به گزارش قدس آنلاین؛ صبح امروز نخستین نشست ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه برگزار شد. او در ابتدای جلسه نکاتی را به عنوان مقدمه بیان کرد. او گفت: به رغم پیچیدگی های منطقه ای و جهانی و نیز چالش های فراگیری که در حوزه اقتصاد شاهد بودیم و هستیم، اما خوشبختانه در طول تقریبی یکسال گذشته شاهد یکی از با نشاط ترین و پویاترین در مناسبات و سیاست خارجی ایران بودیم که همچنان این پویایی را انشاالله ما در روزهای آینده و در ماه های آینده شاهد خواهیم بود. سفرهای متعدد سران، روسای جمهور، مقامات عالی رتبه و وزرای امور خارجه کشورهای مختلف به ایران، تهران را عملا به یک پایتخت دیپلماسی فعال منطقه ای تبدیل کرده است. ما همزمان شاهد سفرهای متعدد رییس جمهوری و وزیر محترم کشورمان و همچنین سایر مسئولان عالی رتبه به کشورهای مختلف به خصوص در حوزه همسایگان بودیم و هستیم که می تواند نمایی از تبلور ایران قوی و تجلی ایران قوی با بکار گیری دیپلماسی فعال و متوازن باشد.
او ادامه داد: طی روزهای آینده هم انشاالله شاهد سفرهای مهمی از سران کشورهای همسایه و منطقه به تهران خواهیم بود و اینکه رویکرد و حرکت دستگاه دیپلماسی مبتنی برسیاست کلی نظام و فرامین مقام معظم رهبری و سیاست های بالا دستی نظام بر اساس مولفه های گفتمانی و همچنین رویکرد سیاست خارجی فعال و پویای دولت سیزدهم شکل گرفته و انشاالله ادامه پیدا خواهد کرد. اهتمام به قدرت های نوظهور و همکاری های راهبردی با آنها، تکمیل فرایند همگرایی با سازمان های منطقهای و بینالمللی، توجه جدی به سیاست منطقه گرایی و آسیاگرایی، توجه به توسعه روابط با سازمانها و نهادهای منطقهای و فرامنطقهای نظیر پیمان شانگهای، اکو، گروه بریکس و غیره وجه دیگری از این دیپلماسی فعال و پویا است. همچنین تاکید بر دیپلماسی اقتصادی با هدف بهبود معیشت مردم، مقابله و خنثی سازی تحریم های ظالمانه و یکجانبه علیه مردم ایران از طریق تمرکز بر روابط دوجانبه با کشورهای مستقل و توجه به چندجانبه گرایی اقتصادی و تقویت سیاست همسایگی از دیگر توجهات راهبردی دولت و طبیعتا دستگاه دیپلماسی است. مرکز سخنگویی و دیپلماسی عمومی وزارت امور خارجه نیز در این دوره همگام و همسو با دیگر معاونتها در خدمت تحقق اهداف سیاست خارجی کشور خواهد بود.
واکنش به مقاله بایدن درباره سفر به منطقه
کنعانی در ادامه نسبت به سوالی مبنی بر اظهارات بایدن که مدعی آن شده افزایش فشار اقتصادی علیه ایران باعث کاهش حملات نیروهای تحت حمایت این کشور به منافع آمریکا شده، پاسخ داد: من فکر میکنم که جای بسی تعجب است که اگر دولتمردان آمریکایی فکر بکنند که با بیان جملاتی از این قبیل یا نوشتن مقالاتی در یک روزنامه میتوانند نتیجه عملکرد مخرب و ویرانگر خودشان را که در طول سالیان متمادی در منطقه، خاصه در منطقه غرب آسیا، اعمال و اجرا کردند توجیه کرده و تببین بکنند. بایدن و مقامات آمریکایی حتما میدانند که نگاه مردم منطقه نسبت به سیاست مداخله جویانه آمریکا در منطقه چیست. ما در آستانه سفر رییس جمهور آمریکا به منطقه هم قرار داریم. خب ایشان در مقاله خودش هم یکی از اهداف اساسی سفرشان را کمک به تقویت صلح و امنیت در منطقه عنوان کردند. من خیلی تلاش میکنم که خوشبین باشم اما گمان میکنم که نگاهی اجمالی به سنت سیاست خارجی آمریکا در طول سالیان متمادی در منطقه و جهان نشان میدهد که که این اظهارات نمیتواند همراه با سیاست عملی آمریکا در منطقه باشد. ایجاد صلح و ثبات و آرامش در منطقه نیازمند تغییر عملی در رفتارهای مخرب دولت آمریکاست. رژیم غاصب صهیونیستی ماهیتش در منطقه ماهیت نامشروع و غیرقانونی است و متاسفانه درطول بیش از هفت دهه تاریخی تمام عیار از جرم، جنایت، اشغالگری و نقض قانون دارد.
