شفافیت شعار قشنگی بود که حسین انتظامی، رئیس سازمان سینمایی دولت دوازدهم مدام روی آن تأکید میکرد و منتقدان هم مدام عنوان میکردند شفافیت خوب است، اما مسئلهای فرعی است، چراکه مشکل اصلی سینما نزول کیفیت آثار است. طی سه سال اخیر شفافیت در سازمان سینمایی فاصلهای از شعار تا عمل داشتهاست، حسین انتظامی فقط شعارش را داد، اما به نظر میرسد محمد خزاعی عامل به آن باشد. رئیس سازمان سینمایی دیروز وعده داد اسامی ممنوعالکارها در سینما شفاف شود. اگر این وعده عملی شود راه سوءاستفاده و مظلومنمایی عدهای نیز بسته خواهد شد ضمن اینکه دیگر مشخص میشود کسی که ممنوعالکار است دقیقاً کیست و دلیل آن چه بودهاست.
ممنوعالکاری عطف به ماسبق نمیشود
رئیس سازمان سینمایی میگوید اسامی هنرمندانی که احتمالاً دچار ممنوعالکاری میشوند، هفته آینده اعلام خواهد شد و وضعیت سینماگرانی که در ماجرای بیانیه مربوط به خوزستان و حاشیههای جشنواره کن دچار مشکل شدند، مشخص میشود.
محمد خزاعی در پاسخ به این سؤال درباره وضعیت برخی فیلمهای توقیفی و نیز فعالیت سینماگرانی که گفته میشود ممنوعالکار شدهاند و در صحبت اخیر محمدمهدی اسماعیلی - وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی - هم به آن اشاره شدهبود به ایسنا گفت: آقای وزیر در صحبتهای خود شخص خاصی را نام نبردند و گفتند اگر کسی ممنوعالکار شده باشد عطف به ماسبق نمیشود، یعنی فیلمهایی که در گذشته بازی کردهاند دچار مشکل نمیشوند. اینکه رسانهها این حرفها را به سمت و سوی یک بازیگر یا کارگردانی ببرند و تحلیلی داشته باشند، مسئله دیگری است. با این حال برای یکسری از دوستان در ارتباط با بیانیه ۱۷۰نفر (در حوادث خوزستان) و برای یکسری دیگر هم در ارتباط با جشنواره کن مشکلاتی به وجود آمده که ما درباره بیانیه ۱۷۰ نفر گفتیم این جریان به سازمان سینمایی مربوط نیست. از ما درخواست کردند، ما هم از دوستان (امضاکنندگان) درخواست کردیم که اگر بیانیه را نخوانده بودند یا اطلاعی نداشتند، به طور رسمی اعلام کنند که دچار مشکلات عدیده نشوند، ولی اینکه از میان سایر دوستان چه کسانی ممنوعالکارند یا دچار مشکلاتی هستند تا آخر هفته آینده به صورت شفاف اعلام میشود.
دست به دست شدن لیستی از ممنوعالکارها
خزاعی اضافه کرد: در این مورد یک لیستی وجود داشت که خیلی از آنها در جلسات متعدد کم و زیاد شدند و قرار شده آخرین لیست را هفته آینده به ما بدهند. ما تلاش کردیم بعضی دوستان که اسامی آنها مطرح بود از این لیست کنار گذاشته شوند. مجموع این افراد به پنج، شش نفر میرسد که البته چند نفر کم شده ولی به طور کامل هفته آینده مشخص میشود که مثلاً تدوینگر فیلم «عنکبوت مقدس» (هایده صفییاری) چه وضعیتی خواهد داشت، چون یکی از افراد مورد بحث است. جمعبندی تمام اینها به زودی مشخص میشود و طبق گفته دکتر اسماعیلی اگر هنرمندانی ممنوعالکار شوند، قطعاً این را مدنظر خواهیم داشت که عطف به ماسبق نشود و سرمایه و تهیهکننده و کارگردان و نتیجه زحمت گروه تولیدی که مربوط به قبل از این جریانهاست، دچار مشکل نشوند. ما قصد جلوگیری از آثار را نداریم بلکه برای اکران آنها حمایت نیز خواهیم کرد تا شرایط طبیعی خود را طی کنند و این، خیلی با آثار جدید فرق دارد.
