به گزارش قدس خراسان، این روزها افزایش قیمت کالاها سبب شده کالاهایی مانند گل، دیگر در سبد خانوادهها جایی نداشته باشند؛ اما صادرات و تسهیل این مسیر برای تولیدکنندگان به دلیل همجواری استان خراسان رضوی با کشور ترکمنستان، میتواند جلو تعطیلی فعالیت بسیاری از این تولیدکنندگان را بگیرد.
زیرساخت بستهبندی مناسب گل را نداریم
نایب رئیس اتحادیه تولیدکنندگان گل و گیاه گلخانهای خراسان رضوی درباره مشکلات صادرات گل در استان عنوان کرد: بخش خصوصی سالهاست برای صادرات گل پیگیر ساخت یک پایانه صادراتی در استان است. مرز خراسان رضوی کانالهای خوبی برای صادرات از طریق ترکمنستان به کشورهای اوراسیا دارد. متأسفانه به دلیل نبود این پایانه، محصولات ما آن طور که در شأن تولیدکنندگان و محصول صادراتی است، از کشور خارج نمیشود.
ملیحه نوروزبیگی ادامه داد: ما امکان بستهبندی مناسب گل را نداریم؛ چون زیرساخت و زیربنای آن وجود ندارد. با وجود پیگیریهای ۱۰ یا ۱۲ساله که مکاتبات آن موجود است، ما هنوز نتوانستهایم مکان مناسبی برای این منظور داشته باشیم. این مکانهای مناسب وجود دارند؛ ولی در اختیار بخشهای دولتی هستند. در راستای سرمایهگذاری برخلاف اینکه مصوبات زیادی برای واگذاری به بخش خصوصی و سرمایهگذاری وجود دارد، واگذار نمیشوند تا این زمینهای بلا استفاده فعال شوند.
وی با تشریح ویژگیهای پایانه مطلوب صادرات گل یادآور شد: وقتی قرار است مکانی به عنوان پایانه صادراتی ساخته شود باید ویژگیها و مؤلفههایی از جمله دسترسی به مسیرهای اصلی، فرودگاه یا مبادی ورودی و راههای ترانزیتی را داشته باشد. اگر مکانی بدون این مؤلفهها در نظر گرفته شود، در عمل بیفایده است و بیثمر میماند.
این تولیدکننده گل و گیاه تصریح کرد: کالای صادراتی گل، یک کالای فاسد شدنی است و نیاز داریم لاین سبز در مرز برای این مسئله در نظر گرفته شود تا بار به سرعت از مرز عبور کند. در صفهای گمرک، یخچال کانتینرها در تابستان و هیتر ماشینها در زمستان نباید خاموش شود؛ اما متأسفانه به دلیل انتظار در این صفها ماشینها توسط راننده خاموش میشوند و به دلیل تغییر شرایط دمایی، بار گل از بین میرود.
به نام صادرات، به کام دلال
نایب رئیس اتحادیه تولیدکنندگان گل و گیاه گلخانهای استان خراسان رضوی عنوان کرد: ایجاد یک بازار صادراتی و جلب اعتماد مشتری خارجی خیلی سخت است و وقتی این بازار ایجاد میشود متأسفانه دلالها ورود پیدا میکنند در صورتی که این حق تولیدکنندهای است که برای محصول خود زحمت کشیده است. برای دلال کیفیت کالا مهم نیست؛ بلکه سود مهم است و اینکه چه باری را میخرد برایش اهمیتی ندارد.
نوروزبیگی با اشاره به حضور مخرب دلالان در صادرات گل تشریح کرد: دلالان با تهیه جنس نامرغوب با قیمت پایینتر و فروش آن به جای جنس مرغوب صادراتی، اعتماد مشتری خارجی را از بین میبرند. این گلها از مبادی مرزی که تولیدکنندگان گل در حال کار هستند، خارج میشود و به مقصدی میرود که تولیدکنندگان در آن با گل مرغوب بازارسازی کردهاند و به دلیل کیفیت پایین گلها این بازار در حال از بین رفتن است. خواسته ما این است با توجه به پتانسیل تولید گل در استان خراسان رضوی، گمرک دستکم گواهی اتحادیه و تأیید کیفیت را از هر صادرکنندهای بگیرد.
