در این جلسه گرچه مدیرعامل شرکت آبوفاضلاب خراسان رضوی به دلیل سفر به سبزوار حضور نداشت اما دقایقی تلفنی به برخی پرسشهای مطرح شده توسط خبرنگاران پاسخ داد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان رضوی در این نشست گفت: شرایط موجود با توجه به کاهش بارندگیها شرایطی خاص است چراکه سد دوستی به عنوان یکی از منابع اصلی تأمین آب مشهد با ظرفیت یک میلیارد و ۲۵۰میلیون مترمکعب تنها ۲۹۶میلیون مترمکعب ذخیره دارد.
علیرضا طاهری ادامه داد: درخصوص تأمین آب مشهد برای آینده، اصل بر تنوع بخشیدن به منابع آبی است. طرح انتقال آب از خلیجفارس و دریای عمان با ۱۲۰میلیون مترمکعب در سال که آغاز و پیشرفت خوبی دارد و انتظار داریم تا چهار سال آینده این آب به مشهد برسد، یکی از این منابع است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان رضوی گفت:جایگزینی پساب برای آبیاری مزارع کشاورزی و نیز رایزنی با کشورهای همسایه ازجمله ترکمنستان و تاجیکستان برای تأمین آب از این کشورها که در مرحله مطالعات است ازجمله منابعی است که در آینده به چرخه تأمین آب استان اضافه خواهند شد.
وی درخصوص آخرین وضعیت ساخت سد شوریجه بیان کرد: این سد در حال حاضر ۲۹درصد پیشرفت فیزیکی دارد که تا دو سال دیگر این سد آماده بهرهبرداری خواهد شد.
تأیید فروش پساب جاری در کشفرود
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان رضوی در پاسخ به پرسش قدس در مورد فروش فاضلاب جاری در کشفرود به کشاورزان گفت: همجواری ۴۰ تا ۴۵ کیلومتری کشفرود با شهر مشهد عارضه اصلی آن است، چراکه همه چیز در این فواصل برای کشفرود اتفاق میافتد و ما آن را قبول داریم. اما در موضوع فروش فاضلاب باید بگویم در هیچ جایی از کشفرود فروش فاضلاب نداریم اما فروش پساب را داریم. پساب شرایطش با فاضلاب فرق دارد و خروجی تصفیهخانه را شامل میشود اما فاضلاب از هر جایی وارد کشفرود میشود.
طاهری همچنین درخصوص وجود موتورتلمبههای فراوان در حاشیه کشفرود و نقش شهرداری مشهد به عنوان فرماندهی ساماندهی به کشفرود نیز اظهار کرد: این معضل متأسفانه وجود دارد و منکر آن نیستیم. از شهرداری میخواهیم به تفاهمنامهای که با ما دارد پایبند بماند. آنچه مسلم است با وجود اقدامهای خوبی که شهرداری داشته، اما انتظارات ما در مورد ساماندهی کشفرود برآورده نشده است، چنانچه این روند ادامه پیدا کند در توافقی که با شهرداری مشهد داریم تجدیدنظر خواهیم کرد.
پلمب بیش از ۱۵هزار چاه غیرمجاز
وی در پاسخ به پرسش دیگر قدس مبنی بر وضعیت پلمب چاههای غیرمجاز و تعداد پروندههایی که تشکیل شده است، گفت: از سال ۹۲ تا ۹۹ تعداد ۱۳هزارو ۴۵۴حلقه چاه غیرمجاز در استان شناسایی شده است. در سال۱۴۰۰ نیز هزارو۵۰۰ حلقه چاه و از ابتدای سال تاکنون ۲۴۰ حلقه چاه دیگر شناسایی شدند و به همین مقدار پرونده قضایی تشکیل شده است. قبول داریم مجازاتهای در نظر گرفته شده بازدارندگی زیادی ندارند، اما باید گفت بستن یک چاه غیرمجاز با توجه به شرایطی که دارد بسیار پرتنش است و باید این موضوع با کمک رسانه مانند اقدام رسانهای که برای کشفرود صورت گرفت به مطالبهای مردمی تبدیل شود تا به نتیجه مطلوب برسیم.
طاهری بیان کرد: با توجه به کنتوردار شدن همه چاههای استان، کشاورزان این نکته را درنظر داشته باشند چنانچه امسال اضافه برداشتی از چاه خود داشته باشند به همان میزان از میزان برداشت آنها در سال آینده کم خواهد شد. نکته دیگری که باید گفته شود این است که تمامی فضای سبز شهری بهویژه در شهر مشهد باید تا دو،سه سال دیگر با سیستم پساب حاصل از تصفیه فاضلاب آبیاری شوند و به هیچ عنوان از چاهها برای آبیاری نباید استفاده کنند. صنایع بزرگ آببر نیز فقط باید از آب حاصل از انتقال از دریایعمان و خلیجفارس استفاده ببرند و دیگر نمیتوانند از چاهها برای استفاده صنعتی بهرهبرداری کنند.
۱۰ هزار و ۴۰۰ انشعاب غیرمجاز در مشهد
مدیرعامل شرکت آبوفاضلاب مشهد نیز ضمن اشاره به شرایط حاد بارندگی در سال آبی گذشته و حال حاضر شهرستان مشهد گفت: سال گذشته ۶۲درصد و امسال ۲۰درصد کمبود بارندگی در شهرستان مشهد را شاهد بودیم که این میزان از کاهش در طول سالیان گذشته کمسابقه بوده است.
حسین اسماعیلیان درباره انشعابهای غیرمجاز بهویژه در بخش باغویلاها اظهار کرد: ۱۰ هزار و ۴۰۰ انشعاب غیرمجاز شناسایی شده است که با وجود ۱۵هزار کیلومتر شبکه توزیع آب در کل شهرستان بعضاً متخلفان اقدام به نصب انشعاب غیرمجاز میکنند. با انجام اقدامهای خوب بهویژه با همراهی قوه قضائیه و نیروی انتظامی و احکامی که صادر شده جریمههای میلیاردی و حبس نیز برای برخی متخلفان در نظر گرفته شده است. مردم بدانند باغویلایی که خریداری میکنند به احتمال فراوان انشعاب غیرمجاز دارد و پیش از هر معاملهای باید برای انشعاب آن استعلام بگیرند تا با مشکل مواجه نشوند.
وی گفت: میزان هدررفت واقعی آب (فرسودگی شبکه و اتفاقات آب) در این کلانشهر حدود ۹درصد است که با بهسازی شبکه آب این میزان قابل کاهش است.
اسماعیلیان بیان کرد: در حال حاضر ۹۰روستا تنش آبی دارند که از این میزان انتظار داریم به ۷۵روستا با تانکر آبرسانی کنیم.
شهرهایی که جیرهبندی آب دارند
مدیرعامل شرکت آبوفاضلاب خراسان رضوی نیز در تماسی تلفنی در مورد وضعیت آبی شهرهای استان گفت: ۳۰ شهر در استان در حال حاضر مشکلات آبی دارند که از این میزان سه یا چهار شهر به دلیل مدیریت مصرف، موضوع قطع منطقهای آب در این شهرها را داریم که از آن جمله میتوان به شهرهای تربتحیدریه، تربتجام و تایباد اشاره کرد.
علوی افزود: برای حل مشکل آب تربتحیدریه پروژه انتقال آب از روستای کاج درخت در حال اجراست که تا سه، چهار روز آینده به اتمام میرسد. همچنین در سبزوار نیز انتقال از فوشنجان را در دستور کار داریم که به زودی این موضوع نیز انجام خواهد شد.
خبرنگار: هاشم رسائی فر
نظر شما