تحولات منطقه

رئیس موزه بزرگ خراسان گفت: سال گذشته حدود ۴۳۰۰ نفر از موزه بزرگ بازدید کرده‌اند. البته این آمار بدون احتساب کسانی است که رایگان از موزه بازدید داشته‌اند.

بازدید بیش از ۴۰۰۰ نفر از موزه بزرگ خراسان در سال گذشته
زمان مطالعه: ۵ دقیقه

به گزارش قدس خراسان، علی صفرنژاد با اشاره به اینکه موزه بزرگ خراسان موزه‌ای منطقه‌ای است، اظهار کرد: موزه‌های منطقه‌ای تفاوت عمده‌ای که با موزه‌های دیگر دارند و یکی از تفاوت‌های آن، این است که یک منطقه از کشور را پوشش می‌دهند. به این ترتیب منطقه شرق کشور توسط موزه بزرگ خراسان پوشش داده می‌شود.

رئیس موزه بزرگ خراسان با اشاره به اینکه ما اولین موزه استاندارد کشور بعد از انقلاب اسلامی هستیم، بیان کرد: منطقه‌ای بودن باعث شده سطح پوشش محتوای این موزه فراتر از موزه‌های دیگر باشد. ما در این موزه سعی کردیم فرهنگ ادبیات، میراث مکتوب، موسیقی و آنچه مربوط به هویت یک ملت در منطقه شرق کشور و خراسان بزرگ می‌شود را معرفی کنیم.

وی درخصوص طرح محتوایی این موزه ادامه داد: اقداماتی در رابطه با طرح محتوایی موزه بزرگ خراسان در سال‌های ۹۷ تا ۹۹ انجام شد که بعد از آن با کرونا مواجه شدیم و طرح محتوایی ما هنوز تصویب نشده است. در آن طرح میراث مادی معنوی کشورهای همجوار مانند ترکمنستان، تاجیکستان و پاکستان را نیز در موزه خراسان معرفی می‌کنیم.

صفرنژاد در خصوص برنامه‌های موزه بزرگ خراسان برای کودکان و نوجوانان بیان کرد: در بخش کودک و نوجوان سالنی تدارک دیده شده که دارای بخش مجزایی است. در آیتم‌هایی که یونسکو برای موزه‌های منطقه‌ای طراحی کرده، تاکید شده است که بخش کودک و نوجوان باید مجزا باشد و به عبراتی به صورت تخصصی به این حوزه پرداخته شود.

رئیس موزه بزرگ خراسان ادامه داد: از سال ۱۳۹۵ در روز جهانی کودک همواره در موزه بزرگ خراسان برنامه داشتیم و همین موضوع باعث شده از یونسکو در بخش پژوهش و کودک و نوجوان امتیاز بگیریم. تلاش کردیم مطابق معیارهای یونسکو حرکت کنیم که این موضوع به دلیل کمبود اعتبارات و نیرو دشوار است اما تمام تلاش‌مان را می‌کنیم موزه بزرگ خراسان به عنوان یک موزه منطقه‌ای مطابق معیارهای جهانی باشد. به عنوان مثال کتابخانه ما ۶۰۰۰ جلد کتاب دارد که همه کتاب‌های آن در رشته میراث فرهنگی، معماری و صنایع دستی تخصصی است.

وی با اشاره به مرکز اسناد موزه بزرگ خراسان اضافه کرد: در همین کتابخانه، مرکز اسناد را داریم که هزاران برگ سند در طول ۴۰ سالی که از تاسیس اداره کل میراث فرهنگی گذشته در آن جمع‌آوری شده و در حال تبدیل آن به نسخه دیجیتال هستیم. البته ما به تنهایی این کار را انجام نمی‌دهیم و در این رابطه با مرکز اسناد ملی ایران، نسخ خطی و اسناد خطی آستان قدس رضوی همکاری داریم.

صفرنژاد با بیان اینکه بیشترین تعداد پرونده‌های ثبت شده در کشور مربوط به موزه خراسان است، بیان کرد: آثار تاریخی در تهران به وزارتخانه می‌رود و باید از آن‌ها دفاع شود. بیشترین تعداد آثاری که موفق می‌شوند در آن جلسات مجوز ثبت بگیرند، متعلق به ماست. این آثار شامل میراث مادی و معنوی مانند آداب و رسوم و حتی لالایی‌هایی است که مادران برای فرزندان خود می‌خواندند.