او ادامه داد: متاسفانه دولت آمریکا حامی بی قید و شرط رژیم صهیونیستی در منطقه است. سیاست مداخله جویانه آمریکا در کشورهای منطقه غیر قانونی است. حضور نظامی امریکا در منطقه غیر قانونی است. حضور آمریکا در هیچ کدام از کشورهای منطقه از جمله در عراق، افغانستان و سوریه آورنده ثبات و نظم در این کشورها نبوده است. خسارات گسترده مادی و معنوی و بشری برای مردم منطقه به ارمغان آورده است. رنج و درد و اندوه را برای ملت های منطقه به ارمغان آورده است. دولت آمریکا نمیتواند با یک مقاله و یا با یک اظهار نظر رییس جمهور این کشور فرافکنی بکند و احیانا اقدامات علیه حضور نیروهای نظامی آمریکا در منطقه را به ایران یا به نیروهای منتسب به ایران منتسب بکند. دولت آمریکا باید بداند سیاست خشونت آمیز در منطقه و حمایت های از نیروهای طرفدار خشونت در منطقه باعث ایجاد عکسالعمل خواهد شد و آن چیزی که مرتبط با رفتار مردم در منطقه علیه آمریکا و نیروهای آمریکایی وجود دارد و مشاهده میکنند، نتیجه سیاست های غلط آمریکاست. معتقدم که این دولت و رییس جمهور آن که اعلام میکند با انگیزه ایجاد صلح و ثبات میخواهند به منطقه سفر کند یک بازنگری در سیاست های خارجی و منطقه آمریکا بکنند. نگاهی به نوع افکار عمومی در منطقه بکنند و متناسب با واقعیت های موجود رفتار خود را تغییر بدهند و سیاست حمایت از رژیم صهیونیستی را کنار بگذارند. وجود این رژیم در منطقه و حمایت تمام قد آمریکا از این رژیم منشا بخش حداکثری بیثباتی و نا آرامی در منطقه است. اصلاح این رفتار، پرهیز از مداخله در امور کشورها، پرهیز از ایجاد ائتلافهای نمادین و دستهبندی های سیاسی در منطقه و احترام به حاکمیت کشورها و استقلال کشورها بهترین رفتاری است که دولت آمریکا میتواند اتخاذ بکند.
آخرین وضعیت اسدالله اسدی
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص آخرین وضعیت آقای اسدالله اسدی، دیپلمات گروگانگیر گرفته شده کشورمان در بلژیک گفت: به طور قطع پیگیری آزادی هر چه سریعتر این دیپلمات عزیز جمهوری اسلامی ایران از ابتدای دستگیری غیرقانونی ایشان مورد توجه دستگاه دیپلماسی قرار داشته و دارد. آزادی بی قید و شرط ایشان درخواست جدی و موکد ایران است. گفت و گوها و مشورت های سیاسی با مقامات کشور بلژیک برقرار است و ارتباط نزدیکی هم در حوزه قضایی با دولت بلژیک برقرار است. ما امیدوار هستیم که در بستر اقدامات انجام شده، پیگیری هایی که تا حال صورت گرفته و تلاش هایی که تا الان انجام دادیم به زودی شاهد آزادی این دیپلمات ارزنده جمهوری اسلامی ایران باشیم و گمان میکنیم که دولت بلژیک هم باید به درخواست قانونی و به حق ایران هم توجه بکند و تحت تاثیر جوسازی یک جریان تروریستی و کاملا شناخته شده قرار نگیرد و به زودی شاهد آزادی این دیپلمات کشور ما باشیم.
