با پیشرفت تکنولوژی و توسعه سایر حوزههای دیگر، پلیس راهنمایی و رانندگی هم پیشرفتهای قابل توجهی در اعمال قانون و خلافی خودرو طراحی و اجرا کرده است. بدین گونه که پلیس راهنمایی و رانندگی برای کاهش حادثههای رانندگی و تصادفها، دوربینهای ثبت خلافی را در جای جای شهرهای مختلف کشور نصب کرده است. دوربینهای ثبت خلافی، جزو دوربینهای مدار بسته هستند و در اتوبانها و خیابانها وظیفه ثبت تخلفات رانندگی را بر عهده دارند. با وجود این دوربینها نیازی به حضور پلیس نیست و همین موضوع باعث شده تا رانندههای متخلفی که قوانین را نقض میکنند با احتیاط بیشتر رانندگی کنند تا دوربینها تخلف آنها را ثبت نکنند. سوالی که ایجاد میشود این است که آیا برای پرداخت خلافی خودرو و جریمهها هم روشهای مختلفی در نظر گرفته شد است یا خیر؟ برای پاسخ به این سوال و توضیح درباره انواع جریمه تا انتهای متن همراه ما باشید.
انواع جرایم رانندگی
پیشرفت تکنولوژی کمک بسیاری به برقراری نظم و مقررات برای کاهش تصادفها کرده بدین گونه که روشهای مختلفی برای حفظ نظم و پیروی از قوانین راهنمایی و رانندگی اجرا شده است. اعمال جریمه برای راننده خاطی یکی از روشهای کاهش تصادفهای جادهای است. به طور کلی طبق قوانین راهنمایی و رانندگی، 4 نوع جریمه در حال حاضر برای خودرو تعریف شده که به شرح زیر است.
جریمه تسلیمی
در این روش پلیس راهنمایی و رانندگی برگه جریمه را با مشخصات کامل خودرو، گواهینامه، نوع تخلف، مکان، زمان و مشخصات افسر به صورت یک برگ به راننده خاطی تحویل میدهد. دقت داشته باشید که در جریمه تسلیمی شرایط اعتراض امکان پذیر نیست و در صورت عدم پرداخت با جریمه 2 برابری و خلافی خودرو روبه رو خواهید شد. بنابراین بهتر است که برای پرداخت جریمه خودرو هرچه زودتر اقدام کرد.
جریمه الصاقی
این نوع جریمه به دلیل عدم حضور راننده خاطی به جریمه الصاقی معروف است. بدین گونه که اگر رانندهای خودروی خود را در محل توقف ممنوع پارک کند، پلیس راهنمایی و رانندگی خودرو را جریمه کرده و برگه جریمه را به خودرو الصاق میکند. همچنین اگر برای پرداخت این جریمه به تاریخ پرداخت توجه نکنید شامل جریمه 2 برابری جریمه خواهید شد و میزان خلافی خودرو خود را افزایش خواهید داد.
جریمه دوبرگی
جریمه دوبرگی هنگامی صادر میشود که پلیس به دلیل بروز تخلف به راننده فرمان ایست داده، اما راننده به طور عمدی یا سهوی برای دریافت برگه جریمه تسلیمی توقف نکند. در این وضعیت، افسر راهبر دو برگه جریمه را برای راننده خاطی پر میکند که شامل برگه جریمه تخلف رانندگی یعنی برگه اول و برگه جریمه عدم توجه راننده به فرمان پلیس یعنی جریمه دوم خواهد بود.
جریمه دوربینی
دوربینهایی که برای جریمه رانندگی در خیابانها و اتوبانها نصب میشود، در هر لحظه از شبانه روز در حال ثبت تخلفات رانندگی خواهند بود. این نوع جریمه یکی از جدیدیترین روشهای ایجاد نظم و قانون در رانندگی است. همچنین با نصب دوربینها علاوه بر اینکه رانندهها قانون مند شدهاند، کنترل سرعت در رانندگی هم باعث شده که تصادفها در شبانه روز کاهش پیدا کنند و با خیالی آسوده بتوان در اتوبانها و خیابانها تردد داشت. ثبت تخلفات از طریق دوربینهای مداربسته به صورت پیامک بوده و به شماره مالک خودرو ارسال میشود که میتوان به روشهای مختلف این جریمه را پرداخت کرد.
