به گزارش قدس آنلاین، با وجود آنکه مسئولان بهداشت و درمان میگویند قرار بود با اجرای طرح دارویار، سهم پرداختی از جیب مردم در مقایسه با شهریور ۱۴۰۰ افزایش پیدا نکند، اما متأسفانه این مهم به دلایلی همچون پرداخت نشدن یارانه داروی طرح دارویار از سوی بیمه تأمین اجتماعی به داروخانهداران تحقق نیافت.
با وجود آنکه مسئولان بهداشت و درمان میگویند قرار بود با اجرای طرح دارویار، سهم پرداختی از جیب مردم در مقایسه با شهریور ۱۴۰۰ افزایش پیدا نکند، اما متأسفانه این مهم به دلایلی همچون پرداخت نشدن یارانه داروی طرح دارویار از سوی بیمه تأمین اجتماعی به داروخانهداران، تأثیر واردات مواد اولیه دارویی با ارز نیمایی بر مالیات بر ارزش افزوده داروها و قیمتگذاری نشدن تمامی داروها بر اساس منطقی اقتصادی تحقق نیافت.
حالا مردم، کارشناسان و حتی دستاندرکاران اجرای این طرح از کمبود و افزایش قیمت برخی اقلام دارویی میگویند.
فقط داروخانهداران ضرر کردهاند
سیدعلی فاطمی، نایب رئیس انجمن داروسازان ایران با اینکه افزایش قیمت دارو را طبیعی میداند؛ اما در گفتوگو با ما خاطرنشان میکند: هدف از اجرای طرح دارویار این بود که پرداختی از جیب مردم در مقایسه با شهریور ۱۴۰۰ افزایش پیدا نکند.
به گفته وی چنانچه بیماران زیرپوشش بیمه باشند و برای آنها در نسخه الکترونیک دارو تجویز شده باشد، غیرممکن است پرداخت از جیب آنها در مقایسه با شهریور سال گذشته افزایش یافته باشد. بهطوری که حتی در مورد داروهای بیماران خاص باوجود افزایش قیمت دارو، پرداخت از جیب بیماران نباید افزایش یافته باشد در غیر این صورت، هر گونه افزایشی تخلف و قابل پیگیری است.
فاطمی اضافه میکند: با توجه به اینکه همه سوابق بیمار در نسخه الکترونیک موجود است در صورت پرداخت اضافه، بیماران میتوانند از طریق کد ملی خود موضوع را پیگیری کنند تا با داروخانه خاطی برخورد شود.
وی با اشاره به اینکه با اجرای طرح دارویار ۱۱۹قلم از داروهای OTC(داروی بدون نسخه) که از فهرست بیمه خارج شده بودند به داروهای زیرپوشش بیمه افزوده شده است، میافزاید: در مورد این داروها پرداختی از جیب بیماران در مقایسه با پیش از ۲۳تیر سال جاری نه تنها افزایش نیافته بلکه کاهش هم داشته است.
وی ادامه میدهد: حدود ۳هزار و ۵۰۰ قلم داروی غیرOTC در بازار دارویی کشور داریم که با اجرای طرح دارویار بیش از هزار قلم دارو مشمول افزایش قیمت شده و بسیاری از داروها با قیمت شهریور ۱۴۰۰ عرضه میشوند. با اینکه در هیچ یک از کشورهای دنیا همه داروها زیرپوشش بیمه نیست؛ اما در ایران با اجرای طرح دارویار ۳۶۶قلم داروی پرمصرف غیرOTC و ۱۱۹قلم دارویOTC زیرپوشش بیمه قرار گرفت؛ اما اینکه همه داروها زیرپوشش بیمه باشد از توان دولت خارج است.
