بهمن امسال نیز حمله سگهای ولگرد به یک زن باردار ۲۷ساله در نایسر سنندج، او را راهی بیمارستان کرده بود.
حمله به دو دختربچه در کرمان و مرگ دو کودک بر اثر حمله یک سگ ولگرد در قم را نیز به این آمار اضافه کنید.
۲ میلیون قلاده سگ ولگرد در شهرها
آمار وزارت بهداشت می گوید سالانه بیش از ۲۰۰ هزار حیوان گزیدگی در کشور رخ می دهد. این رقم تنها تعداد ثبتی است. مشاور معاونت محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست هم ۸۰ درصد حیوان گزیدگی سالانه در کشور را ناشی از حمله سگهای ولگرد عنوان می کند.
با اینحال آمار رسمی از تعداد سگهای ولگرد در کشور موجود نیست، اما مصطفی نادری، یکی از کارشناسان محیط زیست اردیبهشت امسال در گفتوگو با تسنیم از جمعیت ۲ میلیون قلادهای سگهای ولگرد در شهرها و حومه آن خبر داده بود. یعنی تقریباً به ازای هر ۴۰ نفر یک سگ ولگرد در کشور وجود دارد؛ آماری که به سرعت میتواند به عدد ۵ میلیون قلاده نیز برسد. زیرا سگ توانایی تولید نسل بسیار بالایی دارد.
اصغر عبدلی استاد گروه تنوع زیستی و مدیریت اکوسیستمها در دانشگاه شهید بهشتی آماری عجیب از نرخ موالید سگ ارائه کرده است. او می گوید ۲ قلاده سگ امکان تبدیل به ۴۰ هزار قلاده سگ در بازه زمانی ۵ تا ۶ سال را دارد.
محمد درویش، رئیس کمیته محیط زیست می گوید ۳۰ درصد جنگلهای بلوط با عاملیت اصلی سگهای ولگرد نابود شدهاند. آن ها یکی از مهمترین عوامل اصلی کاهش محسوس دارکوب در منطقه زاگرس هستند. سگها امنیت را از این پرندگان ربودهاند. این پرندگان موجوداتی هستند که لارو (نوزاد) سوسک چوبخوار را از پوست بلوط بیرون میکشیدند، میخوردند و اجازه نمیدادند که لاروها تبدیل به سوسک شوند. اکنون ۳۰ درصد این جنگلها به دلیل این سوسکهای چوبخوار نابود شدهاند.
ترحم های بی دلیل
بر اساس آمار سال گذشته ۱۶ نفر در ایران به علت ابتلا به هاری فوت کردند. دلیل آن نیز آگاهی نداشتن افراد مبنی بر مراجعه زودهنگام و قبل از ۲۴ ساعت برای تزریق واکسن هاری بود.
این در حالی است که اقداماتی از سر ترحم، بعضی جاهلانه و در برخی مواقع نمایشی افراد در غذا رسانی به سگهای رها شده و ولگرد با وجود هشدار کارشناسان محیط زیست و حیاتوحش یکی از مهمترین عوامل ازدیاد جمعیت سگ های ولگرد و تشکیل کلونیها و گلههای این حیوان شده است.
آخانی عضو هیئت علمی دانشکده زیستشناسی دانشگاه تهران می گوید: بالاخره دیر یا زود دولت از دست این حیوانات عاصی خواهد شد و آن وقت چارهای جز استفاده از گلوله نخواهد داشت. اگر واقعاً این افراد سگها را دوست دارند لطف کنند و آنها را جمع کرده و به خانههای خود ببرند. سگها نباید پاچه مردم و کودکانشان را بگیرد. اگر این کار را انجام دهند عالی میشود و ما نیز از آنها تشکر میکنیم ولی نمیشود که عدهای از خارج پول جمع آوری کنند و در این زمینه به ثروتهای هنگفت برسند، پیجهای فحاشانه در اینستاگرام بسازند و به همه فحاشی کنند و بگذارند سگهای ولگرد سبب بیماری، مرگ و زخمی شدن مردم شوند.
عبدالرضا باقری، صاحب نظر مسائل محیط زیست و حیات وحشبا تاکید بر استفاده از ظرفیت حامیان حقوق حیوانات به ایلنا می گوید: چنانچه دولت به وظایف خود به درستی عمل کند، با جلب اعتماد این حامیان میتوان گامهای بزرگی برای ساماندهی و نگهداری این حیوانات برداشت.
باقری معضل سگهای ولگرد را مختص کشور ما نمیداند و در این باره میگوید؛ این مشکل در سرتاسر کشورهای جهان وجود دارد، و کشوری نیست که با این معضل روبرو نباشد اما با اقدامات کنترلی مثل اختصاص بودجه، قوانین سفت و سخت و استفاده از ظرفیت متخصصان حیاتوحش به عنوان پلیس حیوانات توانستهاند این موضوع را تا حد زیادی کنترل و ساماندهی کنند.
در عین حال در کشوری مانند هندوستان که به دلیل جمعیت زیاد عدم امکان ساخت پناهگاه برای سگها وجود ندارد، اما شهرداریها موظف به انجام اقداماتی برای کنترل این معضل هستند. در این کشور ابتدا سگها عقیم و سپس به طور مرتب انگل زدایی شده و تزریق واکسن به طور مرتب در مورد آنها انجام می شود. در چنین مواردی حتی با وجود آنکه سگها توسط ساکنان محلات تغذیه میشوند اما اقدامات کنترلی جلوی تبدیل شدن سگ های ولگرد را به یک معضل تا حد زیادی گرفته است.
نظر شما