تحولات لبنان و فلسطین

کشورهای غربی که نفت روسیه را تحریم کرده اند، از یک سو به دنبال سرمایه گذاری در روابط خود با کشورهای عربی خلیج فارس هستند تا از عرضه نفت توسط این کشورها اطمینان حاصل کنند و از سوی دیگر با افزایش فزاینده بهای طلای سیاه ( نفت ) که بر اقتصاد آنها تاثیر منفی می گذارد، مقابله کنند.

دست یابی به نفت و گاز، راز سفر وزیر امور خارجه فرانسه به منطقه

به گزارش قدس آنلاین، پایگاه خبری الخلیج الجدید امروز یکشنبه با اشاره به سفر روز پنجشنبه «کاترین کولونا» وزیر خارجه فرانسه به منطقه و دیدار و گفت وگو با مقامات عربستان و امارات و عقد توافقنامه‌هایی با این کشورها در زمینه‌های اقتصادی و انرژی نوشت: سفر وزیر امور خارجه فرانسه به عربستان سعودی و امارات و امضای تفاهم نامه‌هایی در زمینه انرژی در همین چارچوب انجام شد. زیرا وی در حال مذاکره با کشورهای نفتی خلیج فارس است تا آن‌ها را ترغیب کند تا تولید خود را افزایش دهند، به این امید که بین عرضه و تقاضا تعادل برقرار شود و از این طریق قیمت‌ها کاهش یابد.

به نوشته الخلیج الجدید سفر کولونا به عربستان سعودی و دیدار وی با «عبدالعزیز بن سلمان» وزیر انرژی عربستان و امضای تفاهم‌نامه همکاری در بخش انرژی در هیمن راستا بود اما در مورد امارات، همکاری‌ها عمیق‌تر بود زیرا امارات، فرانسه و هند از ایجاد ابتکار همکاری سه جانبه در زمینه‌های مختلف به ویژه دفاع و انرژی و ترسیم نقشه راه برای شروع اجرای آن خبر دادند.

وزیر خارجه فرانسه قبل از تماس تلفنی با «سوبرامنیام جای شانکار» همتای هندی خود با «عبدالله بن زاید آل نهیان» وزیر امور خارجه امارات دیدار کرد و آن‌ها موافقت کردند که یک ابتکار رسمی برای همکاری سه جانبه طراحی کنند که به عنوان یک مجمع برای توسعه، ترسیم و اجرای طرح‌های همکاری در زمینه انرژی با تمرکز بر انرژی خورشیدی و هسته‌ای و مقابله با تغییرات آب و هوایی و حمایت از تنوع زیستی عمل کند.

آن‌ها همچنین درباره راه‌های همکاری و آموزش بیشتر نیروهای دفاعی سه کشور بحث و تبادل نظر و بر همکاری نزدیک بین سه کشور در زمینه دفاعی تاکید و توافق کردند که تلاش خود را برای توسعه توافقنامه و سرمایه‌گذاری و تولید مشترک به کار گیرند.

سفر وزیر خارجه فرانسه چند روز پس از سفر «برونو لومر» وزیر اقتصاد، دارایی، صنعت و دیجیتال فرانسه به قطر و عربستان سعودی انجام شد.

«برونو لومر» وزیر اقتصاد، دارایی، صنعت و دیجیتال فرانسه اواخر ژانویه به دوحه سفر کرد و دیوان امیری قطر در آن زمان از دیدار «تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر با این وزیر فرانسوی خبر داد و افزود که طرفین در این دیدار در خصوص تقویت روابط دوحه و پاریس به ویژه در زمینه‌های انرژی، گاز مایع، اقتصاد و سرمایه‌گذاری گفت و گو کردند.

همچنین شبکه الجزیره قطر نیز به نقل از «لومر» گفت که در سفر به قطر چشم اندازهای همکاری در زمینه انرژی و واردات گاز مایع قطر را بررسی کرده است.

با توجه به این موضوع، موسسه مطالعات سیاسی بین‌المللی «آی اس پی آی» (ISPI) ایتالیا در اواخر ژانویه گزارشی را با عنوان «امارات و قطر… مسیری جدید برای بازار انرژی در اتحادیه اروپا» منتشر کرد.

این گزارش معتقد است که پیامدهای بحران جنگ اوکراین و روسیه همچنان بر اقتصاد جهانی از جمله اقتصادهای منطقه خلیج فارس سایه افکنده است.

این گزارش اضافه کرد که امارات و قطر می‌توانند درآمد مالی هنگفتی به دست آورند به‌ویژه اینکه بحران کنونی به تغییر نقشه انرژی جهانی کمک کرده و همکاری‌های بالقوه در بخش انرژی بین اتحادیه اروپا و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس را احیا کرده است.

نمایندگی اروپا و اتحادیه شورای اروپا به تازگی دو سند مهم را منتشر کردند که اولی مربوط به طرح تقویت اتحادیه اروپا برای کاهش وابستگی کشورهای عضو به گاز روسیه و دومی مربوط به مشارکت راهبردی این اتحادیه با کشورهای خلیج فارس برای تقویت همکاری بین کشورهای اروپایی، اتحادیه اروپا و شورای همکاری خلیج فارس است.

