تحولات منطقه

مدیرکل حفاظت محیط زیست البرز گفت: منشأ بیش از ۷۰ درصد آلودگی هوا وسایل نقلیه است که در این استان به خاطر افزایش جمعیت شدت یافته است.

منشأ بیش از ۷۰ درصد آلودگی هوای البرز وسایل نقلیه هستند
زمان مطالعه: ۶ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، مجید درگی بعد از ظهر دوشنبه در نشست خبری با اصحاب رسانه که به مناسبت هفته هوای پاک در سالن جلسات اداره کل حفاظت محیط زیست استان البرز برگزار شد، اظهار کرد: براساس مصوبه‌ای که در سال ۱۳۷۴ با رویکرد توجه به موضوع آلودگی هوا به دنبال آلودگی در هفت شهر بزرگ کشور مطرح بود، ۲۹ دی ماه به عنوان روز هوای پاک نامگذاری شد.

وی با اشاره به اینکه علت نامگذاری این روز این بود که در سال ۱۳۷۴، ۲۹ دی ماه آلوده‌ترین هوای سال را داشت، افزود: بر این اساس، از ۲۴ تا ۳۰ دی ماه هفته هوای پاک نام گرفته که هدف از این نامگذاری، اطلاع رسانی عمومی در خصوص الزامات اجرای قانون هوای پاک و جلب مشارکت عمومی و مردمی سازی برنامه‌ها در جهت تحقق اهداف قانون هوای پاک است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان البرز مطرح کرد: در قانون هوای پاک، برای ۱۴ دستگاه از جمله مجلس، وزارتخانه‌ها، شرکت نفت، راه و شهرسازی، سازمان صمت، شهرداری‌ها و شوراهای شهرها، پلیس، استانداری‌ها، هواشناسی، استاندارد و خودروسازان به صورت مستقیم مسئولیت‌هایی تعریف شده و تمامی این دستگاه‌ها و مؤسسات و اشخاص مستقر در مناطق آزاد و نواحی صنعتی، موظف به رعایت این قانون هستند.

درگی با اشاره به اینکه سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان مسئول نظارت بر حسن اجرای قانون هوای پاک معرفی شده است، عنوان کرد: شعار این سازمان در سال ۱۴۰۱، «محیط زیست مردم پایه، هوشمندانه و فناورانه» و شعار هفته هوای پاک امسال نیز «تحقق هوای پاک، حقوق عامه و اراده ملی» انتخاب شده و ۲۴ دی ماه، اولین روز از این هفته، «هوای پاک، قانون و دستاوردها» نام گرفته است.

وی افزود: همچنین ۲۵ دی، روز «هوای پاک، حمل و نقل عمومی»، ۲۶ دی، روز «هوای پاک، سلامت و بهعداشت عمومی»، ۲۷ دی، روز «هوای پاک، نظام مدیریت سبز شهرداری ها»، ۲۸ دی، روز «هوای پاک، تولید دانش بنیان و اشتغال سبز»، ۲۹ دی، روز «هوای پاک، مشارکت مردمی و مسئولیت اجتماعی» و ۳۰ دی، روز «هوای پاک، آموزش، فرهنگ سازی و رسانه» نامگذاری شده است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان البرز خاطرنشان کرد: با توجه به شرایط کنونی و ضرورت مدیریت مصرف انرژی و در پی آن، دورکاری کارمندان و بعضاً تعطیلی سیستم اداری، چاره‌ای جز انتقال بخشی از برنامه‌های پیش بینی شده برای این هفته به هفته اول بهمن ماه نبود؛ در حقیقت هفته هوای پاک ما به صورت عملیاتی از امروز آغاز شده است.

درگی عنوان کرد: تشکیل کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا با حضور معاون اول رئیس جمهور و تقدیر از شهرداران موفق در اجرای نظام مدیریت سبز از جمله برنامه‌های ملی به مناسبت این هفته هستند که در دستورکار ما نیز قرار دارند. یکی از برنامه‌هایی که اجرای آن با جدیت دنبال می‌شود، تأسیس خانه‌های محیط زیست است که با هدف مشارکت حداکثری سمن‌ها و گروه‌های مردمی صورت می‌گیرد.

وی با بیان اینکه تأسیس خانه‌های محیط زیست به عنوان مکانی برای گرد هم آمدن دغدغه مندان این حوزه، از اهمیت بسیاری برخوردار است، اظهار کرد: توفیق داشته‌ایم سومین خانه محیط زیست کشور را در پارک چمران کرج و نخستین خانه محیط زیست روستایی را در روستای فرخ آباد فردیس افتتاح کنیم که این امر از جمله افتخارات استان البرز به شمار می‌رود.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان البرز از افتتاح هفت خانه محیط زیست در شهرستان‌های استان و نیز تصفیه خانه‌های پنج شرکت بزرگ در هفته هوای پاک خبر داد و بیان کرد: ایستگاه سنجش آلودگی هوای ماموت به عنوان دوازدهمین ایستگاه سنجش در البرز و اولین ایستگاهی که هزینه آن توسط بخش خصوصی تأمین شده است، در روز چهارشنبه ۲۸ دی ماه افتتاح می‌شود.

