بچهها با شادی و نشاط مشغول بازیاند. اینجا فضای رنگی و شاد، یاد مهدکودکهای شهرها و روستاها را تداعی میکند.
اگر چه اینجا شهر نیست ولی به بزرگی یک شهر است. حرم رضوی آنقدر وسیع شده است که گشتن در تمام رواقها و صحنهایش بیش از یک روز وقت میخواهد و اگر فرصت برای بزرگسالان فراهم آید، پاهای کودکان قدرت اینهمه پیادهروی ندارد. وقتی که بزرگسالان به دنبال گوشه خلوتی برای زیارت هستند، کودکان از خلوت و تنهایی گریزانند.
ولی در این رواق، جایی برای تنها ماندن نیست، نه جایی برای کز کردن در یک گوشه. اینجا زیارت به وقت بازی است. شیرجه زدن در استخر توپ، لای طاق ضربیهای مقوایی. بازی با همسالان زیر درختان مقوایی، بازیهای گروهی و نقاشی با مداد رنگیهای حرم. وقتی کتابهایی که مفاهم دینی را در خود نهفته دارد، گویی در حوض نقاشی ریخته شده است و کودکان با قلابهای شبیهسازی شده هرکتابی را میخواهند، بر میدارند.
وقتی سوار قطار بازی میشوی، نوای زیارت لای هوهوچی قطار، منعکس میشود. خاله بازیهای دخترانه در خانههای مقوایی رنگی جاری است و سفرهای که به مهر و شادی گسترده میشود.
هر از گاهی از رواق کودک، صدای شعرخوانی کودکان شنیده میشود. ترانههایی که کودکان همنوا با مربی میخوانند. شعرهای مذهبی، زیارت نامههایی که آهنگین خوانده میشود.
رواق کودک دو ساله شد
مهناز ۶ساله که همراه مادرش به حرم آمده است، با صدای شادی کودکان دست مادرش را به سمت رواق کودک میکشد تا ببیند پشت این در چه خبر است. اندکی بعد، مهناز برای مادرش دست تکان میدهد و مادر، با اطمینانی که مربی به او داده است، فرزند خردسالش را به رواق کودک در حرم رضوی میسپرد و خودش با خیال جمع برای زیارت میرود. دومین سالی میشود که شوق عید نوروز و بهارطبیعت با زیارت گامهای کودکانه در حرم مطهر رضوی گره خورده است.
از وقتی در دومین روز فروردین ۱۴۰۱ «رواق کودکان» در حرم مطهر آقا علی بن موسیالرضا(ع) افتتاح شده است، والدین نیز میتوانند با آرامش بیشتری در خلوت حرم دعا و زیارت نامه بخوانند.
رواق تخصصی کودک حرم که در فضایی به وسعت ۱۲۰۰متر مربع ایجاد شده است، فضایی است در رواق کوثر حرم مطهر رضوی. رواقی که میتواند پذیرای یکصد کودکی و زائر کوچکی باشد که نخستین گامهای کودکانهشان را برای زیارت برداشتهاند.
اما اینجا در رواق کودک حرم، زیارت و بازی توام است. کودکی که بازی با همسالان در یک محیط شاد و با اسباب بازی را بر یک جا ساکت نشستن ترجیح میدهد، رواق کودک جای مناسبتری است.
کودکی که با والدین خود به حرم میآید، حالا بیحضور والدین و تذکرهای پی در پیایشان برای رعایت سکوت و ساکت در جایی نشستن، میتواند لذت سفر به مشهد مقدس را دوچندان کرده و خاطره خوبی برایش به یادگار بماند.
رواقی برای زائران کودک امام هشتم(ع)
«رواق کودک حرم»، به همت معاونت تبلیغات اسلامی آستان قدس رضوی ایجاد شده است. در همین زمینه حجتالاسلام شریعتینژاد معاون تبلیغات اسلامی آستان قدس رضوی میگوید: ایجاد رواق ویژه کودکان یکی از مطالبات جدی حجتالاسلام و المسلمین احمد مروی، تولیت آستان قدس رضوی بود.
او با بیان اینکه هدف غایی از ایجاد این رواق تخصصی، کار فرهنگی برای ردههای سنی کودک و نوجوان است، تصریح میکند: همانگونه که در حرم مطهر برای بزرگسالان کار تبلیغی و فرهنگی انجام میشود، برنامه رواق کودک، این است که برای کودکان و نوجوانان با لحاظ اقتضائات این طیف سنی نیز برنامه فرهنگی و تبلیغی داشته باشیم. زیرا کودکان و نوجوانان، آینده سازان این کشور هستند و میباید برنامههای تربیتی و پرورشی برایایشان داشته باشیم.
حجت الاسلام شریعتینژاد میافزاید: با تأکید تولیت آستان قدس رضوی کار در حوزه کودک و نوجوان، بعنوان یک وظیفه اصلی و مهم بخشهای فرهنگی انجام شده است و برای انجام آن، برنامهریزیهای مستمر و طرحهای جدیدی در دست اقدام است.
وی با اشاره به اینکه رواق تخصصی کودک برای رده سنی ۵تا ۱۰سال طرحریزی شده است، یادآور میشود: از سال گذشته که رواق کودک حرم راهاندازی گردید، از ساعت 10:15 تا 18 پذیرای کودکان ۵ تا ۱۰ ساله بود. در این رواق کودکان در کنار بازی و سرگرمیهای کودکانه، با برخی مفاهیم دینی و آموزههای حوزه زیارت نیز آشنا میشوند. همچنین برای ارتقای کیفی برنامههای این رواق نیز از حضور مربیان و خادمیاران کودک حرم مطهر رضوی استفاده شده است.
حجت الاسلام شریعتینژاد با بیان اینکه ارائه خدمات در این رواق به کودکان کاملاً رایگان است، یادآور میشود: خدمات این رواق، به عنوان بخشی از خدمات حرم مطهر رضوی به زائران در طول سال، ارائه میشود. ضمن آنکه در طرح جدید توسعه فضاهای زیارتی و عبادی، بخشهای اداری داخل حرم مطهر که امکان جابجایی داشته، به بیرون از فضای حرم مطهر منتقل شده تا ظرفیت رواقهای حرم مطهر برای بهرهمندی زائران، افرایش یابد.
لختی چند در رواق کودک میمانم، کودکانی را میبینم که با پازلهای رنگی، ساختار حرم و گلدستههایش را میسازند. مقواهایی که با قیچیهای کوچک برش میخورد و کودکانی که با رنگ انگشتی، آثار خود را رنگ میکنند.
مربی برای تعدادی از کودکان قصه میخواند؛ قصههایی از قرآن، روایتهایی از ضامن آهو و کودکانی که زیر خیمههای عاشورا، ایمانشان را استوار نگه میدارند. اینجا رواق کودک، گویی همان خیمه آل عباست. خیمهای برای زیارت به وقت بازی.
مریم احمدی شیروان
نظر شما