تحولات لبنان و فلسطین

به‌واسطه افزایش تولید لوازم التحریر در دولت سیزدهم، امکان صادرات به کشورهای همسایه و حتی اروپا فراهم شده است.

افزایش تولید لوازم التحریر بعد از ۳ سال

به گزارش قدس آنلاین، تولیدکنندگان لوازم التحریر یکی از صنایعی بودند که طی سال‌های گذشته به‌واسطه شیوع ویروس کرونا و تصمیم‌هایی که دولت گذشته اتخاذ کرد، آسیب جدی دیدند؛ از آنجا که کلاس‌های آموزشی مدارس، دانشگاه‌ها و آموزشگاه‌ها به‌صورت آنلاین برگزار می‌شد، دیگر خبری از خرید لوازم مورد نیاز در اول مهرماه نبود.

از این‌رو بازار لوازم‌التحریر به‌شدت وارد رکود شد و تولیدکنندگان به اجبار از میزان تولیدات خود کاستند، آنگونه که گفته می‌شود برخی از تولیدکنندگان کاهش بیش از ۷۰ درصد را هم در نیمه اول سال ۱۴۰۰ تجربه کردند. از سویی اگر تعامل خوبی بین ایران و سایر کشورها وجود داشت، تولیدکنندگان داخلی امکان صادرات محصولات خود را داشتند، ولی در دولت دوازدهم حتی ارتباط تجاری با کشورهای همسایه کمرنگ شده بود چرا که دولت وقت تمام تصمیم‌ها را منوط به امضای برجام کرده بود.

در نهایت در نیمه دوم سال گذشته با واکسیناسیون سراسری که در دولت رئیسی انجام شد، خیلی از صنایع تصمیم به افزایش تولید محصولات گرفتند که یکی از آنها صنعت نوشت افزار است؛ این صنعت ضمن آنکه این روزها رشد تولید را بعد از سه سال در کارنامه کاری خود ثبت کرده، صادرات به کشورهای مختلف را هم آغاز کرده است. در این میان رئیس انجمن تولیدکنندگان نوشت افزار می‌گوید: برخی از اقلام لوازم التحریر مثل مداد، خودکار، پاک کن و دفتر به کشورهای همسایه و بعضاً کشورهای اروپایی صادر می‌شود.

با آنکه دولت روحانی رقم دقیقی از خسارت و زیان‌های ناشی از شیوع ویروس کرونا در حوزه‌های مختلف را احصا نکرده بود؛ اما برخی از منابع مطلع می‌گویند که تا قبل از شیوع کرونا رقم معاملات بازار نوشت افزار بیش از ۸ هزار میلیارد تومان بود که حدود ۶۰ درصد آن واردات و مابقی تولید داخل بود، اما در دوره کرونا این کفه تقریباً ۵۰-۵۰ شده است.

در محصولات دانش‎آموزی یعنی لوازم‌التحریر دانش‎آموزی، بالای ۸۰ درصد محصولات بازار، خصوصاً در اقلام اصلی مثل خودکار، مداد، پاک‌کن، محصولات کاغذی، محصولات پلیمری، کیف و جامدادی و غیره تولیدات داخلی است. آمار دیگری حاکی از آن است که در تولید مداد، پنج واحد تولیدی با ظرفیت اسمی چهار میلیون و ۳۲۱ هزار و ۶۶۰ قراص مداد فعالیت دارند. مصرف سرانه سالانه این کالا دو میلیون و ۵۰۰ هزار قراص است و حجم واردات آن در سال ۱۳۹۷ حدود ۵۶۸ تن معادل ۶۷۰ هزار قراص و در سال ۱۳۹۸ حدود ۳۴ تن و معادل ۳۷ هزار قراص بوده است.

