به گزارش قدس انلاین، از پایدار شدن وضعیت آبی شهرکرد خبر میدهند و آغاز ابرپروژه آبرسانی غدیر برای حل همیشگی مشکل آب در خوزستان. با این حال همچنان تنش آبی شهرها و روستاها، یکی از مهمترین چالشهای قدیمی کشور است که البته دولت سیزدهم وعده حل آن را داده است.
شهرکرد به وضعیت پایدار رسید اما...
پس از دو هفته بحرانی در شهرکرد، آنطور که دیروز، حیدری، استاندار چهارمحال و بختیاری اعلام کرد وضعیت آب شرب این شهر به حالت پایدار رسیده است؛ اما طبق گفته قدرتالله حمزهشلمزاری نماینده چهارمحال و بختیاری به ایلنا، مشکل آب شرب این استان تنها ناشی از سیلاب اخیر و گلآلود شدن آب چشمه کوهرنگ نیست، بلکه هماکنون ۲۵۰ روستای این استان برای تامین آب آشامیدنی دچار مشکل هستند.
همدان؛ انتقال آب معدنی از شهرهای مجاور!
در همدان هم تنش آبی مشکلساز شده و برنامه زمانبندی مدیریت فشار و توزیع آب به اجرا درآمده است. کاهش حجم ذخایر سد اکباتان دلیل این بحران اعلام و سبب شده شهر را برای توزیع آب به دو بخش الف و ب تقسیم کنند. کار به جایی رسیده که هلال احمر هم پای کار آمده است؛ بهطوری که یک میلیون بطری آب آشامیدنی، ۲۰ هزار گالن ۲۰ لیتری و ۵ تانکر پنج هزار لیتری برای کاهش مشکل آب شرب مردم تامین شده است. البته این بحران در همدان، با همه تلخیهایش یک اتفاق خوب را هم رقم زد تا تکمیل ابرپروژه آبرسانی به این استان از سد تالوار کردستان، پس از ۱۷ سال معطلی، سرعت بگیرد و طبق گفتهها، فاز نخست آن در شهریورماه امسال به بهرهبرداری برسد.
ارومیه، افت فشار و قطعی آب
کم آبی در ارومیه هم مشکلساز شده و حتی موضوع به خطبههای نمازجمعه کشیده شده است. چهار روز قبل بود که حجتالاسلام والمسلمین سید مهدی قریشی در خطبههای نماز جمعه ارومیه اعلام کرد: «در برخی مناطق ارومیه، مدتهاست که آب شرب با قطعی یا افت فشار همراه است».
درد خوزستان درمان می شود؟
خوزستانیها هم سالهاست با مشکل تامین آب شرب مواجهاند و تابستان سال گذشته، تلخترین تابستان آبی مردم این دیار بود. البته حالا قرار است با طرح آبرسانی غدیر این مشکل برای همیشه حل شود و با تکمیل آن طی سالهای آینده، آب شرب سد دز، به ۲۶ شهر و ۱۶۰۰ روستای این استان برسد. ابرپروژه آبرسانی غدیر از دو روز قبل وارد مرحله بهرهبرداری آزمایشی شده و ۵ پمپ از ۱۰ پمپ آن وارد مدار شده است.
وضعیت قرمز ۱۲ شهر و ۸۰۰ روستای کرمان
اما در نیمه شرقی کشور هم اوضاع آبی مردم خوب نیست. آنطور که ایرنا در ۲۰ مرداد امسال گزارش داده، ۱۲ شهرستان و بیش از ۸۰۰ روستای استان کرمان در وضعیت قرمز آبی هستند و تنش آبی در استان به حدی رسیده است که به مناطق کوهستانی و پرآب این استان هم با تانکر آبرسانی میشود.
امید سیستان و بلوچستان به انتقال و حفاری ژرف
مردم سیستان و بلوچستان هم که سالهاست با انواع محرومیتها دست و پنجه نرم میکنند، برای تامین آب شرب همچنان امیدوار به آیندهاند. قرار است در قالب یک طرح جهادی، به ۱۷۵۱ روستای این استان آبرسانی شود که تاکنون به ۸۱ روستا به طور کامل آبرسانی شده و طبق وعدهها، تا پایان امسال تعدادشان به ۳۵۰ روستا خواهد رسید. هرچند که این طرحها موقتی است و امید اصلی مردم این خطه به انتقال آب از دریای عمان، تکمیل پروژههای آب ژرف و تامین حقابه هیرمند است.
