اگر سرمایه بیکار دارید، ممکن است که برای جلوگیری از راکد ماندن آن، سرمایهگذاری در بازارهای مختلف را تاکنون بررسی کرده باشید. بازار میلگرد و به صورت کلی آهنآلات، یکی از بازارهایی است که سرمایهگذاری در آن وسوسه کننده است. چرا که هر چند وقت یکبار اخباری در مورد گران شدن آهنآلات به گوش میرسد و احتمالاً شما هر بار با خودتان گفتهاید که کاش زودتر در این بازار سرمایهگذاری میکردید؛ اما این اخبار فقط نوک کوه یخ است و قسمت غولآسای آن پیچیدهتر از چیزی است که فکر آن را میکنید. برای آشنایی با باقیمانده کوه یخ سرمایهگذاری در بازار میلگرد، این مقاله را تا انتها بخوانید:
چرا سرمایهگذاری روی میلگرد میتواند بهصرفه باشد؟
مهمترین عامل برای انتخاب یک کالا یا ارز برای سرمایهگذاری، بررسی روند و میزان رشد قیمت آن است. بدیهی است که میلگرد از جمله کالاهایی است که در سالهای اخیر همواره افزایش قیمت داشته است. گرچه در برخی از بازههای زمانی قیمت میلگرد کاهش یافته، اما اگر نمودار قیمتی آن را در بازههای زمانی بزرگ (مثلاً سالانه) بررسی کنید، متوجه شیب تند و صعودی آن خواهید شد.
عواملی مثل تغییرات در سیاست خارجی و نوسانات قیمت دلار باعث شده که قیمت بسیاری از کالاهای اساسی در کشور طی سالهای اخیر افزایش یابد و قیمت آهن و میلگرد نیز از این قاعده مستثنا نیست. شیب تند قیمت دلار از سال ۹۶ آغاز شد و میلگردی که متوسط قیمت آن در سال ۹۶ حدود ۲.۵۰۰ تومان بود، هماکنون و در سال ۱۴۰۱ به محدوده ۱۷.۰۰۰ تومانی رسیده است؛ یعنی افزایش حدوداً هفت برابری طی پنج سال! با این اوصاف، سرمایهگذاری بلندمدت روی بازار میلگرد وسوسه کننده به نظر میرسد.
چه عواملی بر سرمایهگذاری در بازار میلگرد مؤثر است؟
برای سرمایهگذاری ایمن در هر بازاری، باید عوامل مؤثر بر آن را بشناسید و حواستان به آنها باشد. همانند هر کالای اساسی دیگر، قیمت میلگرد امروز نیز به قیمت دلار، تورم، سیاست خارجی، سیاستهای اقتصادی و ... بستگی دارد. جدای از این عوامل کلی که برخی از آنها به یکدیگر وابسته هستند، قیمت میلگرد به برخی عوامل اختصاصی مثل نوسان قیمت شمش و عرضه و تقاضا در بازار داخل نیز بستگی دارد.
قیمت میلگرد در بورس کالا بر اساس قیمت جهانی شمش یا همان شمش منطقه CIS محاسبه میشود و حاصلضرب قیمت دلار نیمایی در متوسط قیمت این مقطع فولادی در هفته گذشته، معیار قیمتگذاری میلگرد در بورس کالا در هر هفته است. بالا یا پایین بودن میزان تقاضا برای میلگردهای عرضهشده در هفته پیش نیز درصدهای مثبت یا منفی را به این فرمول اضافه میکند. میزان تقاضا در بازار میلگرد نیز به وضعیت اقتصادی موجود کشور بستگی دارد که همانند هر بازار دیگر، بیشتر احساسی عمل میکند.
