به گزارش قدس خراسان، یکی از عوامل مهم در زمینه رشد اقتصادی و ایجاد تحول، سرمایه انسانی است که در دو دهه اخیر در کانون اصلی پژوهشهای اقتصادی قرار گرفته است.
مقام معظم رهبری نیز در سخنرانی نوروزی خود درتبیین ضرورت تحول، به نقش مردم در تحقق این مسئله و اهمیت مسئله مشارکت مردم در تولید تأکید کردند.
از این رو به سراغ عضو اتاق سیاستگذاری فناوری وزارت علوم رفتیم تا درباره راههای افزایش مشارکت مردم در تولید با او گفتوگو کنیم.
رضا قنبری با اشاره به نقش مهم منابع انسانی در ایجاد تحول اقتصادی و علمی در کشور گفت: در حوزه دانشبنیان و نوآوری چیزی به جز مردم و انسان در حوزه نوآوری نداریم. اگر کلان قصه را نگاه کنیم توجه به حوزه نوآوری و فناوری یعنی توجه به اینکه ما باید به انسان توجه کنیم و مردم فرای قوانین حکومتی به مسائل فکر کنند و چون جنبه تکنیکی در صنعت پیدا میکند، مغفول مانده است.
رئیس سابق پارک علم و فناوری خراسان رضوی در ادامه تأکید کرد: همین که رتبه نوآوری ما پیشرفت زیادی در دنیا داشته، یعنی در این حوزه ما توانستهایم خیلی موفق باشیم. نخستین دستور شرکتهای دانشبنیان این است که این شرکتها نباید دولتی باشند، یعنی شرکتهای دانشبنیان به طور خاص، شرکتهای خصوصی هستند که دانش را ارائه میکنند و این تعریف شرکت دانشبنیان است.
وی ضمن ارائه الگوی موفق استفاده از جوانان در مباحث دانشبنیان تأکید کرد: اگر بخواهیم یک الگو معرفی کنیم که در کشور طی یک دهه گذشته موفق بوده، نوع نگاه به فعالیتهای دانشبنیان است. دانشبنیانها جوانان این مملکت هستند که در این کشور تحصیل و به مسائل خودمان فکر کرده و با روشهای خودمان آن را حل کردهاند و ما نمیتوانیم موردی بهتر پیدا کنیم که نشاندهنده اعتماد به نفس و توانایی ما باشد که بتوان آن را ارزیابی کرد و به این رسید که بزرگترین حوزهای است که در آن تحول به وجود آمده است.
معیار اکنون دانشبنیانهاست
قنبری یادآوری کرد: به عنوان کسی که در دوره دانشجویی المپیادی بودهام میگویم نخستین سخنرانیام درباره تنفرم از المپیاد بود چون با ورود به عرصه دانشبنیان و فناوری علم فهمیدم مسیر را اشتباه رفتهام. المپیاد مقوله بدی نیست، معیار آن زمان، موفقیت در المپیادها بود و معیار اکنون، دانشبنیانهاست. نگرش جوانان و نوجوانان به علم بسیار کاربردی شده که باید به این نسل اجازه بدهیم تا وارد میدان شوند. این نسل با فکر بهتری که نسبت به ما دارد میتواند تحول را ایجاد کند.
رئیس سابق پارک علم و فناوری خراسان رضوی خاطرنشان کرد: توجه به فناوری و دانشبنیانها طی ۱۰سال اخیر در کشور سبب تحول بزرگ در اقتصاد، نگرش به دانشگاهها و از همه مهمتر در منابع انسانی شده است و بزرگترین تحول چیزی است که دم دست ماست و آن فقط اعتماد به جوانان است.
وی با اشاره به پیشرفت علمی ایران عنوان کرد: در بازه زمانی ۱۰ساله یعنی از سال ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۲ از رتبه ۱۳۰ نوآوری در دنیا به رتبه ۵۵ رسیدهایم و جزو پنج کشور اول دنیا هستیم که سرعت بالایی در پیشرفت نوآوری داشته است و متأسفانه فقط ما نتوانستهایم جنبه بزرگ اقتصادی را برای نوآوران و دانشبنیانها فراهم کنیم. درست است که سال گذشته سال دانشبنیانها بود اما فقط در حد یک شعار ماند.
عضو اتاق سیاستگذاری فناوری وزارت علوم تصریح کرد: باید دقت کنیم ما در اوج دوران تحریم توانستهایم به این رشد برسیم. در حالی که یکی از ابزارهای بسیار مؤثر در نوآوری و فناوری شبکه جهانی است و ما بخشهایی از شبکه را به خاطر تحریمها نداشتهایم ولی با استفاده از ظرفیت جوانان و تیزهوشی که داشتهاند به این رشد رسیدهایم و کارهای بزرگی انجام دادهایم که در سخنان رهبری و بیانیه گام دوم انقلاب هم این نکات وجود دارد.
قنبری با بیان مثالهایی به این موفقیتها اشاره کرد و ادامه داد: ابزارها و برنامههایی که در تلفنهای همراه ما وجود دارند بهترین مثالهایی هستند که توسط جوانان خوشنام ایرانی و بدون دخالت نهادهای دولتی ساخته شدهاند. وقتی دانشآموزان کلاس ششم به پارک علم و فناوری خراسان آمدند و فهمیدند نرمافزارهایی مانند نشان و باد صبا توسط همشهریان خودشان ساخته شده که همه درزندگی روزمره استفاده میکنند بسیار خوشحال شدند و خود این یک الگوسازی است.
تحول در دانش بنیانها نیازمند حذف مناقشات سیاسی است
رئیس سابق پارک علم و فناوری خراسان رضوی با بیان مقدمات ایجاد تحول بزرگ در حوزه پیشرفت علمی و اقتصادی گفت: اگر بخواهیم تحول بزرگی درست کنیم نیاز داریم مناقشات سیاسی را از حوزه دانشبنیانی جدا کنیم. ما اکنون برای توسعه نیاز به اینترنت پرسرعت داریم تا بتوانیم به شبکههای جهانی وصل شویم و سرعت نوآوری خود را بالا ببریم. اینکه رتبه ما در دنیا در حوزه پیشرفت نوآوری نصف و کمتر از نصف شده است و جزو پنج کشور در سرعت رشد هستیم بسیار خوب است اما اگر بخواهیم رتبه ۵۵ خود را به رتبه ۲۵ برسانیم باید کارهای خیلی بزرگی انجام دهیم و راه سختی داریم.
قنبری در پایان با تأکید بر ضرورت سرمایهگذاری در بخش نوآوری و دانشبنیانها عنوان کرد: یکی از اتفاقاتی که در کل دنیا در حوزه نوآوری و دانشبنیانها افتاده و در ایران هم نشانههای آن دیده میشود سرمایهگذاری در این بخش است و این سرمایهگذاری در کل دنیا اول توسط اقوام و دوستان انجام میشود و در مراحل بعدی نهادهای خصوصی سرمایهگذار. در کشور با قانون جهش تولید دانشبنیانها برای حوزه سرمایهگذاری و اقتصاد دانشبنیان اتفاقهای خوبی پیشبینی شده که این بزرگترین نقشی است که مردم میتوانند در سرنوشت خودشان با سرمایهگذاری روی جوانان خودشان برای حل مسائل خودشان ایفا کنند و این گزارهای است که اگر مردم پای جوانان خودشان بیایند قطعاً موجب اعتلای اقتصاد ایران میشوند.
خبرنگار: طاهره فجر داودلی
نظر شما