وی در پایان تأکید کرد: بیشترین گل صادراتی ما گل رز است و به دلیل ایجاد انجمن گل رز ایران ما به طور کامل اشراف داریم که این گل کجا تولید میشود و با چه کیفیتی است. این را میتوانیم در استان خراسان رضوی پیگیری و کیفیت محصول را تأیید کنیم تا بازاری که با این زحمت به دست میآید، به آسانی از بین نرود و در محور صادرات در گمرک هم با استفاده از این ارزیابی، معطلی به کمترین میزان برسد.
وعدههای سر خرمن!
رئیس انجمن گل رز ایران درباره معضلات صادرات گل در استان خراسان رضوی گفت: متأسفانه برخلاف قولهایی که توسط مسئولان در استانداری، جهاد کشاورزی و مسکن و شهرسازی برای ساخت پایانه گل دادهاند، هنوز هیچ اتفاقی نیفتاده است. وقتی پایانه صادراتی نباشد، گل هم صادر نمیشود و با توجه به کاهش قدرت خرید مردم، فرصت صادرات را هم از دست میدهیم. در حال حاضر از ۱۰مشتری، ۹مشتری برگشت میخورد و یک مشتری هم خرید نامناسب انجام میدهد.
مهدی سمنگانی ادامه داد: گلخانههای ما کوچک مقیاس هستند و ما باید جایی داشته باشیم که مشتری بتواند یک کانتینر خرید کند. محلی برای تجمیع بارها نداریم. بیشترین صادرات گل با همین وضعیت از خراسان رضوی انجام میشود. ما سالانه تولید ۱۰۰ میلیون شاخه گل رز در استان را داریم و ۴۷درصد کل صادرات گل رز ایران به خراسان رضوی اختصاص دارد که به دلیل همجواری با ترکمنستان است و باید بگوییم گل ما به ترکمنستان راحت تر از تهران میرسد.
وی اظهار کرد: اگر یک زمین در حدود ۱۰ هکتار در اختیار بخش خصوصی قرار بگیرد، حتماً در امر صادرات گل موفقتر هستیم. زمین مرکز تحقیقات آموزش جهاد کشاورزی حدود ۲۰هکتار است؛ زمینی بایر که حتی کشت در آن انجام نمیشود، علفزار است و برای پایانه گل مناسب؛ اما به ما میگویند ۱۰ ساله اجاره کنید؛ ولی با هزینههای ساختوساز، هیچکس با این شرایط حاضر به سرمایهگذاری نیست.
کولبری ۶۰ کیلویی گل در مرز ترکمنستان
رئیس انجمن گل رز ایران ضمن اشاره به تقلیل سطح خواستهها از بخش دولتی و کمکاری مسئولان گفت: از معاونت اقتصادی استانداری قول گرفتیم در بازارچه مرزی باجگیران غرفهای در کنار سایر غرفهها به ما بدهند. در حال حاضر دلالها اقدام به خرید گل با هر کیفیتی از شهرهای مختلف و مقاصد گوناگون میکنند و به بازارچه مرزی میبرند و از آنجا ترکمنستانیها با توجه به اینکه از نظر قانونی میتوانند ۶۰ کیلو بار مجاز همراه خود ببرند، اقدام به خرید گل به همین میزان میکنند که خودشان به این روش کولبری میگویند. نکته این است چرا عرضه و صادرات گل باید به این شکل باشد؟
سمنگانی با تأکید بر حفظ بازار گل در ترکمنستان با ارسال گل مرغوب عنوان کرد: حفظ بازار گل صادراتی مهم است و شرط آن عرضه کالای باکیفیت است. گمرک برای خروج گل باید تأییدیه اتحادیه تولیدکنندگان گل و گیاه خراسان رضوی را در کنار مدارک دیگر هنگام خروج گل بخواهد تا گل با کیفیت و با استاندارد بالا از کشور خارج شود و جلو خروج گل بیکیفیت تهیه شده از شهرهای دیگر مثل تهران توسط دلالان از مرز گرفته شود.
به گفته تولیدکنندگان گل، بازار ترکمنستان میتواند رونقبخش صادرات گل استان باشد؛ اما بیتوجهی مسئولان به کولبرهایی که گلهای بیکیفیت را از ایران روانه ترکمنستان میکنند، تهدیدی جدی است و غفلت از برنامهریزی میتواند اعتماد به گلهای ایران را خدشهدار و تولیدکنندگان را متضرر کند.
خبرنگار: طاهره فجر داودلی
نظر شما