تحولات منطقه

۲۶ اسفند ۱۴۰۱ - ۱۰:۳۴
کد خبر: ۸۵۸۴۱۲

شهرستان ابرکوه که به عنوان یکی از ۱۴ شهر نمونه گردشگری ایران انتخاب شده است، دارای جاذبه‌های متعدد تاریخی و طبیعی است، در میان این جاذبه‌ها سرو سرسبز چهارهزار ساله‌ ابرکوه کهنسال‌ترین موجود زنده در ایران است.

ابرکوه، شهری که در هوای تاریخ نفس می‌کشد
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

ابرکوه که مرکز آن در ۱۴۰ کیلومتری غرب یزد و در مسیر اصلی یزد به شیراز و مسیر تاریخی راه ابریشم و طریق الرضا علیه السلام قرار دارد در منابع قدیم و جدید با نام هایی مانند ابرقو، ابرقویه، برقوه و برکوه ثبت شده و فاصله آن تا شیراز ۳۰۰ کیلومتر و تا اصفهان ۲۸۰ کیلومتر است.

شهرستان ابرکوه جزو فلات مرکزی ایران است و ارتفاع آن از سطح آبهای آزاد ۱۵۰۰ متراست و دارای ۲ بخش و چهار دهستان، با بیش از ۴۵۰ اثر تاریخی و فرهنگی است که تاکنون تعداد زیادی از این آثار در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است برخی از جاذبه های تاریخی و طبیعی دیدنی این شهرستان هدف گردشگری در ادامه معرفی شده است.

سرو کهنسال
در شهر ابرکوه سروی کهنسال وجود دارد که دانشمندان عمر این درخت را بیش از چهار هزار سال تخمین زده‌اند، درخت سرو ابرکوه از بزرگترین درختان دیرزیست دنیا است، این درخت دارای تنه‌ای با قطر۵.۴ متر، محیط ساقه ۱۸ متر و ارتفاع ۲۵متر همواره پذیرای هزاران نفر گردشگر داخلی و خارجی است.

سرو ابرکوه یا سرو ابرقو که با نام «پارسیک» شناخته می شود در قسمت جنوب غربی شهر ابرکوه واقع شده و شهرت و اهمیت تاریخی به این شهر داده است، این درخت چهار هزار و پانصد ساله، بعد از قله سرفراز «دماوند» در تهران، دومین اثر طبیعی ایران است که در فهرست میراث ملی به ثبت رسیده است.

مسجد جامع
با محراب گچبری بسیار عالی است، اساس این بنا به صورت چهار ایوان و حیاطی مستطیل شکل و دارای دهلیزها. شبستان‌ها ومتعلقات دیگر است و قسمت‌هایی هم مربوط به دوره سلجوقی و حکمرانی مغول است.

همه بنای مسجد جامع ازخشت خام و گل ساخته شده و از نظرسبک ساختمانی جزو بناهای چهار ایوانی است، مسجد جامع ابرکوه به شماره ۱۹۷ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
گنبدعالی
از قدیمی‌ترین و مستحکم‌ترین اثر تاریخی ابرکوه است و آرامگاه امیر عمیدالدین شمس الدوله دیلمی از امرای دیالمه است که به دستور فرزندش فیروزان در سال ۴۴۸هجری ساخته شده است.

این بنای هشت ضلعی که دیوار و سقف آن از سنگ سفید و ملات گچ و ساروج ساخته شده است ۲۰ متر ارتفاع دارد و با شماره ۱۹۵ به عنوان اولین اثر ثبتی استان یزد در فهرست آثارملی ایران به ثبت رسیده است.
مسجد بیرون
مسجد بیرون، منزلگاه علی بن موسی الرضا (ع) است، این مسجد شامل دو ایوان با حیاط مرکزی است، ایوان غربی به گنبد خانه‌ای که از داخل مربع و ا زخارج نیم دایره است متصل است، زیرسازی گنبد و قرینه‌های آن و همچنین پوشش ایوان‌ها و دو رواق به شیوه اشکانیان وساسانیان است، مسجد بیرون به شماره۲۱۷۰ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است .

یخچال‌ها
یخچال‌های ابرکوه به شکل مخروطی بصورت پله‌ای بنا شده است که در گذشته محل انباریخ بودند، ارتفاع این یخچال‌ها اغلب حدود۲۰ متر است و سطح آن گودتر از سطح زمین است، یخچال‌ها دارای ۴ بخش عمده حوض بند، مخزن یخ، دیوارهای سایه انداز وگنبد بزرگ روی مخزن هستند.
حمام خزینه‌ای ملاحیدر
دارای قسمت‌های مختلف ازجمله ورودی، حجره انتظار، خزینه خلوتی و حمام سرد وگرم است، مصالح به کاررفته در بنا سنگ، ملات گچ وگل، آجر، خشت خام، ساروج و گل زرد است، قدمت این حمام بیش ازسیصد سال است و در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
مقبره عزیزالدین نسفی
این اثر در دوره سلجوقیان درقرن پنجم و ششم هجری بنا شده است که قسمتی از هنر معماری آن همچنان مشهود است، این بنا دارای محراب گچبری بسیار عالی است که باکتیبه‌های مزین گنبد علویان در همدان و مدرسه حیدریه قزوین و مسجد جامع ورامین و مقبره پیر بکران در اصفهان همطراز و قابل قیاس و مشتمل برگل و بوته‌های اسلیمی و ریزه کاری‌های بسیار عالی گچبری و کتیبه‌های کوفی ونسخ شیوای گچبری است و بر روی دو گل گچبری بر طرفین محراب به خط نسخ نام سازنده و تاریخ آن نوشته شده است و به شماره ۲۰۵ درفهرست آثارملی به ثبت رسیده است.

موزه مردم شناسی
آثار موزه مردم شناسی ابرکوه دارای۸۰۰ قطعه از اشیاء با ارزش تاریخی است که مساحتی در حدود ۵۰۰ مترمربع از خانه صولت را به خود اختصاص داده است.

قلعه روستای شهرسب(ارگ شهرسب): ۱۷هزار مترمربع مساحت دارد ومصالح بکاررفته دران خشت خام، گل، سنگ، چوب، آجرپخته است.

صنایع دستی

سه صنایع دستی شهرستان شامل گیوه دوزی، قفل سازی و چنته بافی در فهرست آثار ناملموس کشور به ثبت رسیده است، همچنین موسیقی مراسم محرم ابرکوه نیز در فهرست میراث ناملموس به ثبت رسیده است.

ابرکوه در ۱۴۰ کیلومتری شهر یزد قرار دارد.

منبع: خبرگزاری ایرنا

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.