در حالی که بسیاری کشورهای اروپایی به رهبری فرانسه به ساخت نیروگاه‌های هسته‌ای برای تامین انرژی خود روی می‌آورند، اما آلمان و برخی کشورهای دیگر همچنان با این مسئله مخالف هستند.

تمایل کشورهای اروپایی به روی آوردن به انرژی هسته‌ای

به گزارش قدس آنلاین، روزنامه هامبورگر ابند بلات آلمان در مطلبی به اختلاف نظرها درباره انرژی هسته‌ای در اتحادیه اروپا پرداخته و نوشت: در حالی که آلمان آخرین نیروگاه‌های هسته‌ای خود را خاموش می کند، اما بسیاری از کشورهای اتحادیه اروپا بر انرژی هسته‌ای تکیه می کنند, راکتورهای جدیدی می سازند و با هم بر برلین فشار می آورند.

"امانوئل ماکرون"، رئیس جمهور فرانسه همیشه فکر می کرد که خروج هسته ای آلمان یک ایده دیوانه کننده است، اما اکنون رئیس وی روند افراطی تری را دنبال می کند. اندکی قبل از اینکه تعطیلی سه نیروگاه هسته‌ای گذشته در آلمان در 15 آوریل اتفاق بیفتد ماکرون با صدای بلند در جهت مخالف فشار می‌آورد.

رئیس جمهور فرانسه این هفته اعلام کرد که احیای انرژی هسته ای اولویت فرانسه است. بر اساس تصمیمات اتخاذ شده حداقل 14 نیروگاه جدید می تواند تا سال 2050 در این کشور به بهره برداری برسد. قرار است پارلمان این کشور در ماه مارس قانونی برای تسریع در ساخت رآکتورها تصویب کند. البته ماکرون در مسیر هسته‌ای خود تنها نیست.

تعدادی از کشورهای اتحادیه اروپا اکنون به طور فزاینده‌ای بر استفاده از انرژی هسته‌ای تاکید داشته و علاوه بر فرانسه، 12 کشور دیگر اتحادیه اروپا در حال برنامه ریزی برای ساخت رآکتورهای جدید - برای امنیت انرژی خود و به زعم خود دستیابی به اهداف اتحادیه اروپا در حفاظت از آب و هوا هستند.

اما برای دولت فدرال آلمان ابتکارات در زمان نامناسبی انجام می شود. این ابتکارها منتقدان خروج را که تردید دارند که آیا تعطیلی آخرین نیروگاه های هسته ای اکنون راه درستی است یا خیر تشویق می کنند. در حال حاضر حدود 110 نیروگاه هسته ای در 13 کشور اتحادیه اروپا در حال بهره برداری هستند که یک چهارم برق اتحادیه را تامین می کنند. در حالی که آلمان روند خروج از انرژی هسته‌ای را در پیش گرفته است، سایر اروپایی ها به قطار هسته ای سوار می شوند.

نویسنده در ادامه به برخی پروژه های مهم اروپایی اشاره کرده و نوشت: لهستان تاکنون از انرژی هسته ای اجتناب کرده است، اما به دلیل حذف تدریجی زغال سنگ، اکنون برای بهره برداری در دهه آینده به دو نیروگاه هسته ای با شش بلوک راکتور روی آورده است. ساخت اولین آن قرار است در سال 2025 در نزدیکی گدانسک آغاز شود و حدود 20 میلیارد دلار هزینه خواهد داشت. در حاشیه سفر جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، قراردادهایی با گروه آمریکایی وستینگهاوس در این باره امضا شد. در حال حاضر همچنین پروژه هایی برای ساخت 10 مینی راکتور در این کشور وجود دارد.

سوئد هم 30 درصد برق خود را از شش نیروگاه هسته ای تامین می کند. این کشور در واقع می خواست برای مدت طولانی بدون انرژی هسته‌ای زندگی کند. اکنون اولف کریسترسون، نخست‌وزیر محافظه‌کار راست‌گرا، در حال برنامه‌ریزی است و می‌خواهد ساخت جدید نیروگاه‌های هسته‌ای را طبق قانون آماده کند.

بر اساس تصمیمات اتخاذ شده در فنلاند نیز دو نیروگاه هسته‌ای علاوه بر دو نیروگاه موجود ساخته خواهد شد.

جمهوری چک هم یک سوم برق مورد نیاز خود را با دو نیروگاه هسته‌ای پوشش می دهد. اکنون قرار است یک نیروگاه جدید در این کشور ساخته شود و یک نیروگاه موجود در تملین توسعه یابد.

دو راکتور جدید هم در اسلواکی در حال ساخت هستند. مجارستان، بلغارستان و اسلوونی هم در حال برنامه ریزی راکتورهای جدید هستند، در حالی که رومانی در حال بررسی ساخت مینی رآکتورهای هسته‌ای است.