عوامل «برادران لیلا» ممنوعالکار شدهاند؟
خزاعی درباره اینکه آیا طبق برخی گفتهها، ممنوعالکاری درباره عوامل اصلی «برادران لیلا» یعنی تهیهکننده، کارگردان و چند بازیگر فیلم اتفاق افتادهاست، گفت: خیر، هفته آینده وضعیت همه افرادی که مطرح هستند مشخص میشود، اما برای «برادران لیلا» سازمان سینمایی همه گونه همکاری و مشارکت را با دوستان - حتی قبل از اعزام (به جشنواره کن) - داشته است. مواردی را گفتیم اصلاح کنند که دوستان ابتدا قبول کردند، بعد نپذیرفتند و در رسانهها نیز اعلام کردند که «هیچ پلانی را حذف و سانسور و ممیزی نمیکنیم». در حقیقت آنها بدون پروانه نمایش بینالمللی در جشنواره کن حضور پیدا کردند. این قوانین را هم که ما الان اعمال میکنیم مربوط به دوره ما نیست و از قبل در سازمان سینمایی وجود داشت و هر کسی که میخواست در جشنوارههای خارجی حضور داشته باشد، پروانه نمایش بینالمللی گرفته است.
رئیس سازمان سینمایی گفت: رفتار ما درباره برادران لیلا سختگیرانه نبود، ولی دلایل آن را عرض میکنم. من از روز اولی که به سازمان سینمایی آمدم، سه مسئله را مدنظر داشتم و برخی بحرانهای ما نیز در ارتباط با همین سه مسئله است، یعنی قانونگرایی، استانداردسازی و عدالتمحوری. وقتی قرار باشد این سه مورد اجرا شوند شما باید در حق نزدیکان خود نیز اجرا کنید. ما در مواردی با بعضی دوستان خود از صنف که همراه من نیز بودند، به مشکل برخوردیم و هر چند برطرف شد، ولی در این موضوع برای هیچکس تا حالا کوتاه نیامدهام. معتقدم اگر قانون به سینما برگردد، تمام مشکلات این سینما حل میشود، مثل قانون در اکران، جشنوارهها و حمایت. نکته اینجاست که این قوانین از گذشته در سازمان سینمایی بوده و ما وضع نکردیم، بعضیها اجرا میشد و بعضیها کمرنگتر بودند؛ مثلاً سؤال است که چرا فیلمی پروانه ساخت گرفته و بعد در پروانه نمایش باید دچار مشکل شود؟ این یعنی یک جایی قانونشکنی اتفاق افتادهاست. به طور مثال فیلمنامه را میخوانیم و میبینیم مطابق فیلم نیست یا در پروانه تذکراتی داده شده که نامههای مکتوب آن موجود است، اما توجهی صورت نگرفتهاست و دو مورد از فیلمهای فعلی همین مشکل را دارند.
نکتهای که درباره سخنان رئیس سازمان سینمایی وجود دارد، این است که به نظر میرسد محمد خزاعی در مدیریت سینما از شعار پرهیز دارد و سعی میکند همچون یک مدیر عملگرا مشکلات را حل کند. این رویکرد البته نیازمند عبور از غلبه رویکردهای مبتنی بر سختافزار و رسیدن به رهیافتهایی است که ابتنای بر عملیات در سطح نرمافزار را دارند. مشکلات سینمای ایران پیچیدهتر از آن است که با توسل صرف بر امور سختافزاری حل شود. صداقت سازمان سینمایی در وعده اعلام اسامی ممنوعالکارها از مصادیق چنین رویکردی است.
انتهای پیام/
منبع: روزنامه جوان
نظر شما