این دو سند تاکید کردند که اتحادیه اروپا به دنبال کنار گذاشتن کامل واردات انرژی روسیه است و اجرایی شدن این سناریو، بازتاب‌های عمیقی بر نقشه جهانی انرژی خواهد داشت و می‌تواند فرصت‌ها و چالش‌هایی را برای امارات و قطر ایجاد کند.

این گزارش توضیح داد که حمله روسیه به اوکراین بسیاری از کشورهای عربی صادرکننده نفت را در موقعیت سیاسی غیر قابل رشک قرار داده و در عین حال نقش مرکزی آن‌ها را در نقشه جهانی انرژی تقویت کرده و می‌تواند در روابط خود با کشورهای اروپایی و به طور کلی غرب دستاوردهای ژئوپلیتیکی و اقتصادی را برای آن‌ها به دست آورد.

الخلیج الجدید با اشاره به اینکه مشارکت راهبردی [ کشورهای اروپایی ] با کشورهای حاشیه خلیج فارس به دنبال تعمیق روابط است و ایده اصلی این مشارکت توسعه روابط نفتی را پیشنهاد می‌کند، افزود: این مشارکت شامل محورهای اساسی از جمله افزایش عرضه گاز مایع، اقدامات برای تحقق تثبیت بازارهای نفت، همکاری در زمینه هیدروژن، بهره وری انرژی و سرعت بخشیدن به گسترش انرژی‌های تجدیدپذیر است.

فعالیت‌های اولیه فرانسه

این پایگاه خبری با اشاره به اینکه فرانسه اقدامات خود را برای رفع کمبود نفت و گاز در اوایل سال آغاز کرد، ادامه داد: وزیر دارایی فرانسه در پنجم ژوئن ۲۰۲۲ گفت که کشورش برای جبران خرید نفت روسیه در حال مذاکره با امارات است.

الخلیج الجدید به استناد گزارش رویترز افزود: «لومر» در آن زمان به رادیو اروپا یک گفت که مذاکراتی با امارات در جریان است. ما باید جایگزینی برای نفت روسیه پیدا کنیم.

یک ماه بعد به‌ویژه در جولای همان سال، امارات و فرانسه در جریان سفر «محمد بن زاید آل نهیان» رئیس امارات به پاریس مجموعه‌ای از توافق‌نامه‌ها را در بخش انرژی و سایر بخش‌ها امضا کردند که شامل تامین سوخت برای فرانسه با هدف افزایش تامین کمک‌ها به کشورهای اروپایی تشنه به منابع جدید است.

پس از امضای «توافقنامه مشارکت راهبردی جامع» در حوزه انرژی بین دوطرف، شرکت ملی نفت امارات متحده عربی (ادنوک) و شرکت فرانسوی «توتال» در زمینه افزایش تولید گاز و جذب کربن و استفاده، ذخیره‌سازی، تجارت و عرضه آن‌ها به توافق رسیدند.

قبل از آن «سعد بن شریده الکعبی» وزیر انرژی امارات در مارس ۲۰۲۲ در جریان سفر به دوحه با «ژان ایو لودریان» وزیر امور خارجه وقت فرانسه دیدار و درباره تقویت همکاری‌ها در زمینه انرژی گفت و گو کرد.

عصبانیت فرانسه از سیاست‌های آمریکا در زمینه فروش گاز

در این راستا، «سعید خلیل العبسی» نویسنده و تحلیلگر اقتصادی در اظهاراتی مطبوعاتی گفت که به نظر می‌رسد وزیر امور خارجه فرانسه و همتای او در امور اقتصادی و دارایی تلاش‌های خود را برای تقویت همکاری‌ها جهت مقابله با چالش‌های بین‌المللی و در بحبوحه جستجوی پاریس برای جایگزینی گاز روسیه به کار گرفته اند.

وی اشاره کرد که این تلاش‌ها برای کشاندن کشورهای غربی به سیاست داخل کردن موضوع انرژی به درگیری‌های سیاسی ناشی از جنگ روسیه و اوکراین است که به گفته وی نتایج غیرقابل تصوری به همراه داشته است.

این تحلیلگر اقتصادی افزود، تلخ‌ترین چیز برای فرانسه تلاش‌های متحدشان آمریکاست که از کشورهای اروپایی خواست از واردات گاز و نفت روسیه خودداری کنند در حالی که چهار برابر بیشتر از آنچه روسیه می‌فروخت به آن‌ها گاز می‌فروشد.

بنابراین، العبسی معتقد است که این موضوع، «امانوئل مکرون» رئیس جمهور فرانسه و برخی از وزرای وی را بر آن داشت تا برای جست و جوی دو چیز به کشورهای حوزه خلیج فارس سفر کنند. اولین آن، «تامین گاز و نفت فرانسه برای جبران کمبود انرژی وارداتی از روسیه که اکنون به شدت به آن نیاز دارد» و دوم، «تلاش برای به دست آوردن نفت و گاز با قیمت‌های ارزان‌تر از آنچه آمریکا و نروژ می‌فروشند» زیرا پاریس می‌داند که کشورهای خلیج‌فارس بر دریای نفت و گاز شناور هستند.

وی تاکید کرد که کشورهای خلیج فارس نفت را یکی از مهم‌ترین عناصر تولید ملی خود می‌دانند و بنابر این از سیاسی شدن اقتصاد خودداری به ویژه اینکه این عنصر (نفت) بالاترین مرتبه را در چرخ اقتصاد آن‌ها به خود اختصاص داده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.