رئیس موزه بزرگ خراسان در خصوص ظرفیت‌های دیگر موزه بزرگ خراسان افزود: نمایشگاه و فروشگاه گوهرسنگ‌ها را نیز در این موزه داریم و در قسمتی دیگر سعی کرده‌ایم بخشی از میراث کشاورزی مردم خراسان رضوی را نیز معرفی کنیم چرا که از جمله قدیمی‌ترین کشاورزان دنیا کشاورزان ایرانی بوده‌اند و با توجه به اینکه نمونه آسبادهای نشتیفان خواف ثبت یونسکو شده، یک نمونه از آن‌ها را در این موزه به نمایش گذاشته‌ایم.

وی با تاکید رویکردی ویترین‌گونه نداشته‌ایم، تصریح کرد: در طول سال ۱۴۰۱، ۱۷ نمایشگاه با موضوعات مختلف و هفت همایش علمی ادبی برگزار کردیم. همچنین تقدیر از پیشکسوتان را داشتیم اما اقدام دیگری که نسبت به انجام آن خیلی امیدوار هستیم، بخش معرفی و نقد کتاب است که در کتابخانه موزه این فضا را در نظر گرفتیم. در کتابخانه کودکان نیز مبلمان و چیدمان را طوری طراحی کردیم که بتوانیم نشست‌های پاتوق کتاب را در اینجا برگزار کنیم.

صفرنژاد در خصوص اقدامات پژوهشی موزه بزرگ خراسان خاطرنشان کرد: در این رابطه ما با دانشگاه نیشابور تفاهم‌نامه امضا کرده‌ایم و تا امروز حدود ۲۱ دانشجو برای پایان‌نامه به اینجا مراجعه کرده‌اند که به آن‌ها موضوع داده‌ و منابع را در اختیارشان قرار داده‌ایم.

رئیس موزه بزرگ خراسان با تاکید بر اینکه از سال ۱۳۹۴ در تلاشیم تا علاوه بر مشهد در تمام نقاط دنیا دیده شویم، افزود: در استان نیز باید با همفکری و تعامل با سایر سازمان‌ها چرخ فرهنگ را به خوبی پیش ببریم.

وی با بیان اینکه کار بزرگی که در سال ۹۵ با امضاء تفاهم‌نامه‌ای در سطح وزارتخانه در تهران انجام شد، انتقال ۴۵ هزار شی تاریخی از موزه ملی به موزه خراسان بود، ادامه داد: در دنیا هیچوقت انتقال اشیا از یک موزه به موزه دیگر در این سطح انجام نشده بود. ما آمادگی داریم به سایر موزه‌های کشور حتی خارج از کشور شی منتقل کنیم.

صفرنژاد همچنین با اشاره به استفاده از ظرفیت دانش‌آموزان رشته گردشگری به عنوان راهنمای موزه در موزه بزرگ خراسان افزود: ما به سراغ نسل‌هایی می‌رویم که مورد توجه قرار نمی‌گیرند اما بسیار خلاق هستند.

رئیس موزه بزرگ خراسان ضمن گلایه از اداره کل آموزش و پرورش خراسان رضوی ادامه داد: با آموزش و پرورش چندین بار مکاتبه کرده و از آن‌ها درخواست کردیم برنامه‌های منظمی برای بازدید دانش آموزان از موزه را فراهم کنند که تاکنون این اتفاق نیفتاده و آنطور که ما انتظار داشتیم، با ما همکاری نکرده‌اند.

افزایش ۱۵ درصدی آمار بازدیدکنندگان از موزه بزرگ خراسان در سال ۱۴۰۱

وی با بیان اینکه در سال ۱۴۰۱ آمار بازدیدکنندگان از موزه ۱۰ تا ۱۵ درصد افزایش داشت، گفت: امیدواریم این روند افزایشی در سال جدید نیز ادامه داشته باشد. البته به این نکته هم باید اشاره کرد که موزه‌های منطقه‌ای به دنبال جذب تمام مردم نیستند و مخاطب اصلی آن‌ها متخصصان هستند.

صفرنژاد ادامه داد: ما در دوران کرونا نیز سعی کردیم موزه را تعطیل نکنیم و در نوروز ۱۴۰۱ در همان مشکلات کرونا نمایشگاهی تحت عنوان «هرات جان» برگزار کردیم که در این نمایشگاه آثار هنرمندان برجسته هرات افغانستان در حوزه خوشنویسی و نگارگری به نمایش گذاشته شد که استقبال فوق العاده‌ای از این نمایشگاه به عمل آمد.

رئیس موزه بزرگ خراسان خاطرنشان کرد: ما دنبال برگزاری نمایشگاه‌های مشترک با کشورهای هدف هستیم تا بتوانیم فرهنگ خراسان را به خوبی در این کشورها معرفی کنیم.

منبع: خبرگزاری ایسنا

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.