پنج واحد تولیدی در زمینه دفتر با ظرفیت اسمی ۲ هزار و ۵۴۶ تن با توان تولیدی ۱۰۰ میلیون جلد دفتر فعالیت می‌کنند و سرانه مصرف سالانه این کالا ۱۵۰ تا ۱۶۰ میلیون جلد و حجم واردات آن در سال ۱۳۹۷ معادل ۹۶ تن و در سال ۱۳۹۸ معادل دو تن بوده است.

در تولید پاک‌کن نیز چهار واحد تولیدی با ظرفیت اسمی ۲ هزار و ۲۱۸ تن و همین توان تولیدی در حال فعالیت است. سرانه مصرف سالانه این محصول دو هزار و ۳۰۰ تن است که حجم واردات آن در سال ۹۸ حدود ۳۵۰ تن را نشان می‌دهد.

محمودرضا صنعتگر، رئیس انجمن تولیدکنندگان نوشت افزار از افزایش تولید لوازم التحریر در سال‌جاری نسبت به سال‌های قبل و زمان کرونا به‌دلیل بازگشایی مدارس خبر داده و گفته است: برخی از واحدهای تولیدی دو یا سه شیفت فعالیت می‌کنند تا بتوانند بازار را تأمین کنند؛ بنابراین کسری در بازار وجود ندارد.

وی درباره افزایش قیمت لوازم التحریر در سال‌جاری گفت: قیمت‌ها در سال‌جاری ۵ تا ۳۰ درصد افزایش یافته است، البته اگر قرار بود بهای تمام شده ملاک باشد، افزایش قیمت بیش از این بود.

رئیس انجمن تولیدکنندگان نوشت افزار درباره ممنوعیت واردات لوازم التحریر گفت: در حال حاضر فقط واردات مداد ممنوع است و سایر لوازم التحریر ممنوعیت واردات ندارد، اما با توجه به مدیریت منابع ارزی، ثبت سفارش آنها محدود است. همچنین تولید برخی از اقلام مثل مداد، خودکار، پاک کن و دفتر بیش از نیاز کشور است و بخشی از این محصولات به کشورهای همسایه و بعضاً کشورهای اروپایی هم صادر می‌شود.

وی درباره ممنوعیت واردات ماژیک گفت: واردات ماژیک ممنوع نیست، اما محدودیت دارد، سیاست کلان کشور می‌گوید کالاهایی که تولید داخل دارند نباید وارد شود. در حال حاضر تولیدکنندگان به اندازه نیاز کشور توان تولید ماژیک را دارند و کسری در بازار وجود ندارد، مگر در زمینه اقلام فانتزی که آن هم جزو ضروریات نیست.

با وجود آنکه گفته می‌شود که تولیدات داخلی کفاف بازار را می‌دهد؛ اما لوازم التحریر قاچاق دست‌بردار این بازار نیست. بخش قابل توجهی از واردات لوازم‌التحریر به‌صورت غیررسمی و قاچاق وارد می‌شود که هرچند آمار دقیقی از آن در دسترس نیست، اما براساس برخی اظهارات دست‌کم نیمی از لوازم‌التحریر وارداتی به‌صورت قاچاق از مرزها وارد می‌شود.

محمدرضا جویار، دبیر اتحادیه لوازم التحریر گفت: به جرأت می‌توانم بگویم که ۹۰ درصد تولیدات لوازم التحریر در بازار مصرف از سوی تولیدکنندگان داخلی تأمین می‌شود از همین رو اگر سیاستگذاران مشکلاتی را که در این حوزه وجود دارد، مرتفع کنند، می‌توان به‌صورت صددرصدی نیاز داخل را تأمین کرد و این امر حتی می‌تواند جلوی لوازم‌التحریر قاچاق را بگیرد.

وی ادامه داد: در حال حاضر بخش قابل توجهی از لوازم‌التحریر وارداتی از کشورهای امارات و چین است، این در شرایطی است که ما می‌توانیم به این کشورها صادرات داشته باشیم.

منبع: ایران

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.