به گزارش قدس آنلاین، امروز با بازگشایی مرکز مبادلات ارز و طلا، بازار متشکل ارزی تنها دو نرخ اعلام کرده است؛ دلار اسکناس با قیمت ۴۱ هزار و ۵۴۹ تومان و دلار حواله با نرخ ۳۶ هزار و ۱۳۰ تومان!
این در حالی است که قیمت دلار در بازار آزاد انتهای پله نهم کانال ۴۰ هزار تومان قرار دارد و البته نسبت به روز گذشته تغییر محسوسی را تجربه نکرده است. قیمت دلار صرافی ملی و یورو نیز امروز بهروزرسانی نشدهاند.
قیمت دلار در بازارهای همسایه
قیمت دلار در بازارهای همسایه امروز نوسان چشمگیری را تا این لحظه پشت سر نگذاشته است. قیمت دلار هرات اکنون ۴۹ هزار و ۲۵۰ تومان ثبت شده و قیمت آن در معاملات پشت خطی نیز در همین کانال قرار دارد.
قیمت دلار در بازار سلیمانیه و در آخرین معامله نقدی ثبت شده نیز در این بازار روی رقم ۴۹ هزار و ۶۵۰ تومان بوده است.
قیمت درهم نیز اکنون ۱۳ هزار ۸۷۰ تومان اعلام شده که متناسب با آن قیمت دلار درهم ۵۰ هزار و ۹۰۲ تومان برآورد میشود.
با توجه به قیمت دلار درهم میتوان گفت قیمت ذاتی دلار اکنون یک کانال بالاتر از کانال فعلی قرار دارد.
قیمت دلار بر خلاف روند چند روز گذشته امروز در پله آخر کانال ۴۰ هزار تومان در جا میزند. این عامل را میتوان ناشی از راهاندازی مرکز مبادله ارز و طلا و سرگردانی قیمت ارز دانست.
کارشناسان معتقدند با توجه به تحریمهای جدید آمریکا و مسائل سیاسی و اقتصادی که ایران در حال حاضر با آن مواجه است این ثبات قیمت ادامهدار نخواهد بود و قیمت دلار مجددا در مسیر افزایشی قرار میگیرد.
چرا بازار ارز با مشکل مواجه شده است؟
در میان متهمان اصلی وضعیت فعلی بازار ارز چند گزینه وجود دارند. در این میان، با کمی اغماض میتوان متهم ردیف اول را تحریمهای بینالمللی و متهم ردیف دوم را رشد چشمگیر نقدینگی و تغییر در سهم اجزای تشکیلدهنده آن دانست.
دنیای اقتصاد در این خصوص نوشته است این تحریمها به اشکال غیرمستقیم نیز درآمدهای ارزی را تحت فشار قرار میدهد.
بر این اساس کاهش درآمدهای ارزی کشور با محدود ساختن سرمایهگذاری، موجب میشود تا سطح تولیدات صادراتی و در نتیجه حجم ارز ورودی به کشور کاهش یابد.
از سوی دیگر تحریمهای مالی با سخت کردن نقل و انتقالات ارز، هزینه مضاعفی را بر تجارت کشور وارد ساخته است.
در این شرایط و با وقوع جنگ اوکراین نیز، رقبای نفتی تازهای در بازار غیررسمی حضور پیدا کردهاند که بدون شک به کاهش سهم نفت ایران از بازار منتهی شده است.
بدون شک مساله تامین انرژی داخلی و قطع گاه و بیگاه انرژی واحدهای صنعتی در سالهای اخیر بر تولیدات و صادرات این شرکتها اثر منفی گذاشته است؛ اتفاقاتی که در نهایت به کاهش ارز ورودی به کشور منجر میشود.
از سوی دیگر حجم نقدینگی و تغییرات اجزای تشکیلدهنده آن اثر قابل توجهی بر التهابات بازار برجای میگذارد. نقدینگی از دو بخش عمده پول و شبه پول تشکیل شده است.
شبهپول آن بخشی از نقدینگی است که سپردهگذاران برای کسب سود در حسابهای مدتدار بانکی قرار دادهاند. پول نیز بخشی از نقدینگی است که در سپردههای دیداری و به شکل پول نقد نگهداری میشود.
بر این اساس رشد قابل توجه متغیرهای پولی موجب شده است با اندکی تغییر در انتظارات تورمی ، بخشی از این شبهپول به پول تبدیل شده و با ورود به بازار داراییها، از جمله بازار ارز و طلا، در تنور التهابات بدمد .
نظر شما