جریمه کرونایی
شروع و شیوع بیماری کرونا باعث شده قوانین جدیدی در تردد و شرایط رانندگی افراد ایجاد شود. به طور مثال محدودیتهای تردد شبانه در برخی از شهرها اعمال شد که در صورت نقض قوانین با جریمه همراه بود. این جریمه شامل محدودیت تردد درون شهری بین ساعتهای ۱۰ شب الی ۳ صبح بوده و با جریمه 200 هزار تومانی همراه است.
جریمه نمره منفی
برخی از رانندهها به جرایم نقدی اهمیتی نمیدهند و پلیس راهنمایی و رانندگی نمیتواند این افراد را تنها با جریمه نقدی وادار به رعایت قوانین کند. از این رو برای اینکه اشخاص ثالث از سوی این رانندههای پر خطر دچار حادثه نشوند، طرح جریمه نمره منفی در حال اجرا است. در چنین شرایطی علاوه بر جریمه نقدی، نمره منفی برای راننده خاطی هم ثبت خواهد شد. هرچه میزان نمرات منفی بیشتر باشد، خودرو متوقف شده و جلب گواهینامه صورت میگیرد.
روشهای استعلام و پرداخت خلافی خودرو
برای استعلام و پرداخت خلافی خودرو روشهای گوناگونی در نظر گرفته شده است تا مالکان خودرو بتوانند به راحتی خلافی خودروی خود را پرداخت کنند.
مراجعه حضوری به مراکز پلیس 10+:
در روشهای پرداخت خلافی خودرو مراجعه به پلیس 10+ یکی از ابتداییترین روشهای پرداخت خلافی است که با پرداخت مبلغ کمی میتوان ریز خلافیها را دریافت کرد.
استعلام و پرداخت خلافی خودرو با تماس تلفنی:
در این روش با برقراری تماس با سامانه تلفنی گویای راهبر راجا به شماره ۸۸۲۸۸۸۸۸ میتوانید از جریمههای خودرو خود مطلع شوید. همچنین با دریافت شناسه قبض و پرداخت میتوانید از طریق دستگاههای خودپرداز خلافی خودروی خود را صفر کنید.
خلافی خودرو از طریق پیامک:
در خلافی خودرو از طریق پیامک کافی است که کد VIN کارت خودرو خود را همراه داشته باشید و به شماره پیامک خلافی خودرو ۱۱۰۱۲۰۲۰۲۰ این کد را ارسال کنید. در حقیقت تنها شماره پیامک خلافی 1401 همین شماره است. بعد از چند ثانیه، نتیجه استعلام برای شما ارسال میشود. در این روش علاوه بر مبلغ خلافی، شماره شناسه قبض و شناسه پرداخت برای شما ارسال خواهد شد و در نهایت از طریق دستگاه ATM قابل پرداخت است.
استعلام از طریق سایت پلیس راهور:
مراجعه به سایت پلیس راهنمایی و رانندگی از دیگر روشهای پرداخت خلافی خودرو است که کافی است در این روش استعلام بر روی گزینه خدمات کلیک کرده و استعلام تخلفات خودروی خود را مشاهده کنید.
پرداخت خلافی با اپلیکیشنهای موبایلی:
پیشرفت تکنولوژی در همه حوزهها باعث شده که خدمات بهتری برای جامعه ایجاد شود. پرداخت خلافی از طریق اپلیکیشنهای موبایل میتواند میزان قابل توجهی در زمان صرفه جویی کند.
آیا عدم خرید بیمه شخص ثالث، خلافی خودرو را افزایش میدهد؟
به طور حتم برای اینکه خودرویی جریمه نشود یا رانندهای نمره منفی دریافت نکند، باید به قوانین راهنمایی و رانندگی احترام گذاشت. اما در برخی از مواقع دیده میشود که رانندهها به طور سهوی و به دلیل شلوغیهای خیابانها دچار تخلف میشوند.طبق قوانین بیمه مرکزی و پلیس راهور، استعلام خلافی و خرید بیمه شخص ثالث هم قوانینی است که باید تمام وسایل نقلیه زمینی آن ها را رعایت کنند داشته باشند تا جریمه نشوند. در صورتی که پلیس راهنمایی و رانندگی دستور توقف خودرو را دهد و با چک کردن مدارک، متوجه پایان انقضای بیمه ثالث شود، خودرو را جریمه کرده و به پارکینگ منتقل میکند. در حقیقت بهتر است که برای برقراری بیشتر نظم در تردد شهری و بین شهری و کاهش حادثههای جانی و مالی، قوانین راهنمایی و رانندگی را رعایت کرد.
نظر شما