ایران هرگونه اقدام رژیم صهیونیستی را با قاطعیت و به طور پشیمان کننده پاسخ خواهد داد
وی نسبت به اظهارات نخست وزیر رژیم صهیونیستی در آستانه سفر جو بایدن به منطقه واکنش نشان داده و گفت: این هم از طنز تلخی است که رژیمی که عضو هیچکدام از معاهدات عدم اشاعه و نظارت های بین المللی در حوزه هسته ای نیست. رژیمی که تاریخچه سیاه و روشنی از نقض قوانین بینالمللی دارد، رژیمی که سابقه طولانی از تجاوز و اشغالگری دارد و زرادخانه بزرگی از امکانات تسلیحاتی را جمع کرده، در خصوص فعالیت های هسته ای صلح آمیز جمهوری اسلامی ایران اظهار نظر میکند. این هم از طنزهای تلخ دنیای سیاست است.
او ادامه داد: فعالیت های ایران کاملا روشن و قانونی است. ایران عضو آژانس و عضو معاهده عدم اشاعه است. تمامی فعالیت های ایران زیر نظر آژانس انجام میشود و هرگونه فعالیت های ایران در این حوزه با نظارت آژانس دارد صورت میگیرد. رژیم صهیونیستی با دارا بودن زرادخانه هستهای، با عدم عضویت در معاهده عدم اشاعه حق ندارد در ارتباط با فعالیت های هسته ای صلح آمیز ایران اظهار نظر بکند. من اعتقاد دارد که توانمندی رژیم صهیونیستی و زرادخانه هسته آن که تحت هیچگونه نظارت بینالمللی قرار ندارد، خطری برای صلح و امنیت بینالمللی است و این مسئولیت مجامع بینالملل است که به وضعیت هسته ای رژیم صهیونیستی رسیدگی کرده و این رژیم را مجبور کنند تا تحت معاهده عدم اشاعه قرار بگیرد و به الزامات و مسئولیت های بین المللی در این باره تن بدهد. متاسفانه قانون گریزی رژیم صهیونیستی نتیجه حمایت و حمایت تمام عیار برخی کشورها مشخصا دولت آمریکاست و معتقدم که هرگونه اقدام غیرقانونی این رژیم در ارتباط با ایران مسئولیتش نه تنها با این رژیم بلکه با کشورهایی است که از آن حمایت میکنند. ایران به طور قطع همانطور که نشان داده هرگونه اقدام نابخردانه این رژیم را در ارتباط با ایران با جدیت و با قاطعیت پاسخ خواهد داد.
مقامات افغانستان مسئولیت تامین امنیت مرزی را بپذیرد
کنعانی درباره اتفاقات مرزی رخ داده بین ایران و افغانستان اظهار داشت: یکی از موضوعاتی که تقریبا در ماه های اخیر در ارتباط با کشور همسایه ما به طور متناوب گزارش میشود، برخی رخدادها و نابسامانی ها و احتمالا اصطکاک های مرزی است. ارتباطات مقامات ایران با مقامات سرپرستی موقت افغانستان به طور مستمر و منظم برقرار است. تا جایی که بنده مطلع هستم چند دور گفت و گوهای کمیته مشترک مرزی هم برگزار شده است. گمان میکنم که این اراده و نگاه مثبت در دو طرف وجود دارد تا در ارتباط با مسائل مرزی همکاری ها را تقویت کنند. مرز دو کشور قطعا بر اساس منافع و مصالح مشترک دو کشور باید تبدیل به مرز صلح و دوستی باشد. امنیت مرزهای ایران و افغانستان برای گسترش روابط تجاری و تبادل اقتصادی دو کشور بسیار حائز اهمیت است. شرایطی که در افغانستان وجود دارد قابل درک است اما انتظار و توقع به حق ایران از مقامات سرپرستی موقت افغانستان این است که تامین امنیت مرزهای مشترک را در مناطق مشترک مرزی در داخل افغانستان به طور کلی مسئولیتش را قبول بکنند و به تلاش های جمهوری اسلامی ایران و حسن نیت ایران برای برگزاری نشست های مشترک و همکاری ها پاسخ مثبت بدهند و گمان میکنم به طور کلی این توافق نظر وجود دارد و بر اساس اطلاعاتی که دارم امروز هم نشستی مشترکی بین طرفین برقرار است. خوشبین هستم که انشالله این اختلافات و این اتفاقات در آینده در پرتو اراده مشترک دو طرف کاهش پیدا بکند و ما شاهد ارتقا امنیت، ثبات و آرامش در مرزهای مشترک باشیم.