هلند هم در حال افزایش عمر تنها نیروگاه هسته‌ای در Borssele است و در حال برنامه ریزی دو بلوک راکتور جدید است. بلژیک مرحله حذف هسته‌ای اعلام شده را برای سال 2025 به تعویق انداخته است و دو راکتور جوان این کشور قرار است تا سال 2035 کار کنند.

فرانسه هم به عنوان یک قدرت هسته‌ای در اروپا با داشتن 56 نیروگاه، نیمی از رآکتورهای اتحادیه اروپا را اداره می کند و در نتیجه 70 درصد نیاز برق خود را پوشش می دهد. اکنون بر اساس تصمیمات اتخاذ شده عمر راکتورهای قدیمی به موازات ساخت شش نیروگاه هسته‌ای جدید به 60 سال افزایش می یابد. حداقل هشت پروژه رآکتور دیگر در دست بررسی است. علاوه بر این، ماکرون سیستم‌های راکتور های کوچک را تبلیغ می‌کند. با این حال بیش از نیمی از رآکتورهای هسته‌ای فرانسه در سال گذشته به دلیل خرابی یا تعمیر و نگهداری موقتاً تعطیل بودند . از طرف دیگر ساخت جدید یک راکتور برجسته فرضی در فلامنویل 15 سال به طول انجامیده است و در حال تبدیل شدن به یک قبر میلیارد دلاری است. شرکت برق EDF 64 میلیارد یورو بدهی انباشته کرده است و اکنون قرار است کاملا ملی شود.

در ادامه این گزارش آمده است: نمونه فرانسه نشان می دهد که چرخش در انرژی هسته‌ای موفقیت قطعی نیست. ساخت راکتورهای هسته‌ای جدید گران است، زمان زیادی می برد و بدون خطر نیست. این یکی از دلایل کاهش سهم انرژی هسته‌ای در تولید برق جهانی است؛ سال گذشته برای اولین بار دوباره این تولید به زیر 10 درصد رسید. به گفته آژانس بین المللی انرژی اتمی این روند دیگر معکوس نخواهد شد.

اگرچه جهان تقاضای عظیم و رو به رشدی برای برق دارد، اما این به طور فزاینده‌ای با گسترش انرژی های تجدیدپذیر و در حال حاضر با استفاده بیشتر از نیروگاه های سوخت فسیلی برآورده می شود. با این وجود، آژانس بین‌المللی انرژی شانس خوبی برای بازگشت انرژی هسته‌ای" - به عنوان پلی برای انرژی های تجدیدپذیر می بیند: فاتح بیرول، مدیر آژانس بین‌المللی انرژی می گوید: برای حفاظت از آب و هوا، ساخت نیروگاه های هسته‌ای جدید در همه کشورهایی که مایل به انجام این کار هستند ضروری است.

در این شرایط اردوگاه هسته‌ای در اروپا فشار سیاسی بر بروکسل وارد می‌کند. این هفته، وزرای انرژی یازده کشور در استکهلم در حاشیه نشست اتحادیه اروپا برای تشکیل یک "ائتلاف حامی هسته‌ای" گرد هم آمدند که این کشورها شامل فرانسه، هلند ، لهستان، فنلاند، بلغارستان، کرواسی، جمهوری چک، مجارستان، رومانی، اسلوونی و اسلواکی بود. سوئد و ایتالیا غایب بودند، اما بخشی از اتحاد هسته‌ای هستند. این کشورها به رهبری فرانسه قول همکاری بیشتر، پروژه های هسته ای مشترک و همکاری در زمینه تحقیقات و امنیت را می دهند.

از سوی دیگر، آلمان تنها چند متحد مصمم در مسیر خروج سخت خود از انرژِی هسته‌ای دارد که اتریش، لوکزامبورگ و اسپانیا را شامل می شود. برای مدت طولانی، برلین می خواست علاقه فزاینده به انرژی هسته‌ای در اروپا را به عنوان صحبت از لابی هسته‌ای رد کند، اما اکنون دولت خود را انعطاف پذیر نشان می دهد. معاون وزیر اقتصاد آلمان البته پذیرفته است که برخی از کشورهای عضو از انرژی هسته‌ای حمایت می کنند. اما او بلافاصله آخرین خط دفاعی را مشخص کرده و گفت: هیچ پولی در اتحادیه اروپا برای انرژی هسته‌ای وجود ندارد. وی گفت: ما برای تأمین مالی ساخت نیروگاه‌های هسته‌ای جدید در سایر نقاط اروپا آمادگی نداریم.

منبع: خبرگزاری تسنیم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.