به گزارش قدس آنلاین، نشست نقد و بررسی کتاب «نبرد تنگهها؛ نقش شهید حسن باقری در عملیات فتح المبین» نوشته مصطفی رحیمی با حضور مرتضی قاضی و گعلی بابایی به عنوان منتقد توسط نشر ۲۷ بعثت برگزار شد.
مرتضی قاضی در ابتدای این نشست گفت: کتاب «نبرد تنگهها» به جهت اینکه زندگی یک فرمانده شهید را بررسی کرده است و با اینکه حجم کتاب بسیار بالاست، اما محتوای آن بسیار خوب است. ما در این جلسات نقد بنا را گذاشتهایم بر اینکه جلسات کارکرد آموزشی داشته باشند و راهکاری باشد برای دوستانی که در زمینه ادبیات دفاع مقدس کار میکنند تا بتوانند رد پای نویسندگان و بزرگان این حوزه را در کتابهایی که کار کردهاند، بشناسند و بتوانند از انها بهتر الگو بگیرند در کارهای خودشان، در هر مرکزی که مشغول هستند.
رحیمی نویسنده کتاب «نبرد تنگهها» نقش شهید حسن باقری در عملیات فتحالمبین گفت: مشکلی که همیشه در آثار دفاع مقدس داشتهایم، اصرار بر اسطورهپردازی و قهرمانسازی از شهدا بوده که متأسفانه این اسطورهسازی و قهرمانپردازی بدون دلیل هم بوده است. من چون خودم مکرر جز داوران جایزههای کتاب هستم، مثلاً جایزه کتاب جلال یا جایزه کتابهای دفاع مقدس در بنیاد حفظ آثار بودهام، این مشکل را با تمام وجود حس میکردم که اگر ما بخواهیم فرمانده جنگ را به تصویر بکشیم، مشخص نیست که اتفاقات در جنگ کار گروهی بوده و همه چیز را به فرد ختم میکنیم. از طرف دیگر متأسفانه همیشه در حال افراط و تفریط هستیم. من ندیدم جایی تفریط و افراط به تعادل منجر بشود.
گلعلی بابایی، نویسنده آثار دفاع مقدس در ادامه این جلسه گفت: تشکر میکنم از نویسنده که کار به این عظمت را به سرانجام رساند. کار سخت و طاقتفرسائی بود. اتفاقاتی که در غرب دزفول افتاده بود، قبل انقلاب و جنگ، برای من جالب بود. نقش آقای رشید در سازماندهی این محور را تا حالا نشنیده بودم و برایم تازگی داشت. نثر روان و صراحت لهجه ایشان در این کتاب بسیار خوب است.
او افزود: در مورد سپاه و ارتش جاهایی که لازم بوده از آنها با قلم تند و تیز انتقاد شده، و جاهایی که لازم است، تقدیر شده است.
بابایی با بیان اینکه این کتاب ویژگیهای مهمی دارد، خاطرنشان کرد: در بحث حجم کتاب، من به شخصه از متن کتاب استفاده کردم و لذت بردم، ولی گفتم حیف است این کار به این زیبایی، کاش از نظر حجم و خوشدستی که کمی سخت است برای دستگرفتن، کمحجمتر بود. الان روش مطالعه عوض شده و مردم به چیزهای غیرعادی عادت کردهاند و کمتر میآیند سراغ کتابی با این حجم که آن را دست بگیرند.
وی گفت: به نظر من دستورهای عملیاتی که داخل متن کتاب آمده، سکته داده به کار البته من در جایگاه نقد نیستم، ولی نظرم این است که میشد این دستورهای عملیاتی را به جای دیگر برد. اینکه مقدمهچینی زیاد بوده و ۲۰۰ صفحه که از کتاب جلو میرویم، تازه به حسن باقری میرسیم، شاید میشد مقدمه را کمتر کرد. البته این نظر خود شماست که برای کم کردن حجم چه میشود کرد و چطور آن را به شکلی درآورد که استقبال عمومی بیشتری داشته باشد و افراد بیشتری مطالعه کنند. واقعاً حیف است. شما ده سال عمرتان را گذاشتید برای این کار. قرار هم نیست کتاب کتابخانهای و قفسهای بشود و باید خوانده بشود.
بابایی تاکید کرد: این کتاب مصداق جهاد تبین مدنظر حضرت آقاست. کتابی که درمورد یک شخصیت محوری است و در کنارش به روایتهایی از منطقه غرب دزفول هم پرداخته شده که کمتر دیده شدهاند و خود من زیاد درباره ش نخوانده بودم. از آن طرف درباره یک عملیات خوب و موفقی هم بوده که انجام شده.
نظر شما