ایران در مسیر مذاکره قرار دارد
سخنگوی وزارت خارجه درباره اظهارات وزیر خارجه فرانسه مبنی بر تاخیر ایران در مذاکرات گفت: موضع ایران در خصوص روند مذاکرات رفع تحریم کاملا مشخص است و روشن است. پیام واضح ایران این است که ما به روند مذاکره و دیپلماسی چندجانبه برای حل و فصل اختلافات پایبند هستیم. اساسا همانطور که وزیر محترم امور خارجه هم چندبار اشاره کردند، اگر نبود اقدامات و تلاش های توأم با حسن نیت جمهوری اسلامی ایران، چه بسا پنجره دیپلماسی در ارتباط با موضوعات باقی مانده تا الان باز نمیماند. بنابراین حتما طرف های اروپایی توافق هسته ای و متحدشان دولت آمریکا میدانند که باز ماندن پنجره مذاکرات و مفتوح ماندن میز مذاکره مرهون رفتار مسئولانه و تدبیر حکیمانه دولت ایران است. در ارتباط با توافق هسته ای همه میدانند که ایران تمامی مسئولیت ها و به عبارتی تعهدات خودش را به طور کامل انجام داده است. این دولت آمریکا بود که به طور غیرقانونی و یکجانبه و خارج از مسئولیت های بین المللی خودش توافق را ترک کرده و از اجرای تعهدات خودش سرباز زده است. این دولت های طرف اروپایی توافق برجام بودند که به رغم اینکه تعهد کردند مسئولیت های ناشی از خروج آمریکا از توافق را بپذیرند و به عبارتی این خروج غیرقانونی و یکجانبه را جبران کنند، در عمل به جز صحبت و کلام خالی هیچگونه اقدام مثبتی در جهت عمل به وظایف خود نکردند.
او ادامه داد: در ارتباط با مذاکرات همچنان ایران به روند مذاکرات پایبند است. مذاکرات به روال گذشته از طریق تبادل پیام چه در سطح وزیر محترم امور خارجه با اقای بورل و چه در سطح جناب اقای باقری با اقای مورا در جریان است. نحوه ی جمع بندی در خصوص ادامه مذاکرات و همچنین مکان مذاکرات در ارتباطات و پیام های متبادل طرفین در حال رایزنی است و زمان و مکان مذاکرات در آینده به زودی تعیین خواهد شد. ما عدم تعیین زمان و محل مذاکرات را به عنوان پایان مذاکرات تلقی نمیکنیم. ایران در مسیر مذاکره قرار دارد و این مسیر را تا زمانی که طرف های متقابل به روند مذاکره و روند دیپلماسی چند جانبه پایبند باشند، جمهوری اسلامی ایران در این مسیر قرار خواهد گرفت. البته همانطور که دولت ایران و وزارت خارجه بارها اعلام کردند اساسا جمهوری اسلامی ایران روابط خارجی و به ویژه توسعه روابط اقتصادی و تجاری خودش را معطل برجام و گفت و گوهای هسته ای برای رفع تحریم ها نخواهد کرد. ما امیدوار هستیم که با رویکرد سازنده و همراه با حسن نیت همه طرف های مذاکره کننده از جمله طرف آمریکایی که مسئول اصلی و قطعی شرایط فعلی حاکم بر روند مذاکرات است، امکان جمع بندی روند و نتایج مذاکرات در آینده نزدیک فراهم بشود. ما تاکید میکنیم که ایران در دستیابی به توافقی که تامین کننده منافع ملت ایران باشد و تضمین کننده منافع اقتصادی ایران ناشی از توافق برجام باشد، ما در این مسیر جدی هستیم و تاکنون بیشترین ابتکارات را هم ایران در طول مذاکرات ارائه کرده است. بنابراین معتقد هستم که این طرف های مقابل هستند، هم طرف اروپایی و هم مشخصا طرف آمریکایی که باید تصمیم خودشان را بگیرند که آیا روند مذاکرات را در آینده نزدیک مشخص کنند یا نه.
