاد.

وی افزود: اولاً بر پیک مصرف تأثیر خواهد داشت که ما عمدتاً پیک مصرفمان در شب اتفاق می‌افتد و تأثیر دوم آن بر مصرف انرژی است.

رجبی مشهدی ادامه داد: در هر کدام از پژوهش‌های مذکور، درصد صرفه‌جویی بسته به نوع محاسبه و سال‌های مختلف متفاوت است، ولی می‌توان ادعا کرد که حدود دو درصد در اوج مصرف و یک درصد در مصرف انرژی تأثیر دارد.

سخنگوی صنعت برق با بیان اینکه میزان تأثیر تغییر ساعت بر مصرف برق در هر سالی متفاوت است و آمار و مقالات علمی آن در دسترس است، افزود: در حال حاضر نیز حدود نیمی از کشورهای جهان ساعت خود را تغییر می‌دهند، حتی برخی دوبار در سال انجام می‌دهند و برخی بیش از یک ساعت انجام می‌دهند تا بیشتر از نور طبیعی روز استفاده شود. این کار از دیرباز نیز سابقه داشته و زمانی که برقی در کار نبوده، به منظور صرفه‌جویی در مصرف شمع ساعت خود را تغییر می‌دادند.

وی تصریح کرد: یک جنبه دیگر این کار این است که در مناطق گرمسیر ساعت کار یک ساعت زودتر شروع می‌شود و یک ساعت و نیم زودتر خاتمه میابد. بنابراین اگر مثل هر سال اصلاح ساعت صورت بگیرد، این به معنای دو ساعت صرفه‌جویی است؛ گویی که ساعت کاری را بین ۵ تا ۱۲ آورده‌ایم.

رجبی مشهدی با تأکید بر اینکه کاهش بار سرمایشی ادارات میزان قابل توجهی صرفه‌جویی را رقم می‌رند، افزود: افزون بر این نکته در سال ۱۴۰۰ ما با خشکسالی و تأمین برق و ناترازی شبکه نیز مواجه بودیم و در سال آینده اگر مثل هر ساله تغییر ساعت رخ ندهد منجر به افزایش مصرف و مشکلاتی برای تأمین برق خواهد شد.

گفتنی است؛ ایده ابتدایی این تغییر در دوران مدرن در سال ۱۸۹۵ توسط جرج ورنون هادسون مطرح شد و برای اولین بار در زمان جنگ جهانی اول به اجرا درآمد. بسیاری از کشورها در زمان‌های متفاوت از این شیوه استفاده کرده‌اند. پس از بحران انرژی در دهه ۱۹۷۰ میلادی، ساعت تابستانی به صورت گسترده مورد استفاده قرار گرفت و تا امروزه نیز در آمریکای شمالی و اروپا استفاده می‌شود.

البته تغییر ساعت تابستانی امروزه با چالش‌های دیگری نیز روبه‌رو شده است. پیچیده‌تر شدن حفظ زمان موجب اختلال در ملاقات‌ها، پرداخت صورت‌حساب‌ها، حسابرسی، تجهیزات پزشکی و تجهیزات سنگین و همچنین الگوی خواب افراد می‌شود. نرم‌افزارها به طور معمول می‌توانند ساعت را به طور خودکار تنظیم کنند، اما این قابلیت به خصوص در زمان تغییر ساعت تابستانی بیشتر محدود و دارای خطا است.

اکنون هفتاد و هفت کشور جهان با استفاده از این تکنیک، ساعات رسمی خود را تنظیم می‌کنند؛ اما زمان جلو و عقب کشیدن ساعت در این کشورها یکسان نیست؛ به‌طور مثال کشورهای اروپایی از آخرین یکشنبه ماه مارس تا آخرین یکشنبه ماه اکتبر و آمریکا و کانادا از دومین یکشنبه ماه مارس تا اولین یکشنبه ماه نوامبر(به مدت هفت ماه) ساعت رسمی خود را جلو می‌کشند.

در برخی از مقاطع زمانی، برخی از کشورها تغییر ساعت رسمی خود را در بازه زمانی بیشتری انجام داده‌اند؛ به‌طور مثال کشور آمریکا در سال‌های ۱۹۷۵ و ۱۹۷۶، زمان تغییر ساعت رسمی را دو ماه جلو انداخت و دولت انگلستان نیز در خلال جنگ جهانی دوم، ساعت‌ها را دو ساعت جلو می‌کشید.

منبع: مهر

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.