درگی افتتاح ایستگاه اتوبوس درون شهری و افزایش ناوگان حمل و نقل عمومی در شهرستان فردیس را از دیگر اقدامات پیش بینی شده به مناسبت هفته هوای پاک برشمرد و خاطرنشان کرد: انعقاد چندین تفاهم نامه و توافق نامه میان اداره کل حفاظت محیط زیست استان البرز و برخی دستگاه‌ها از جمله آموزش و پرورش نیز در دستورکار قرار دارد که در این هفته انجام می‌شود.

وی با بیان اینکه رونمایی از تابلوی خیابان شهدای محیط بان در شهرستان چهارباغ نیز از دیگر اقداماتی است که در این هفته صورت می‌گیرد، اظهار کرد: شهدای محیط زیست مظلوم واقع شده‌اند زیرا شاید کمتر کسی در کشور اطلاع داشته باشد که خانواده محیط زیست، حدود ۱۵۰ شهید و بیش از ۳۰۰ جانباز را در راه دفاع و حفاظت از محیط زیست کشور تقدیم کرده است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان البرز خبر داد: سازمان حفاظت محیط زیست درصدد برگزاری نخستین کنگره ملی شهدای محیط زیست در سال آینده بوده که رایزنی‌های لازم در این زمینه در حال انجام است. استان البرز به عنوان استان معین و برگزارکننده توسط سازمان حفاظت محیط زیست انتخاب و نخستین جلسه ستادی نیز در این اداره کل برگزار شده است.

درگی در رابطه با شاخص کیفیت هوای استان البرز از ابتدای سال جاری تا به امروز اعلام کرد: طی این مدت، البرز تنها یک روز هوای پاک، ۱۴۲ روز هوای قابل قبول، ۱۳۲ روز هوای ناسالم برای گروه‌های حساس، ۲۱ روز هوای ناسالم برای تمامی گروه‌ها و ۶ روز نیز هوای بسیار ناسالم و خطرناک داشته است. شرایط بسیار ناسالم و خطرناک مربوط به ریزگردها و غبارها در فصل تابستان است.

وی بر اساس مطالعات صورت گرفته، منشأ بیش از ۷۰ درصد آلودگی هوا را وسایل نقلیه دانست و اذعان کرد: میزان افزایش جمعیت استان البرز به صورت سالانه، دو برابر میانگین کشوری است و همین موضوع موجب شده بارگذاری جمعیت در این استان بیش از ظرفیت و ۴.۷ برابر میزان استاندارد باشد و به دنبال آن، حجم تردد و آلودگی نیز افزایش یابد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان البرز بیان کرد: این سازمان به عنوان یک دستگاه نظارتی و حاکمیتی، وظیفه حفاظت از محیط زیست و سلامت شهروندان را بر عهده دارد و حقوق عامه را خط قرمز خود می‌داند. گشت‌های نظارتی متعددی به صورت شبانه روزی در استان البرز مشغول فعالیت هستند و اقدام به رصد و پایش شهرک‌های صنعتی و صنایع آلاینده می‌کنند.

درگی افزود: صنایع بزرگ مجهز به سیستم پایش آنلاین هستند و اطلاعات آنها به صورت ۲۴ ساعته ثبت می‌شود و به محض مشاهده آلودگی در آنها، گشت سیار اقدام به مراجعه حضوری، نمونه برداری و تذکرات لازم می‌کنند؛ در صورتی که موضوع یک نقض جزئی باشد و مرتفع شود، به نوعی با صنعت موردنظر برخورد می‌شود و اگر آلودگی قابل اغماض نباشد یا بلافاصله رفع نشود، چاره‌ای جز برخورد قضائی نداریم.

وی از معرفی ۹۸ واحد صنعتی آلاینده در شهرک صنعتی اشتهارد به دستگاه قضائی و اعلام جرم برای آنها طی دو ماه گذشته و اعمال جریمه ۲۸ میلیارد تومانی برای نیروگاه منتظر قائم فردیس خبر داد و با اشاره به برگزاری جلساتی با مسئولین قضائی استان البرز اظهار کرد: بی شک، دغدغه مسئولین در حوزه محیط زیست کمتر از ما نیست؛ آنها قول مساعد داده‌اند که این گونه پرونده‌ها با جدیت بررسی و رسیدگی شوند و رفع آلایندگی صورت گیرد.

حمیدرضا لشگری، معاون محیط زیست انسانی اداره کل حفاظت محیط زیست استان البرز نیز در این نشست گفت: در ماده ۱۳ قانون هوای پاک، یک سال به واحدهای صنعتی فرصت داده شده که از سوخت استاندارد استفاده کنند و در صورتی که به هر دلیلی نتوانند به این سوخت دست یابند، باید خروجی استاندارد داشته باشند. در سال جاری، یک هزار و ۲۱۸ مورد پایش خروجی دودکش از ۴۵۶ واحد صنعتی صورت گرفت.

وی با اشاره به مغفول واقع شدن برخی مواد قانون هوای پاک و با بیان اینکه ماده ۲۵ این قانون در خصوص ایجاد کمربند سبز اطراف شهرها و روستاهاست، مطرح کرد: قانونگذار، در این ماده شرایط بحرانی آب کشور را نیز لحاظ و وزارت‌های راه و شهرسازی و جهاد کشاورزی را مکلف به انجام این امر کرده که تا حدودی اثرات مصارف انرژی و تولیدات کاهش یابد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.