مبنای رفتار فرانسه یک رویکرد سیاسی است
کنعانی در خصوص هشدار طرف فرانسوی مبنی بر سفر به کشور ایران نیز اظهار داشت: طرف فرانسوی ما بر مبنای یک رفتار غیر حرفه ای این چندمین بار است که چنین هشداری را در سایت وزارت خارجه فرانسه در خصوص هشدارهای امنیتی سفر به جمهوری اسلامی ایران منتشر کرد. من معتقدم که اساسا مبنای این رفتار و هشدار یک رویکرد سیاسی است و هیچ ارتباطی با وضعیت امنیتی داخلی ایران ندارد. آمار های رسمی نشان میدهد که در طول یکسال گذشته با فروکش کردن همه گیری کرونا روند مسافرت توریست از کشورهای خارجی من جمله از فرانسه به ایران یک روند کاملا افزایشی بوده و این آمار به طور رسمی موجود است. حتی از کشور فرانسه شاهد افزایش گردشگران به کشور خودمان هستیم. ایران به خوبی و کاملا برجسته مشخص است که یکی از کشورهای با ثبات در منطقه غرب آسیا است و ما شاهد کمترین رخدادهای به عبارتی امنیتی برای گردشگران خارجی بودیم. مردم ایران کاملا مهمان نواز هستند. سیاست دولت فعلی بر این قرار گرفته که زمینه های لازم را برای افزایش پذیرش گردشگر خارجی فراهم بکند. ایران به همه گردشگران خارجی و علاقه مندان سفر به ایران خوشآمد میگوید و با آغوش باز پذیرای گردشگران خواهد بود. به دولت فرانسه توصیه میکنیم که به این موضوعات حرفه ای نگاه بکند و مسائل سیاسی را با موضوعاتی از قبیل گردشگری ارتباط و پیوند ندهد.
آخرین وضعیت شهروند زندانی شده ایران در سوئد
کنعانی در مورد اقدامات وزارت خارجه در مورد حمید نوری گفت: سفارت ایران در سوئد و وزارت امور خارجه از ابتدای دستگیری این شهروند ایرانی، حمایت کنسولی و آزادی وی را با جدیت در دستورکار خود قرار داده اند. معتقدیم بازداشت این شهروند ایرانی مبنای درست قضایی ندارد و متاسفانه فضاسازی سیاسی یک جریان معاند و تروریستی زمینه دستگیری غیرقانونی این شهروند ایرانی را در سوئد فراهم کرده است. معتقدیم باید به وضعیت سلامت و درمان ایشان توجه جدی شود. به دولت سوئد تأکید جدی کردیم و ارتباط وزارت خارجه با سوئد برقرار بوده و گفتوگوی تلفنی هفته گذشته امیرعبداللهیان با همتای سوئدی برقرار شد و تأکید ویژهای وزیر خارجه در ارتباط با ضرورت رعایت حقوق قانونی این شهروند ایرانی و دسترسی به پزشک برای دریافت خدمات درمانی و دیدار و گفتوگو با خانواده خودش و اینها را به صورت جدی مورد تاکید قرار دادیم و انتظار داریم دولت سوئد نگاه سیاسی را از دریچه یک جریان معاند کنار بگذارد و هر چه سریعتر زمینه آزادی این شهروند ایرانی را فراهم کند.