نایب رئیس انجمن داروسازان ایران میگوید: اجرای طرح دارویار نه تنها به نفع مردم، بلکه به نفع دولت و شرکتهای داروسازی است و شاید تنها قشری که تاکنون از اجرای این طرح متضرر شدهاند داروخانهداران باشند زیرا دو ماه از اجرای طرح دارویار گذشته اما بیمه تأمین اجتماعی علاوه بر فرانشیز بیمه که همیشه با تأخیر به داروخانهداران پرداخت میکرده است، هنوز یارانه داروی طرح دارویار را نیز به آنان پرداخت نکرده، در حالی که بیمه سلامت یارانه داروی تیر و مرداد را به داروخانهداران پرداخت کرده است.
دلیل کمبود برخی از داروها در بازار دارویی کشور
این داروساز ادامه میدهد: با اجرای طرح دارویار انتظار میرفت کمبودهای دارویی در بازار از بین برود، اما این اتفاق نیفتاد و علاوه بر ۵/۶برابر شدن قیمت مواد اولیه دارویی به دلیل واردات با ارز نیمایی، ۹درصد مالیات بر ارزش افزوده هم به داروها اضافه شد که این رقم ۱۶درصد سود کارخانههای داروسازی را شامل میشود. در حال حاضر مواد اولیه تولید دارو در گمرکها موجود است؛ اما کارخانههای داروسازی توان مالی ترخیص آن را ندارند و همین مسئله موجب کمبود برخی داروها از جمله آنتیبیوتیکها در بازار شده است.
وی اضافه میکند: اکنون لایحهای برای کاهش مالیات بر ارزش افزوده کارخانههای داروسازی تقدیم مجلس شده است؛ اما به دلیل اینکه دوفوریت این لایحه تصویب نشده مقرر شده پس از تعطیلات تابستانی مجلس با یک فوریت به تصویب برسد. فعلاً بیماران باید تاوان این کمبود دارویی را بپردازند و داروخانهداران به دلیل نداشتن دارو شرمنده مردم شوند.
تأمین اجتماعی به تعهداتش عمل نکرده است
حسینعلی شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی هم به ما میگوید: با توجه به افزایش هزینههای جاری در کشور، افزایش قیمت دارو نیز طبیعی است؛ اما براساس مصوبه مجلس، دولت باید بهگونهای برنامهریزی کند که قیمت دارو نسبت به شهریور ۱۴۰۰ افزایش پیدا نکند و بر همین اساس هم منابعی را در بودجه پیشبینی کرده؛ اما با توجه به اینکه اجرای این طرح کار بزرگی است هنوز نظر مجلس برآورده نشده است.
وی اضافه میکند: مجلس ۵هزار میلیارد تومان در لایحه بودجه ۱۴۰۱ برای داروهای بیماران خاص تصویب کرده است، بر همین اساس دولت موظف شد صندوقی برای یارانه داروی این بیماران تشکیل دهد و امید میرود مسئولان وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو موضوع را بهخوبی مدیریت کنند و مجلس پیگیر این مهم است.
رئیس کمیسیون بهداشت مجلس ادامه میدهد: باید پیش از اجرای طرح دارویار همه داروها بر اساس منطق اقتصادی قیمتگذاری میشدند که متأسفانه این مهم تحقق نیافت و به همین دلیل پس از اجرای این طرح، بازار دارو با کمبود چند قلم از جمله آنتیبیوتیکها، سرم و برخی شربتهای کودکان روبهرو شد که خوشبختانه در حال حاضر قیمتگذاری داروها اصلاح شده و امید میرود بهزودی شاهد رفع کمبود این داروها باشیم.
شهریاری میگوید: گرچه با اختصاص ۵هزار میلیارد تومان به عنوان یارانه دارو به بیمههای تأمین اجتماعی، وضعیت پرداختی بیمهها به داروخانهداران در مقایسه با گذشته بهتر شد اما برخی سازمانها به تعهدات خود در این طرح عمل نکردهاند و باید پس از تعطیلات تابستانی مجلس، کمیسیون بهداشت این موضوع را پیگیری کند تا مصوبه مجلس به طور کامل اجرایی شود.
خبرنگار: اعظم طیرانی
انتهای پیام/
نظر شما