چالشهای سرمایهگذاری روی میلگرد چیست؟
سرمایهگذاری روی بازار میلگرد، ۵ چالش بزرگ دارد:
۱. بزرگترین چالش سرمایهگذاری روی میلگرد و هر کالای دیگری که در بلندمدت سود میدهد، صبر و تحمل است. اگر شما آدم صبوری نبودید و در ابتدای سال جاری نسبت به سرمایهگذاری روی میلگرد اقدام میکردید، ممکن بود در حال حاضر (یعنی انتهای تیرماه ۱۴۰۱) احساس ترس کنید و میلگرد هایتان را بفروشید. چرا؟
علت آن این است که به عنوان مثال، نمودار قیمت میلگرد بناب، ابتدای سال را با قیمت ۱۸.۲۰۰ تومان آغاز کرد، در خردادماه به بالای ۱۹.۰۰۰ تومان هم رسید و هماکنون در محدوده ۱۷.۵۰۰ تومان قرار دارد و ممکن است در روزهای آینده باز هم کاهش یابد؛ اما در آینده بلند مدت، باز هم افزایش مییابد.
۲. چالش بعدی، به مقایسه بازار میلگرد با بازارهای در ظاهر پرسود مثل بورس، طلا و ارز باز میگردد؛ اما نوسان این بازارها معمولاً از بازار آهنآلات بیشتر است و برای سرمایهگذاری در آنها، باید دائماً بهروز باشید و بهموقع خرید و فروش انجام دهید. بازار میلگرد هم نوسان دارد؛ اما نوسانات آن معمولاً در زمانهای خاصی مثل زمان اعلام نتایج مذاکرات، اعلام اخبار قطع برق و گاز و ... رخ میدهد. پس با مقایسه بازار میلگرد با بورس و بازار طلا در کوتاهمدت، خود را دچار استرس و نگرانی نکنید.
۳. یکی دیگر از مهمترین چالشها در بازار آهنآلات، گوشبهزنگ بودن است. همانند سایر کالاهای اساسی، بازار میلگرد نیز تحت تأثیر جو روانی ناشی از انتظار برخی از اخبار قرار میگیرد، چرا که مثبت یا منفی شدن جو بازار، منجر به افزایش یا کاهش تقاضا میشود و این موضوع نیز نوسان قیمتی را به دنبال دارد. همچنین هرگاه رسانهها خبر از گرانی یا ارزانی میلگرد میدهند، باید بدانید که زمان خرید و فروش فرا رسیده است.
۴. چالش دیگر، کم شدن ارزش پول است. درست است که قیمت میلگرد نسبت به ۵ سال پیش حدوداً ۵ برابر شده، اما ارزش پول در حال حاضر با آن زمان قابلمقایسه نیست؛ به عبارت دیگر، اگر ۵ سال پیش میلگرد با قیمت کیلویی ۲.۵۰۰ تومان میخریدید و امسال میفروختید، ارزش پولتان هفت برابر نمیشد چرا که نمیتوانید با سود حاصل از آن همان چیزهایی را بخرید که هفت سال پیش میتوانستید خرید.
۵. اما آخرین و مهمترین چالش، مربوط به سرمایهگذاران خرد میشود. این افراد معمولاً فضای کافی برای نگهداری میلگرد ندارند و برای خرید ارزان میلگرد از مراجعی مثل بورس کالا نیز با مشکلاتی مثل بروکراسی زمانبر اداری و حداقل خرید ۲۰ تنی مواجه میشوند. همچنین این افراد در پیدا کردن مشتریان دستبهنقد با قدرت خرید بالا، دچار مشکل خواهند بود.
سرمایهگذاری در هر بازاری، نیازمند تحقیقات گسترده و کسب دانش به میزان لازم است. در وضعیت اقتصادی فعلی، توصیه ما به شما این است که هیچگاه بیگدار به آب نزنید. پیش از ورود به بازار، نمودارهای قیمتی را بهخوبی بررسی کنید، اخبار مربوط به آن بازار را دنبال کنید و تحلیل بنیادین و تکنیکال آن را یاد بگیرید. همچنین همیشه میلگرد را از فروشندگان معتبر و با قیمت منصفانه خرید کنید. به عنوان مثال، قیمت میلگرد در سایت آسرون همیشه منصفانه است و هیچ محدودیتی در خرید میلگرد از آن وجود ندارد.
نظر شما