تحولات منطقه

سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا در پاسخ به سوالی درباره سپاه پاسداران، با مطرح کردن ادعاهایی علیه ایران، گفت: رییس جمهور این کشور حاضر به خارج کردن نام سپاه از فهرست سازمان‌های تروریستی نیست.

 بایدن حاضر به حذف نام سپاه از "فهرست سازمان‌های تروریستی" نیست
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا در یک کنفرانس خبری با مطرح کردن ادعایی ضدایرانی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر این که آیا سپاه پاسداران ایران در حال حاضر در فعالیتی تروریستی یا حمایت از آن دست دارد یا نه، ایران را کشوری حامی تروریسم خواند و ادعا کرد که آنها از شبکه‌های تروریستی در سراسر منطقه حمایت می‌کنند و گفت: وقتی از رییس جمهور پرسیده شد که آیا حاضر است نام سپاه پاسداران ایران را به عنوان بخشی از کارکرد مذاکرات با ایران بر سر توافق هسته‌ای، از فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی، حذف کند یا نه، پاسخ او نه بود.

 اظهارات کربی درباره حذف نام سپاه پاسداران از فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی آمریکا به عنوان بخشی از مقدمات احیای توافق هسته‌ای در پی این مطرح می‌‎شود که مذاکرات وین که در راستای احیای توافق هسته‌ای و لغو تحریم‌های ایران مدت کمی پس از روی کار آمدن دولت جو بایدن آغاز شد، در پی برخی تحولات اخیر بین‌المللی از جمله حمله روسیه به اوکراین و کشمکش‌های تهران - واشنگتن بر سر برخی مسائل باقی‌مانده در مذاکرات، از جمله موضوع حذف نام سپاه پاسداران از این فهرست با وقفه‌هایی طولانی مواجه شد. اخیرا آمریکا و ایران مذاکرات غیرمستقیمی با تسهیل‌گری اتحادیه اروپا در قطر داشتند که بدون رسیدن به نتیجه‌ای ملموس پایان یافت. اگرچه رایزنی‌ها به طرق مختلف برای از سرگیری مذاکرات هسته‌ای و نهایی کردن روند احیای توافق هسته‌ای ادامه دارد.

حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران مدتی پیش درباره موضوع حذف نام سپاه پاسداران ایران از این فهرست و ارتباط آن با مذاکرات وین گفته بود: موضوع خارج کردن اسامی اشخاص حقیقی و حقوقی از لیست قرمز و از مجموعه تحریم‌ها و اقدامات یکجانبه‌ای که آمریکایی‌ها علیه ایران اعمال کرده‌اند، یکی از موضوعات جدی مذاکرات اخیر ما در وین است. وقتی می‌گوییم اشخاص حقیقی و حقوقی، در حوزه اشخاص حقوقی برخی از هولدینگ‌های بزرگ اقتصادی و مؤسسات بزرگ حکومتی ما قرار دارند و یکی از موضوعات، مربوط به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است.

وی تاکید کرد: در موضوع سپاه پاسداران حتما آنچه برای ما مهم است، این است که باید جایگاه و نقش سپاه و شأن قانونی سپاه به عنوان مهمترین بخش امنیتی و دفاعی کشور ما مورد توجه قرار بگیرد. ما در این رابطه پیام‌هایی را با آمریکایی‌ها تبادل کرده‌ایم و این یکی از موضوعاتی است که همچنان در دستور کار ما قرار دارد.

وزیر امور خارجه افزود: البته مقامات عالیرتبه سپاه به ما در وزارت خارجه نکته‌ای را همواره یادآوری می‌کنند و می‌گویند شما در راستای منافع کشور هر آنچه را لازم است انجام دهید و اگر به نقطه‌ای رسیدید که موضوع سپاه مطرح بود، این موضوع نباید مانعی برای شما باشد. این را می‌گویند و به نظر من مقامات عالی سپاه، به نوعی  از خودگذشتگی نشان می‌دهند و ایثارگری خودشان را به حد اعلا می‌رسانند که اگر واقعا دیدید جمع‌بندی این است که در این توافق، منافع کشور حاصل می‌شود، اصلا موضوع سپاه پاسداران جزو اولویت‌هایتان قرار نگیرد.