آبرسانی سیار به ۴۰۱ روستای خراسان جنوبی
اهالی خطه جنوب خراسان هم مانند هماستانیهای مجاورشان، در ماههای اوج مصرف آب، دچار تنش آبی میشوند و به همین دلیل در روزهای اخیر، طبق گفته حسین امامی مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب این استان، تعداد روستاهای این استان که با تانکر به آنها آبرسانی میشود به ۴۰۱ روستا رسیده است.
تنش آبی در ۳۰۰ شهر و ۲۸ هزار روستا
شهرها و روستاهایی که با مشکل تامین آب شرب مواجهاند، فقط به این فهرست محدود نیست و باید اسامی دیگری هم به آن اضافه کرد. مانند تنش آبی در ۷۸ شهر و ۹۵۰ روستای فارس و آبرسانی تانکری به ۴۹۳ روستای این استان، یا قطعی طولانی مدت آب در اصفهان در زمان وقوع سیلاب و بارشهای سیلآسا. سرجمع این آمارها نیز در گزارش ابتدای امسال وزارت نیرو ارائه شده است که طبق آن ۳۰۰ شهر بزرگ و کوچک کشور، ۱۳ هزار روستای بالای ۲۰ خانوار و ۱۵ هزار روستای زیر ۲۰ خانوار، در تنش آبی هستند.
وعده دولت برای پایان تنش
محمد مخبر معاون اول رئیس جمهور گفته «حل مشکل آب کشور، اولویت دولت سیزدهم است» و محرابیان وزیر نیرو هم همین دو روز قبل اعلام کرد: «در ۳۱ استان کشور برنامههای متعدد آبرسانی داریم که البته با تأمین اعتبارات سرعت آبرسانی به روستاها نیز تسریع شده است». محرابیان این را هم گفت که: «انتظارات مردم در زمینه تأمین آب شرب بهداشتی، انتظاراتی بهحق است و ما در مجموعه دولت و وزارت نیرو تمام تلاش خود را میکنیم تا این انتظار را تأمین کنیم».
محصول ۶۰ سال سدسازی
فاطمه ظفرنژاد، پژوهشگر آب و توسعه پایدار درباره چرایی تکرار تنشهای آبی در کشور میگوید: در گذشته مدیریت آب در کشور ما مردمی بود و خود اهالی هر حوضه آبریز میدانستند چگونه آب موجود در منطقه خود را مصرف کنند.
وی میافزاید: ما در گذشته هم ترسالیها و خشکسالیها را داشتیم و در آن سالها خود مردم مصرف آب را مدیریت می کردند؛ اما با دولتی شدن مدیریت منابع آب و سیاست سدسازی طی ۶۰ سال گذشته به مشکلات فعلی رسیدیم و هر چه گذشت افراط و اصرار در این حوزه بیشتر شد.
ظفرنژاد میافزاید: خشک شدن رودخانهها، انحراف مسیر آب، خشک شدن تالابها، فرونشست و تنشهای متعدد آبی، ثمره این سیاست بوده و این سدسازیها نتوانسته مسائل آب کشور را مدیریت کند.
این پژوهشگر تصریح میکند: دولتها نمیتوانند مدیر خوبی برای مسائل مهمی مانند آب باشند و نمیتوانند مصرف آب در کشور را اصلاح کنند چون به طور کلی ساختار وزارتی مانند نیرو، بر اساس سازهها و برنامههای تهاجمی است.
وی درباره راهکار فعلی مواجهه با شرایط موجود میگوید: نیازمند مدیریتی هستیم که ساختار سازهای و تهاجمی نداشته باشد و بتواند در حوضههای آبریز کشور با مشارکت مردم بومی همان منطقه، الگوی مناسب مصرف آب را تدوین کند و با این کار بتوانیم تنش های آبی را مدیریت کنیم.
منبع: خراسان
نظر شما