آخرین وضعیت پرونده شهدای منا
سخنگوی وزارت امورخارجه در مورد پرونده شهدای منا گفت: این پرونده به طور جدی به مورد توجه قرار گرفته است و هیچ توافقی بر مبنای مصلحت اندیشی نمیتواند وضعیت حقوقی قربانیان مظلوم شهدای منا را تحت شعاع قرار بدهد. پرونده مرتبط با شهدای عزیز منا از جمله پروندههای مهم و مفتوح بین ایران و عربستان است و به طور جدی مورد پیگیری قرار خواهد گرفت. حتما این موضوع در روند مناسبات ایران با عربستان مورد توجه خواهد بود. با ایجاد شرایط مناسبت تر در روابط ایران و عربستان این موضوع به طور جدی مورد پیگیری بیشتری قرار خواهد گرفت.
نشست آتی سه جانبه ایران، ترکیه و آذربایجان
کنعانی در خصوص سفر وزیر امور خارجه آذربایجان به ایران و توافقات پیش رو اظهار داشت: این سفر موفق و سازنده بوده است و روابط ما با جمهوری آذربایجان متنوع و متکثر و توام با همکاری های مشترک است و خوش بختانه اراده دو طرف بر این قرار گرفته که روابط گسترش پیدا کند. همکاری در حوزه انرژی، ترانزیت و دیگر موضوعات مورد علاقه در دستورکار مذاکرات قرار داشته و در تهران در این باره مذاکره شده است.
دولت آمریکا به دنبال ایجاد جنجالهای جدید است
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص انتشار خبری مبنی بر فروش پهپاد ایران به روسیه گفت: من در ارتباط با این موضوع دیروز موضع خودم را صریح و روشن اعلام کردم و گمان میکنم آن پاسخ واضح و کافی است. دولت آمریکا نیازمند ایجاد بحران های جدید و جلب توجهات به سمت موضوعات غیر منتظره است و این در راستای منافع دولت آمریکا قرار دارد. دولت آمریکا بهتر است که نگاهی به خود و سیاست خود در ارتباط با تبدیل منطقه به انبار تسلیحات خودش بکند و این وضعیت را مد نظر قرار بدهد. تبدیل منطقه به انبار بزرگ و ذخایر گسترده تسلیحاتی است که سیاستی است که آمریکا در طول سالیان متمادی داشته و دارد و این سیاست را متاسفانه تمایلی ندارد کنار بگذارد. این با منافع کمپانی های بزرگ اسلحه سازی آمریکا گره خورده است. بنابراین دولت آمریکا با طرح مسائلی از این دست به مسائل ایران ورود نکند و به موضوعات اساسی خودش بپردازد.
علاقهمند به ارتباط با اردن هستیم
وی درباره روابط ایران و اردن گفت: سفارتخانه ها در دو کشور فعال است و ارتباطات دیپلماتیک وجود داشته و ماههای گذشته چند بار گفتوگوی تلفنی بین وزرای خارجه صورت گرفته و این ارتباطات ادامه دارد و به اظهارات نخست وزیر اردن با حسن نیت نگاه میکنیم. نگاه ما به اردن به عنوان کشور مسلمان مثبت است. گمان میکنم بستر و زمینه برای تقویت همکاریها هم در قالب دوجانبه و هم مسائل منطقهای وجود دارد و دو کشور ظرفیتهای خوبی در این زمینه دارند و امیدواریم با حسن نیتی که ابراز شده با استمرار گفت وگوها روابط را به سطح شایسته دو کشور اسلامی ارتقا دهیم.
