یکی از مهمترین پیشنهادهایی که در راستای کاهش اثرات تحریمها وجود دارد تشکیل باشگاهی با عنوان باشگاه تحریمیهاست که در آن علاوه بر همافزایی کشورهای تحریم شده، توافقهای پولی چندجانبه، ارائه راه حلهایی برای جایگزینی سوئیفت و نظام ارتباطی مالی بین بانکی بینالمللی و... هم در سطح ملی کشورها و هم در سطح بینالملل اجرایی شود. مأموریت اصلی در باشگاه تحریمیها اجرای رژیمی برای بیاثر کردن تحریمهای آمریکا علیه کشورهای تحریم شده جهان است.
کشورهایی مانند عراق، لبنان، سوریه، لیبی، کنگو، بالکان، مالی، نیکاراگوئه، اوکراین، ونزوئلا، سودان، سومالی، کوبا، زیمبابوه، یمن، کره شمالی، بلاروس، بروندی و جمهوری آفریقای مرکزی در فهرست تحریمهای یکجانبه آمریکا قرار دارند.اما در کنار این باشگاه، به تازگی ظرفیت کشورهای بریکس به ویژه چین و روسیه میتواند در کنار سایر قدرتهای اقتصادی دیگر قرار گیرد.
بر اساس سایت وزارت خزانهداری آمریکا در حال حاضر ۲۵ کشور جهان که جمعیت آنها افزون بر ۵/۱میلیارد نفر میشود مورد تحریم آمریکا هستند. در راستای عملیاتی شدن این باشگاه در ایران، فراکسیون مقابله با تحریم در مجلس شورای اسلامی تشکیل جلسه داد و اعضای آن انتخاب شدند.
حسین نوشآبادی، رئیس باشگاه تحریمیها در این خصوص به رسانهها گفته است: فعال کردن دیپلماسی پارلمانی و گفتوگو با اعضای پارلمانهای کشورهای تحریمی که بیش از
۳۰ کشور هستند، ظرفیت عظیمی برای برونرفت از مشکلات اقتصادی فراهم خواهد کرد. با فعال شدن باشگاه تحریمیها و ایجاد سازوکار بینالمللی و همگرایی و همافزایی این کشورها با یکدیگر، آثار منفی تحریمهای ظالمانه به حداقل خواهد رسید.به گفته دبیر اجرایی فراکسیون مقابله با تحریم؛ پایدارترین راه مقابله با تحریم، تشکیل باشگاه تحریمیهاست تا کشورهایی که از سوی آمریکا تجارت آنها محدود شده است با به اشتراک گذاشتن ظرفیتها و قابلیتهای خود قدرت بسیار بیشتری پیدا کنند. همچنین آنها میتوانند کمبودها و ضعفهای خود را پوشش دهند. البته باید اشاره کرد در حال حاضر نهادهای مختلفی در کشور برای تهیه طرح تشکیل باشگاه کشورهای تحریم شده با مجلس همکاری و مشارکت میکنند و برنامه جدی برای عملیاتی شدن چنین ایدهای وجود دارد.
از سویی دیگر شاهد آن بودیم که قدرتهای نوظهور اقتصادی با عنوان بریکس توانستند سلطه و هژمونی آمریکا را در عرصههای اقتصادی بشکنند. در همین راستا تلاش چین برای تبدیل بریکس به عنوان جایگزینی برای گروه جی ۷خواهد بود. حضور ایران و سخنرانی رئیسجمهور دکتر رئیسی در این اجلاس نیز گام بلندی بود که عضویت ایران را در این اجلاس تقویت میکند و در صورت مشخص شدن سازوکار نهایی جذب اعضای جدید، ایران میتواند به این گروه مهم اقتصادی بپیوندد. علت اهمیت فزاینده بریکس آنجاست که کشورهای بریکس در مجموع حدود ۴۰درصد جمعیت، نزدیک به یکچهارم تولید ناخالص ملی و حدود یکسوم خاک سرزمینهای جهان را تحت تصرف خود دارند.
روزنامه آلمانی فرانکفورتر سایتونگ روز چهارشنبه در گزارشی نوشت چین و روسیه میخواهند بریکس، باشگاهی متشکل از پنج اقتصاد بزرگ در حال ظهور، به وزنه تعادل گروه ۷ که تحت سلطه غرب است تبدیل شود. از زمان آغاز حمله روسیه به اوکراین و اعمال تحریمهای گسترده غرب، مسکو در تلاش برای تقویت و گسترش اتحاد خود با کشورهای آسیایی، آفریقایی و آمریکای لاتین بوده است.همگرایی هر چه بیشتر اجلاس بریکس و باشگاه تحریمیها میتواند گام مؤثری برای دور زدن تحریمها باشد که در این صورت با توجه به حضور چین، برزیل، هند و روسیه میتوان به دور زدن تحریمهای آمریکا امیدوار بود.
خبرنگار: محیاسادات قریشی
نظر شما