امیرعبداللهیان ادامه داد: ولی ما با در نظر گرفتن جمیع مسائل کشور و منافع مردم و با نگاه به رویکرد آمریکایی‌ها، بالاخره سپاه از مجموعه‌ای از اشخاص تشکیل شده و سازمانی را در خدمت به کشور و مردم تشکیل داده و وقتی می‌گوییم سپاه یعنی سردار حاج قاسم سلیمانی. هیچگاه به خودمان اجازه نمی‌دهیم که در کنار سایر مسائل لاینحلی که همچنان با طرف آمریکایی باقی مانده - با وجود مجوزی که مقامات عالیرتبه سپاه به ما می‌دهند - به طرف آمریکایی بگوییم موضوع سپاه برای ما قابل حل است و از آن عبور کنیم. حتما موضوع سپاه بخشی از مذاکرات ما است؛ مانند سایر موضوعاتی که همچنان بین ما و آمریکایی‌ها در حال رفت و برگشت است.

وی افزود: با توجه به آنچه بین ما و آمریکایی‌ها باقی مانده، فکر می‌کنم اگر آمریکایی‌ها رویکردی واقع‌بینانه داشته باشند، توافق دست‌یافتنی است؛ اما اگر آمریکایی‌ها بخواهند با رویکردی غیرواقع‌بینانه و با بخشی از کار با برخی شتاب‌زدگی‌ها بخواهند ما را وادار کنند که از خطوط قرمز کشور و مردم عبور کنیم، بی‌تردید آمریکایی‌ها مسئول شکست مذاکرات خواهند بود.

امیرعبداللهیان در بخش دیگری از صحبت‌های خود گفت: ما و سه کشور اروپایی در خصوص یک متن به نقطه توافق رسیده‌ایم و این متن نیازمند یک ویرایش نهایی است. چین از توافق حمایت می‌کند، روسیه با وجود چالش‌هایی که برای آن به وجود آمده و بحران اوکراین - صرف‌نظر از این‌که موضع ما در مخالفت با جنگ و بحران اوکراین کاملا روشن است و ما موضع خود را از درون مسکو با صدای بلند اعلام کردیم - در کنار توافق ما خواهد بود. به صراحت به لاوروف گفتم آنجا که منافع ما ایجاب کند، اگر توافق به نقطه نهایی برسد و خطوط قرمز ما رعایت شود و منافع ملت ما بخواهد تامین شود، ما معطل هیچ طرفی نخواهیم ماند.

وی اضافه کرد: مهمترین موضوع همچنان در عرصه چگونگی و نحوه خروج اشخاص حقیقی و حقوقی ایران از لیست تحریم‌هاست. شاید این در یک قالب عام همچنان بزرگ‌ترین و مهمترین مسأله خط قرمزی است که بین ما و طرف آمریکایی جریان دارد. به عنوان مسئول دستگاه سیاست خارجی به وزرای خارجه کشورهای نزدیک با آمریکا، دبیرکل سازمان ملل و بارها به آقای بورل می‌گویم و همکارم آقای باقری در گفت‌وگوهایی که دارند این را دنبال می‌کنند که ما گاهی اوقات در پیام‌هایی که از آمریکایی‌ها دریافت می‌کنیم تعارض و تناقض را شاهدیم. حداقل با ادعای حسن نیت و شتاب داشتن به رسیدن به توافق نمی‌خورد. تا زمانی یک تعهد محکم نگیریم و توافق ما به یک نقطه قوی و پایدار نرسد به هیچ وجه حاضر نیستیم در حوزه دستاوردهای هسته‌ای عقب بنشینیم. نگران کودکان بیمار پروانه‌ای ایرانی که به خاطر تحریم‌های آمریکا و غرب با مشکلات جدی مواجه هستند باشید. اگر می‌خواهید نگرانی شما در حوزه پیشرفت‌های هسته‌ای برطرف شود نگرانی ما و بی‌عملی غربی‌ها را برطرف کنید و این یک منفعت دو طرفه و تعامل دوجانبه است.

انتهای پیام

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.