سفر بایدن مشروعیتی را برای رژیم صهیونیستی ندارد
سخنگوی وزارت خارجه درباره سفر بایدن به منطقه گفت: نگاه ایران نسبت به رژیم صهیونیستی شفاف است و در آن تغییری ایجاد نشده است. تلاشهای دولت آمریکا برای تزریق و گنجاندن این رژیم در ترتیبات سیاسی و امنیتی منطقه سیاستی است که مبتنی بر منافع راهبردی آمریکا در منطقه غرب آسیاست. متاسفانه در بستر تحولات یکی دو ساله اخیر شاهد برقراری روابط رسمی بین برخی کشورهای منطقه با این رژیم بودیم و معتقدیم سیاست مبتنی بر دوراندیشی نیست و این رژیم بشارت دهنده امنیت در منطقه نیست و حضور آن کمکی به ثبات و امنیت منطقه نمیکند. به دوستان و برادران در منطقه توصیه میکنیم در نگاه خود تجدیدنظر کنند. تلاش دولت آمریکا برای افزودن این رژیم به ترتیبات منطقهای تغییری در نگاه بنیادین مردم منطقه نسبت به رژیم صهیونیستی ایجاد نخواهد کرد. از نگاه مردم منطقه این رژیم غیرقانونی و متجاوز و دستش به خون مردم منطقه آغشته است.
ایران هیچ درخواست فرابرجامی ندارد
کنعانی در خصوص ادعای آمریکا مبنی بر درخواست های فرابرجامی ایران اظهار داشت: مواضع ایران روشن و دقیق است. بازگشت به توافق سال ۲۰۱۵ برای ما یک موضع اصولی است که بارها اعلام کردیم. دولتی که به طور غیرقانونی و یکجانبه از توافق خارج شده و خسارت عدیده هم به ایران و ملت ما وارد کرده نباید در جایگاه مدعی بنشیند و طرف ایرانی را مورد مواخذه قرار بدهد. ما معتقد هستیم که اگر دولت آمریکا مسئولانه عمل بکند و تصمیم سیاسی بگیرد و اراده خودش را خارج از حرف بلکه در عمل اثبات کند که منافع اقتصادی تعریف شده ایران در چهارچوب توافق هسته ای تضمین خواهد و ملت ایران از این منافع برخوردار خواهد شد، ایران پای میز مذاکره است و به توافق برخواهد گشت. این دولت آمریکاست که باید تضمین لازم را در این رابطه ارائه کند. در خواست فرابرجامی از سوی ایران وجود ندارد.
نشستها میان ایران و مصر در حد گمانهزنی رسانهای است
سخنگوی وزارت خارجه درباره مناسبات ایران و مصر گفت: ارتباط دیپلماتیک بین دو کشور از طریق دفاتر حفاظت و دیگر سطوح دیپلماتیک در چارچوبهای مختلف برقرار است. در این ارتباط معتقدم وجود گفتوگوها و ارتباطات رسمی دیپلماتیک کمک میکند دو کشور دیدگاههای خود را منتقل کنند و نیاز به ایفای نقش میانجی نداشته باشیم. به خاطر نوع روابط سیاسی در برخی سطوح ارتباطات و همکاریهای بسیار خوبی داریم در حوزه سازمانهای تخصصی بین المللی دو کشوری هستند که همکاریها و مشورتهای مستمر و سازندهای را در طول سالیان متمادی داشتند و این ارتباط وجود دارد. علایق و مشترکات تاریخی و تمدنی بین دو کشور زیاد است. اینکه کشوری با حسن نیت ایفای نقش کند که روابط دو کشور به هم نزدیک شود ایران قطعا استقبال میکند ولی اینکه گفتوگویی برگزار شده در حد گمانه زنی مطبوعاتی میدانم و الان نمیتوانم تایید کنم.
وی درباره روابط ایران و عربستان و مذاکرات انجام شده هم گفت: با تلاشهای دیپلماتیک بسیار خوب و توام با حسن نیت دولت عراق گفتوگوهای خوبی در چند دور بین دو کشور ایران و عربستان در بغداد برگزار شد. جمع بندی ما این است که نتیجه مذاکرات امیدوارکننده، دلگرم کننده و رو به جلو بوده و علاقه مندی بین دو طرف برای تداوم گفتوگوهاست. امیدواریم در نشست آتی گام ملموسی به سمت جلو برداریم و با اراده سیاسی عراق و ایران و عربستان گمان میکنم در نشست بعدی شاهد اتفاقات بهتری خواهیم بود.
