به گزارش قدس آنلاین، آیین رونمایی از مهمترین اسناد قیام مسجد گوهرشاد باعنوان «گوهریاد»، چهارشنبه ۲۹ تیر ساعت ۱۱ با پخش سرود ملی و تلاوت آیاتی چند از قرآن کریم در سالن همایشهای سازمان اسناد و کتابخانه ملی با حضور علیرضا مختارپور مدیر سازمان اسناد و کتابخانه ملی برگزار شد.
در این برنامه علیرضا مختارپور با اشاره به اینکه در بیان روایتها کوتاهی صورت گرفته است گفت: سوگمندانه باید اعتراف کنیم که در روایت حوادث مهم کشورمان و انقلاب اسلامی دارای ضعفهایی هستیم و اگر نسل جوان و نوجوان امروز و آینده ما را مورد سؤال و مؤاخذه قرار دهند و دلیل برخی از اشتباهات و یا خطاهای خودشان و یا رسانههای دیگر را کمکاری و یا بد عملی ما در انتقال درست حوادث انقلاب اسلامی بدانند قطعاً حق با آنها خواهد بود. امیدوارم با این نوع برنامههایی که در دوره جدید معاونت اسناد و بخشهای دیگر درحال برنامه ریزی و اجراست؛ اندکی از حجم تقصیرات و کمکاری که ما مدیران داشتیم را جبران کند.
در ادامه ویدیویی از شعرخوانی یکی شاعران در محضر رهبر انقلاب در خصوص واقعه مسجد گوهرشاد در سال ۹۷ صورت گرفته بود، پخش شد.
در ادامه محمدجواد جعفریان معاون اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران درخصوص اسناد قیام مسجد گوهرشاد اظهار داشت: واقعه مسجد گوهرشاد واقعه دردناکی است از این جهت که در حرم امن الهی امام رضا (ع) رخ داد. رضاخان اولین حاکم داخلی بود که به حریم قدس رضوی تعدی کرد. البته نیروهای خارجی هجوم و هتک حرمت داشتهاند.
معاون اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی با اشاره به تأثیری که واقعه گوهرشاد بر روند حکومت رضاخان داشت بیان کرد: این حادثه تمام ارکان حکومت را تحتالشعاع قرار داد و نخست وزیری که بسیار مطلوب شاه بود برکنار میشود و سیاستهای حکومت در خصوص لباسها به تعویق افتاد.
جعفریان در ادامه خاطر نشان کرد: امروز ما روایتی از این واقعه را براساس اسناد ملی جستار خواهیم کرد و بخش اندکی را اینجا مشاهده خواهیم کرد. این نوید را میدهم که این اسناد که برای نخستینبار از صندوق اسناد ملی استخراج شده است را در اختیار پژوهشگران قرار خواهیم داد.
وی درخصوص برنامههای معاونت اسناد گفت: البته از این پس چنین عرضههای جدیدی خواهیم داشت. بخشی از اسناد را هر سه ماه رهاسازی خواهیم کرد تا در اختیار پژوهشگران با رویکرد تولید دانش قرار بگیرد و در هفته آینده قریب به ۱۰ هزار اسناد در خصوص صنعت آب و برق و عکاسی را در اختیار پژوهشگران قرار خواهیم داد.
در ادامه قاسم تبریزی پژوهشگر تاریخ معاصر با بیان اینکه رضاخان خود توان طراحی این چنین کاری را نداشته و باید نقش استعمار و استبداد را در این واقعه تبیین کرد، گفت: باید در این زمینه به سیر تطور حوادثی که منجر به حادثه مسجد گوهرشاد شد و واکنش حکومت رضاخانی نسبت علما و افراد معترض به کشف حجاب پرداخت.
در پایان نرگس جاویدی کارشناس تنظیم اسناد، به ارائه برخی از اسنادِ موجود در این مجموعه همچون پرونده قضایی فتح الله پاکروان استاندار وقت خراسان در اوایل عصر پهلوی دوم، گزارشهای واصله از اقصی نقاط ایران درباره اجرای قانون کشف حجاب و عواقب ناشی از آن، مکاتبههای محرمانه در مورد عدم خروج بانوان از منازل خود به دلیل مبارزه با کشف حجاب، گزارشهای عدم پیشرفت قانون کشف حجاب در برخی مناطق ایران و بخشنامه به تمام وزارتخانهها و ادارات مستقل مبنی بر الزام مأموران دولتی جهت شرکت در مجالس و اجتماعات به اتفاق همسران خود به منظور پیشرفت در امر کشف حجاب شد پرداخت.
انتهای پیام/
منبع: فارس
نظر شما