سفر آتی روسای جمهور روسیه و ترکیه به ایران
کنعانی درباره سفر آتی روسای جمهور روسیه و ترکیه به ایران گفت: خوشبختانه روابط بسیار خوبی میان ایران و ترکیه و ایران و روسیه به طور دوجانبه و سه کشور به طور سه جانبه در چهارچوب های منطقه ای وجود دارد. اراده مثبت میان سه کشور برای ارتقا سطح همکاری ها هم در چهارچوب دو جانبه و هم سه جانبه وجود دارد. ما شاهد اتفاقات مثبتی طی روزهای آینده خواهیم بود اما این سفر در حال برنامه ریزی و هماهنگی دقیق است به نظرم ما اجازه بدهیم که انشاالله خود دولت و سخنگوی دولت طی چند روز آینده در این ارتباط اطلاعات دقیق و تفصیلی به حوزه رسانه ارائه بکنند.
سیاست آمریکا بی فایده است
وی درباره اظهارات مقامات آمریکایی مبنی بر اینکه توپ در زمین ایران است و ایران باید تصمیم بگیرد، گفت: سیاست انداختن توپ از سوی آمریکا به زمین ایران یک سیاست بی اثر و بی فایده است. دولت آمریکا مسؤول وضعیت موجود در روند توافق هستهای است و باید به مسؤولیتهای خود عمل کند و از اتهام زنی به ایران خودداری کند. این سیاست کمکی به دولت آمریکا، شرکای آن و ایجاد توافق نخواهد کرد. در این ارتباط موضع ایران روشن است و به صورت رسمی و در مذاکرات از طریق طرفهای اروپایی به دولت آمریکا اعلام شده است.
ایران از گفت وگوهای دو جانبه ترکیه و سوریه استقبال میکند
کنعانی درباره اختلافات بین سوریه و ترکیه نیز بیان کرد: هرگونه اختلاف نظر در حوزه سیاسی، امنیتی و مرزی بین دولت سوریه و ترکیه باید از طریق راهکار سیاسی و مکانیسم دیپلماتیک دنبال شود. حل و فصل مشکلات مرزی و یا امنیتی از طریق اقدامات نظامی مثمرثمر نخواهد بود و به تشدید شرایط میانجامد. ایران از راهکار سیاسی و گفتوگوی مستقیم بین سوریه و ترکیه برای حل سوءتفاهمات مرزی استقبال و هر دو طرف را به این سمت تشویق میکند و در سفرها و دیدارهایی که انجام شده، توصیههای لازم را به دو طرف داده است. از رویکرد سیاسی حمایت میکنیم، راهکار نظامی تنش آفرین است و در شرایط کنونی کمکی به صلح و ثبات و آرامش و حل مشکلات و اختلافات نخواهد کرد.
روابط ایران و روسیه
وی در آخر درباره مناسبات ایران و روسیه و سفر هفته آتی پوتین به تهران گفت: روابط ایران و روسیه گسترده و متنوع و در پرتو اراده سیاسی رهبران عالی دو کشور رو به جلو است. این روابط حوزه خاص و محدودی را در برنمیگیرد. دو طرف به این جمع بندی رسیدند که روابط خود را در سطح عالی در همه حوزهها گسترش دهند. هدفگذاری دو کشور این است که مناسبات تجاری و اقتصادی دو کشور هم طراز و همگن با روابط خوب سیاسی دو کشور ارتقا یابد. ارتقای مناسبات اقتصادی و تجاری نیازمند زیرساختهای لازم در حوزه بانکی است و این حوزه از زمینههای مذاکرات دو کشور بوده و انگیزه و اراده مثبتی وجود دارد که مکانیسمهای دوجانبه برای تسهیل همکارهای دو کشور فراهم شود. امیدوارم این سفرها و تبادلها و مشورتهای مشترک در سطوح مختلف کمک کند که منافع مشترک دو کشور و دو ملت ایران و روسیه در پرتو گسترش روابط اقتصادی همگام با حوزه سیاسی تامین شود.
نظر شما